Kolejny slo100 50W
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Kolejny slo100 50W
Witam, to mój kolejny soldano . Co do modyfikacji to jest 5 ldr. Wzmacniacz odpalił od kopa , przegrał jakieś 3 - 4 godziny testów jak do tej pory bez żadnych problemów . Ogólnie jestem mega zadowolony z niego . No ale ... Panowie, nie jestem z wykształcenia elektronikiem , tylko budowlańcem i amatorskim muzykiem. Aczkolwiek poskładałem już kilka wzmacniaczy , głównie 5-watowców , aczkolwiek był też slo50 na przekaźnikach. Poruszam się trochę niepewnie po tych schematach i sprawdzam po 3 razy zanim coś przylutuję . W czym tkwi problem ?. Jest cholernie głośny na kanale overdrive. Kanał czysty ok - płynna regulacja do powiedzmy 6-7 zakresu skali jest do zniesienia. Kanał przesterowany max na 2-3 na potencjometrze "master" overdrive. Też tak macie ?. Potencjometry są na pewno ok (chodzi o wartości), sprawdzałem . Wiem , nie jest to wzmacniacz do grania w domu tylko na scenie , ale chciałbym mieć łagodniejszy przebieg regulacji głośności kanału overdrive. Co proponujecie? A może coś sknociłem ? Kilka fotek na koniec.
Re: Kolejny slo100 50W
W moim ostatnim SLO kanał czysty jest bardzo cichy... mam wrażenie, że za bardzo. Kanały crunch i lead mają jak dla mnie poprawne poziomy. Musze porównać z innymi moimi SLO. Jakie wartości masz potencjometrów gain? U mnie w crunch/clean siedzi 500k a w Lead zawsze daje 250k.
Wszystko mam zrobione według schematu. Sekcja master - overdrive 1M log , normal 1M log. Sekcja preamp - overdrive 500K log , normal 1M log
Czyli wychodzi na to ,że mogę mieć o połowę za duże wartości potencjometrów. Jutro sprawdzę i powiem co z tego wyszło.
Mastery zawsze daje 1M. W niektórych schematach gainy są 1M, a w innych 500K. Podobno zalezy z którego roku jest SLO. Były wprowadzane zmiany. Ja zmniejszam wartość potencjometru gain w kanale lead do 250k bo przy 500k po przekroczeniu połowy to własciwie nie słychac różnicy w przesterze.
W sumie jeśli chcesz na tym grać w domu to możesz spróbować dołożyć tłumik głośności, np taki monacor z kondensatorem bo podobno lubi obciąć wysokie tony. Będzie ciszej czyli regulacja też będzie łagodniejsza. Osobiście nie testowałem ale może ktoś jest w stanie to ocenić.
Tu masz ładnie opisane
http://guitarprojects.weebly.com/diy-attenuator.html
Tu masz ładnie opisane
http://guitarprojects.weebly.com/diy-attenuator.html
Witam, dziękuję za zainteresowanie tematem. Co do tłumika to słyszałem o takich urządzeniach, ale się na to nie zdecyduję. Dla mnie problemem nie jest sama głośność wzmacniacza, tylko regulacja głośności. Nie mam z czym porównać (czytaj drugi klon). Dziś miałem okazję przetestować go na próbie na paczce 4x12. Kanał czysty jak najbardziej poprawna regulacja głośności (według mojej opinii ) , okolice 5-6 na skali potencjometru wystarczy do grania z perkusją i basem. Natomiast regulacja kanału przesterowanego to według mnie jakaś porażka , ledwo 2 i jest już aż nadto . Muszę dosłownie delikatnie kręcić potencjometrem aby ustawić głośność . Może one tak mają , tak jak wspomniałem nie mam z czym porównać . Najpierw spróbuję podmienić potencjometry ,tak jak radzi kolega painlust i zobaczę co to pomoże . Objechałem wszystkie znajome sklepy z elektroniką i nie mają potencjometrów z taką średnicą ośki , więc zamówiłem z internetu. Jak przyjdzie to zobaczę czy to coś pomoże.
ale wcale nie trzeba nowego potencjometru. Jak masz 1M to bypasujesz go rezystorem 330k jak 500k to rezystorem 470-510k. Zawsze tak robię jak nie mogę dostać 250k w logarytmie.
No i trafione zatopione kolego painlust. Zrobiłem tak jak doradziłeś, czyli rezystor 330k i teraz płynność regulacji jest na właściwym poziomie. Może coś tam jeszcze pozmieniam pod siebie, już wiem gdzie grzebać. Brzmienie overdrive jest ogólnie ok (po moich skromnych testach) , tylko jak dla mnie brakuje mu takiego "pazura". Jest dużo basu ,czyli ok (czytaj 2 górne struny gitary łoją dupsko aż miło , ale reszta zanika w tym basie) .Gdzie grzebać ???
Ja zawsze daje 2n2 za pierwszą triodą zamiast 22n oraz 10n na za drugą zamiast też 22n. Można też zmniejszyć kondensator w katodzie pierwszego stopnia o połowę czyli do 470nF zamiast 1uF. U mnie w pierwszych trzech SLO zostawiłem oryginalne 1uF. W VK100 które przebudowuje na SLO daje 470uF bo tam napięcia w preampie są niższe niż w SLO. W ostatnim SLO dałem 680nF... można poeksperymentować.
Jakie lampy dajesz w końcówce? Jeśli dasz EL34 zamiast 6L6 to brzmienie się zmieni... wzmacniacz zaczyna brzmiec bardziej rozkręcony niż taki na 6L6 a brzmienie... jest takie bardziej grube/ciepłe... Obrazowo... przy EL34 masz wrażenie że stoi przed tobą dresiarz z łomem lub młotkiem. Przy 6L6 zamiast młotka czy łomu ma nóż lub brzytwę 

U mnie siedzą 6L6. Wzmacniacz jest złożony według schematu, oczywiście nie licząc 5 ldr-a. Takie było założenie. Teraz na bazie można coś modyfikować . Posprawdzam w weekend co proponuje painlust i zobaczę co mi pasuje. Ale najpierw sprawdzę jeszcze jedną rzecz. Wiadomo, wzmacniacz to tylko część układanki. Ja osobiście mam epiphona g400 w na oryginalnych przystawkach i jakąś paczkę ashdown 4x12. Czyli powiedzmy wszystko średnia półka. Ostatnio nabyłem humbuckera pod most (przeważnie gram na tym ustawieniu gitary) , firma to Tonerider trh1. Wymienię go na szybko. No i założę nowe struny bo moje mają jakieś 3 mc , więc rewelacji nie ma. Zobaczymy jak się zachowa wzmacniacz, a raczej jego brzmienie. Jak nie da to oczekiwanego efektu to będę dalej w nim grzebał pod siebie.
jeśli przystawki masz pasywne to jestem za boosterem.
Za namową nabyłem tube screamera mini , po drodze wymieniłem pickup i struny (i tak miałem to zrobić). No i wzmacniacz ożył , brzmi tak jak lubię z dopaleniem .Także wielkie podziękowania dla użytkowników forum z mojej strony.
Super , dziękuję Michał.
Super , dziękuję Michał.