Radio Kos-naprawa
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 25...49 postów
Radio Kos-naprawa
Witam Szanownych kolegów z forum.
Rozpocząłem naprawę odbiornika Kos. Okazało się że jest uszkodzony pierwszy kubek p.cz (zaznaczone na schemacie). Cewka ma urwaną końcówkę i nie ma możliwości jej naprawy. Czy można zamontować kubek z innego odbiornika z taką samą obsadą lamp? Wydaje mi się, że powinien pasować kubek z odbiornika Goplana 3211, ale nie mam pewności. A może ktoś z kolegów posiada taki kubek na zbyciu?
Proszę o radę.
Pozdrawiam Michał
Rozpocząłem naprawę odbiornika Kos. Okazało się że jest uszkodzony pierwszy kubek p.cz (zaznaczone na schemacie). Cewka ma urwaną końcówkę i nie ma możliwości jej naprawy. Czy można zamontować kubek z innego odbiornika z taką samą obsadą lamp? Wydaje mi się, że powinien pasować kubek z odbiornika Goplana 3211, ale nie mam pewności. A może ktoś z kolegów posiada taki kubek na zbyciu?
Proszę o radę.
Pozdrawiam Michał
-
- 25...49 postów
- Kontakt:
Re: Radio Kos-naprawa
W moim Kosie była taka sama usterka, zastosowałem filtr od radia Bolero.
Nie pamiętam czy wyprowadzenia były 1:1 czy trzeba było coś zamienić, tak czy inaczej odbiornik ożył i poprawnie się zestroił
Gratuluję radyjka i życzę powodzenia.
Włodek
Nie pamiętam czy wyprowadzenia były 1:1 czy trzeba było coś zamienić, tak czy inaczej odbiornik ożył i poprawnie się zestroił

Gratuluję radyjka i życzę powodzenia.
Włodek
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Jak da się mechanicznie zamontować to nie powinno być żadnego problemu.
-
- 25...49 postów
Dziękuje za odpowiedź.
Teraz pozostaje mi zdobyć jakieś zniszczone chassis od bolero lub goplany.
Jak uda mi się zakończyć renowację podzielę się zdjęciami, bo jest to dość ciekawa pozycja w produkcji powojennej odbiorników w Polsce.
Pozdrawiam Michał
Teraz pozostaje mi zdobyć jakieś zniszczone chassis od bolero lub goplany.
Jak uda mi się zakończyć renowację podzielę się zdjęciami, bo jest to dość ciekawa pozycja w produkcji powojennej odbiorników w Polsce.
Pozdrawiam Michał
Witam. Czy ten uszkodzony filtr ma jakiś symbol? J.Szatkowski
-
- 25...49 postów
Filtr ma symbol 2K13A.
Pozdrawiam Michał
Pozdrawiam Michał
Witam. Mam filtr 2K3A, pojemności są identyczne, jakaś różnica parametrów pewnie jest, skoro inny symbol. Jeśli pasuje, to poproszę o dane do wysyłki. J.Sz.