painlust pisze: czw, 27 września 2018, 09:57
Tak przy okazji... trochę mnie zastanawia tak mały kondensator (4n7) pomiędzy Treble a Volume, ale na schemacie Bassmana jak wół jest .0047. Może to błąd na schemacie? Jakoś on mi nie pasuje, a raczej jego wartość. Jakby był 10x większy nie zwróciłbym na niego uwagi.
Pasmo przenoszenia basowego wzmacniacza to i tak jakieś 50-60Hz max, celowo ten kondensator tam jest żeby ograniczyć dół, w innych bassmanach tego w ogóle nie ma, widocznie w tym trzeba było
Dzisiejszy dzień poświęciłem na formowanie elektrolitów pod ten wzmacniacz i mam pytanie... jak powinno się zmienić ESR po formowaniu? W niektórych elektrolitach spadło, a w niektórych wzrosło... Do mierzenia elektrolitów mam dwa urządzenia i jeśli chodzi o niektóre elektrolity wskazania pojemności niewiele sie różnią a w niektórych znacznie... Czuję sie trochę skołowany...
painlust pisze: pt, 28 września 2018, 23:46
Dzisiejszy dzień poświęciłem na formowanie elektrolitów pod ten wzmacniacz i mam pytanie... jak powinno się zmienić ESR po formowaniu?
Świetna rada dotycząca formowania: nie rób tego. Nowe kondensatory są tanie i znacznie pewniejsze.
Ten egzemplarz był już grzebany. Nie był w oryginalnym stanie. Ktoś go już próbował przerobić na wzmacniacz gitarowy. Ma powiercone otwory pod potencjometry i miał kilka innych otworów w chassis. W takim stanie kupił go mój kumpel i próbował zrobić pod siebie, ale, że się nie znał za bardzo to trafiło to do mnie. Sprzęt nie jest ani mój, ani twój i ani ja, ani ty nie decydujemy o jego przyszłości. Chyba lepiej żeby właściciel miał działające urządzenie. Oryginalny BIS w tym stanie nie jest mu potrzebny, zresztą ma jeszcze 2 w oryginalnym stanie.