Concertino - mój Williamson ukończony

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

mslawicz
75...99 postów
75...99 postów

Concertino - mój Williamson ukończony

Post autor: mslawicz »

Z radością informuję szanownych entuzjastów techniki lampowej, że po kilku miesiącach mniej, czy bardziej intensywnych prac, ukończyłem wreszcie swój projekt wzmacniacza opartego na słynnej konstrukcji Williamsona. Jako, że postanowiłem dokumentować cały proces konstruowania, można się zapoznać z efektami na poniższej stronie.

http://www.echostar.pl/~slawicz/concert ... rtino1.htm

Materiał ten zapewne nie wniesie nic nowego dla starych lampowych wyjadaczy, ale nieco mniej doświadczonym konstruktorom może nieco pomóc w ich własnych poczynaniach. Polecam szczególnie uwagi na temat uruchamiania układu i zapewnienia odpowiedniej stabilności.

W efekcie swych prac otrzymałem bezwarunkowo stabilny (z każdym rodzajem obciążenia!) wzmacniacz, którego wybrane parametry są następujące (pełna lista i wykresy pomiarowe znajdują się na mojej stronie):
Nominalna moc wyjściowa: 2 x 25 W (f=1 kHz sinus; THD=0.21 %)
Pasmo mocy 17 Hz - 60 kHz (P=25 W sinus; +-3 dB) oraz 7 Hz - 75 kHz (P=1 W sinus; +-3 dB)
THD <0.6 % (P=25 W sinus; f=20 Hz - 10 kHz) oraz <0.1 % (P=1 W sinus; f=20 Hz - 10 kHz)
Poziom szumu i przydźwięku sieciowego na wyjściu <0.2 mV (97 dB poniżej poziomu nominalnego; nieważony; bez ekranowania transformatorów; odczep 8 ohm)

Do wykonania pozostają jeszcze ekrany transformatorów i ozdobna ochrona dla lamp. Mam nadzieję, że wzmacniacz posłuży mi przez kilka kolejnych lat, jako że zastąpił na stanowisku mój dotychczasowy fabryczny wzmacniacz z głównego zestawu audio.
Pozdrawiam,
Marcin
Wiesław Lipowski
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: Wiesław Lipowski »

Brawo!!! I jeszcze raz brawo. Wykonanie ideał! Jeśli mogę się wtrącić, to miałbym uwagę tylko co do jednego - chodzi o te kondensatory foliowe. Chyba lepsze byłyby tutaj propylenowe produkty Solena. Stosunkowo niedrogie i całkiem niezłe. Jak Pan sądzi?
Pozdrawiam i gratuluję!
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Pozostaje jedynie pogratulować bardzo udanej konstrukcji i rzetelnego udokumentowania swoich prac. Uzyskane przez Kolegę parametry są wyśmienite, wręcz idealne. Nie zmieniałbym żadnych kondensatorów, bo uzyskane wyniki mówią same za siebie, pokazując, że na zupełnie „zwyczajnych” podzespołach można zbudować prawdziwe cacko.

Pozdrawiam serdecznie,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
MichałKob
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: MichałKob »

oo jejciu...!

Nie, po prostu szczęka opada... Nie widziałem jeszcze tak starannie i ładnie wykonanego urządzenia...
Aż mnie szczerze mówiąc zazdrość bierze, bo:
- nie mam pomieszczenia które nadawałoby się do odsłuchu
- nie mam kolumn, które pozwolą docenić lampowy dźwięk
- nie mam kaski...:) - to mówi samo za siebie (odpada lakier proszkowy, obudowa robiona przez speców, nowe lampki i super trafa na zamówienie, elementy jakie się tylko wymarzy itd...)
- no i nie umiałbym zrobić czegoś Takieego.
Gratuluję doświadczenia i staranności. Będę się uczył i może coś z tego wyjdzie.
Każdy zaczyna od SE ECL86, potem SE EL84, PP EL84, PP EL34, można dojść do GU81...:)
Na razie zbieram (już drugi rok) różne drobiazgi i wrzucam je do stosownego pudełka. W przyszłości będzie to dziesięciolampowy, dość rozbudowany wzmacniacz z torem lampowym i krzemowymi dodatkami. Na razie zbudowałem układ sterowany z dedykowanego pilota IR, który przez silnik od napędu floppy 5,25 cala obraca mi potencjometr ALPSa stereo. Drugi koniec ośki potencjometru wyjdzie na front obudowy. Naciska się guzik w pilocie - gałka sama się kręci... Fajne, co? ;)
Wzmak będzie na:
2x6P14P
1x6N2P
1xECC82
1xECC88
2xEM84
2xSG15P-2
1xEY88
Aha, wejścia będzie się przestawiało obrotowym przełącznikiem - impulsatorem, a numer aktywnego zaświeci się na lampce NIXIE. (to tych lamp jest w sumie 11.)
Mam już trafa - sieciówkę bez opisu z jakiegoś padłego radia i dwa TG5-53/666.
Schemat (blokowy) postaram się kiedyś podać.
Na razie szukam nówek 6P14P (najlepiej w wersji militarnej wiadomo dlaczego). Z tym że na razie to jestem nie przy kasie...
gutten
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: gutten »

Rewelacja, ściskam prawicę :D
Parametry mówią same za siebie, a starannego montażu i dbałości o detal mógłby się niejeden "zawodowy" producent od Ciebie uczyć. Okazuje się, że sprzęt DIY wcale nie musi wyglądać pokracznie. Celowo podnoszę kwestię estetyki, bo kiedy pytałem pewnego polskiego producenta czy jego wzmacniacze lampowe muszą wyglądać jak potworki, dowiedziałem się, że wykonanie solidnej i ładnej obudowy w naszych warunkach to ho, ho... Himalaje rzemiosła. Dostawcy nawalają, koszty rosną itd. A wystarczy chcieć.
Gratuluję.
"Przyjemności uszu mocno mnie oplątały i ujarzmiły." (św. Augustyn)
Awatar użytkownika
kotok
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: kotok »

Super.Tak powinny wyglądać konstrukcje DIY. :oops:
parafka
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: parafka »

Konstrukcja jak i dokumentacja doskonała! Podziwiam Cię za wytrwałość i dążenie do ideału.
Czy sitodruk robiłeś gdzieś po znajomości czy jest to firma otwarta na zamówienia od pojedyńczych zapaleńców?
Jak żona wróci z pracy to jej pokażę Twoje dzieło może mi udzieli wsparcia $$. :wink:
mslawicz
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: mslawicz »

parafka pisze:Czy sitodruk robiłeś gdzieś po znajomości czy jest to firma otwarta na zamówienia od pojedyńczych zapaleńców?
Sitodruk był robiony w firmie przyjmującej również pojedyńcze zamówienia. Jak można się domyślać nie było to zbyt tanie rozwiązanie (szczególnie, że blacha była już zagięta i majster musiał się natrudzić z zamontowaniem elementu w maszynie). Z drugiej strony stwierdziłem, że jak miałoby to szpecić, to lepiej już wydać trochę więcej kasy na obudowę.

:arrow: Wiesław Lipowski
Wszystkie kondensatory w torze audio (z wyjątkiem elektrolitów w stopniu mocy) są polipropylenowe (tak na wszelki wypadek :wink: )
Te zielone poliestrowe Miflexy są w filtrze zasilania.

Pozdrawiam,
Marcin
nuncjusz1
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: nuncjusz1 »

Fantastycznie opracowany projekt,za którym stoi również gruntowne i solidne opanowanie techniki lampowej(czego mi brakuje).Mi najbardziej imponuje techniczne podejście do konstrukcji,rzetelnośc i sensowność każdego szczegółu.
Zazdrość to brzydka cecha ale w tym wypadku ustrzec się jej trudno.
Pozdrawiam
amator
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: amator »

Witam.

Cóż - brak słów :roll:

Obejrzałem wszystkie zdjęcia, przeczytałem refleksje autora i gdyby nie intensywne przełykanie, chyba bym się uślinił :oops:
Proszę wybaczyć trywialność, ale nie mogłem się powstrzymać.

Widać ogrom pracy, jaką autor włożył w konstrukcję. Podziwiam i dołączam do ulubionych jako wzór. Gratuluję.

Pozdrawiam serdecznie
Beniek

Post autor: Beniek »

Witam
Muszę przyznać bardzo fajnie wygląda ten wzmacniacz.
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Post autor: gsmok »

Wykonanie na 6
Opis na 6
Całą reszta na 6
Nic dodać, nic ująć. Jestem pod wrażeniem.
Wielkie gratulacje, naprawdę kawał dobrej roboty :)
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Awatar użytkownika
Anoda
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Anoda »

:shock: :shock: :shock: COŚ PIĘKNEGO :!: :!: :!: :D
Podziwiam piekno tego cacka...wprost idealny w kazdym calu :) moje gratulacje i zycze wiecej takich udanych konstrukcji :D :wink:
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ