Witam.
Uruchamiam radio z zastępczymi słuchawkami 4 kΩ i dioda mikrofalową jako detektor. Radio największą selektywność i czułość ma na falach krótkich słyszę sygnał 33 mV z generatora połączonego przez kondensator 100 pF.
Gorzej sprawa wygląda na długich. Pytanie czy w radyjku brakuje drugiej - małej cewki? Sprawdzał może ktoś czułość Detefona?
Detefon 3-zakresowy powojenny czy jest kompletny?
Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer
-
fermi@poczta.fm
- 2 posty

Detefon 3-zakresowy powojenny czy jest kompletny?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
-kraz-
- 5...9 postów

Re: Detefon 3-zakresowy powojenny czy jest kompletny?
Brakuje cewki, powinna być w środku tej dużej.
-
fermi@poczta.fm
- 2 posty

Przyjrzałem się dokładnie przełącznikowi i samej cewce. Najprawdopodobniej jest to wersja w której mała cewka zastąpiona została większą liczbę zwojów i odczepów na dużej cewce (dwa odczepy). Wnioskuję to po tym, że układ elektryczny na wszystkich zakresach ma sens, jak rownież fotki odbiorników z mała cewką mają jej wyprowadzenia dolutowane do dwóch pinów przełacznika. W moim - piny przełącznika powinny być puste lub mieć dolutowane fragmenty urwanych DNE a są dolutowane do odczepów cewki.
Problemem u mnie jest duża rezystancja jednego gniazda detektora - nie lutowanego i nie kontaktujący przełacznik. Pozostałe gniazda - jedno nie lutowane pozostałe lutowane jedno - wymienione. Do naprawy przed dalszą zabawą.
Może ma Ktoś doświadczenie z topnikami do lutowania aluminium?
Problemem u mnie jest duża rezystancja jednego gniazda detektora - nie lutowanego i nie kontaktujący przełacznik. Pozostałe gniazda - jedno nie lutowane pozostałe lutowane jedno - wymienione. Do naprawy przed dalszą zabawą.
Może ma Ktoś doświadczenie z topnikami do lutowania aluminium?
-
ballasttube
- 3125...6249 postów

Mam informację, nie-doświadczenie, o lutowaniu aluminium pod naftą.
Co szkodzi spróbować na przypadkowych blaszkach najpierw?
Pozdrawiam.
Jacek "b/t"
Co szkodzi spróbować na przypadkowych blaszkach najpierw?
Pozdrawiam.
Jacek "b/t"