XT 'zrób to sam' ?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
jethrotull
- 3125...6249 postów

Re: XT 'zrób to sam' ?
A są ROMy do tego?
I wykaz części? Żeby się nie okazało że trzeba znaleźć jakieś jednorożce.
-
alpher
- 500...624 posty

Zdaje sie ze ROM do XTka znany jest od dziesiecioleci.jethrotull pisze: pt, 7 listopada 2025, 18:08 A są ROMy do tego?
-
JanuszC
- 25...49 postów

Drodzy Forumowicze....
1. Projekt Meritum 3 zostal przeze mnie uruchomiony - dziala - zawiera jeden Prom z serii 74S... jednak dla poprawy ( spadki napiec na zasilaniach....) wymaga przekompilowania laminatu.
2. Projekt AT801 nie zostal uruchomiony - laminat zawieral bledy ktore - mam poprawione - zawiera jednak 5 PROMOW 74s474 ktore wg mojej analizy nie nadaja sie do przelozenia na PAL/GAL 16L8 czy tez pamieci EPROM 2716 (chodzi o zaleznosci czasowe)
3 Projekt XT jest na 100% do odtworzenia - IBM udostepnil BIOSa - zrodlo - dodatkowo ta wersja nie zawiera zadnych PALi
Jesli sa chetni - proponuje Liste - NICK ; PROJEKT; ILOSC
1. Projekt Meritum 3 zostal przeze mnie uruchomiony - dziala - zawiera jeden Prom z serii 74S... jednak dla poprawy ( spadki napiec na zasilaniach....) wymaga przekompilowania laminatu.
2. Projekt AT801 nie zostal uruchomiony - laminat zawieral bledy ktore - mam poprawione - zawiera jednak 5 PROMOW 74s474 ktore wg mojej analizy nie nadaja sie do przelozenia na PAL/GAL 16L8 czy tez pamieci EPROM 2716 (chodzi o zaleznosci czasowe)
3 Projekt XT jest na 100% do odtworzenia - IBM udostepnil BIOSa - zrodlo - dodatkowo ta wersja nie zawiera zadnych PALi
-
CHOPIN66
- 1875...2499 postów

Zdaje się , że projekt XT został już odtworzony
I dostosowany nawet do obudowy ATX z dołożonym Ethernet i ISA 16 bit zamiast ISA 8 bit
Na Githubie są pliki kicada.
https://github.com/rodneyknaap/atx-turboxt-v3
https://github.com/rodneyknaap/atx-turboxt-v3
-
JanuszC
- 25...49 postów

ladnie zrealizowane - jest tam tez 286 i 486:)
ale....
np.
Meritum3 wypuszczono w wrsji probnej podobno okolo 100szt - zachowalo sie chyba kilka .... sa programy software ktore na PC emuluja . tylko pytanie . jesli komus to wystarczy ok:) ktos inny bedzie chcial miec oryginal - to moze mu sie uda kupic w cenie dobrego samochodu..a ktos inny bedzie chcial miec dosc wierna replike - kwestia gustu.
ta plyta Piotra jest najbardziej zblizona do oryginalnego XT.
moja replika 286 jedynego AT calkowicie polskiej konstrukcji.
jest jeszcze .. Mazowia polski klon XT - niestety nie mam dokumentacji.
ale....
np.
Meritum3 wypuszczono w wrsji probnej podobno okolo 100szt - zachowalo sie chyba kilka .... sa programy software ktore na PC emuluja . tylko pytanie . jesli komus to wystarczy ok:) ktos inny bedzie chcial miec oryginal - to moze mu sie uda kupic w cenie dobrego samochodu..a ktos inny bedzie chcial miec dosc wierna replike - kwestia gustu.
ta plyta Piotra jest najbardziej zblizona do oryginalnego XT.
moja replika 286 jedynego AT calkowicie polskiej konstrukcji.
jest jeszcze .. Mazowia polski klon XT - niestety nie mam dokumentacji.
-
CHOPIN66
- 1875...2499 postów

Do Mazovi mam zdjęcie PCB od góry i dołu oraz zdjęcia PCB karty graficznej ściągnięte z OLX - nie są jednak najlepszej jakości - odezwałem się na FB do Polskie Komputery - w 2021 pokazali w komentarzu pod postem o śmierci współtwórcy Mazovi skan płyty głównej Mazovi 1016- widok od góry. W Mazovi były zwykłe 2764. AT801E były EPROMY 27xx programowane napięciem 12,5V sprawdzałem na posiadanym zdjęciu oryg. płyty do AT801E . Są w obudowach ceramicznych więc na 100% EPROMY UV.
-
CHOPIN66
- 1875...2499 postów

CHOPIN66 pisze: pt, 7 listopada 2025, 21:16 Do Mazovi mam zdjęcie PCB od góry i dołu oraz zdjęcia PCB karty graficznej ściągnięte z OLX - nie są jednak najlepszej jakości - odezwałem się na FB do Polskie Komputery - w 2021 pokazali w komentarzu pod postem o śmierci współtwórcy Mazovi skan płyty głównej Mazovi 1016- widok od góry. W Mazovi były zwykłe 2764. AT801E były EPROMY 27xx programowane napięciem 12,5V sprawdzałem na posiadanym zdjęciu oryg. płyty do AT801E . Są w obudowach ceramicznych więc na 100% EPROMY UV.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
CHOPIN66
- 1875...2499 postów

W przyszłym miesiącu będę miał od Polskie Komputery skany płyty głównej Mazovi 1016 + być może zawartość EPROMów

-
Locutus
- 2500...3124 posty

Locutus, Meritum 3, 1JanuszC pisze: pt, 7 listopada 2025, 19:02 Drodzy Forumowicze....
Locutus, AT801, 1
-
mak222
- 375...499 postów

mak222; Meritum 3; 1JanuszC pisze: pt, 7 listopada 2025, 19:02 Drodzy Forumowicze....
mak222; AT801; 1
-
zjawisko
- 625...1249 postów

O "Meritum", w tym o trójce niedawno prowadziłem rozmowę w firmowej kuchni.
Taką rozmowę, że:
-robiłem przy tym
-znam gości co to zaprojektowali/wdrożyli
-mam po egzemplarzu każdego typu
-ale nigdzie mi się nie spieszy, niech se leży
Średnio się ta rozmowa kleiła i średnio chciało mi się jakoś specjalnie drążyć... Zagadałem klasyczne "jakby ci przeszkadzało, to wiesz do kogo zagadać".
Że robiłem przy tym to zupełnie nic. Ja kolegę z pracy przebijam! Zostałem poczęty dwie ulice dalej od Z.U.K. ELZAB. Kto da więcej?
Nawiasem, w tamtych czasach zabrzańska Helenka (dzielnica) była totalnym zadupiem połączonym ze światem dosłownie paroma liniami autobusów. Nie zaglądałem od wieków, zupełnie mi nie po drodze, ale byłem tam może z miesiąc temu (na Helence, nie w ELZABie) i co się zmieniło? Duuuuużo!
Nawiasem po raz drugi, potrafiłem obudzony w środku nocy zaadresować przesyłkę do ELZABu. No to już nie potrafię; pan Kruczkowski jakiś czas temu został zdekomunizmowany i ulica obecnie nazywa się "ul. Elzab".
Taką rozmowę, że:
-robiłem przy tym
-znam gości co to zaprojektowali/wdrożyli
-mam po egzemplarzu każdego typu
-ale nigdzie mi się nie spieszy, niech se leży
Średnio się ta rozmowa kleiła i średnio chciało mi się jakoś specjalnie drążyć... Zagadałem klasyczne "jakby ci przeszkadzało, to wiesz do kogo zagadać".
Że robiłem przy tym to zupełnie nic. Ja kolegę z pracy przebijam! Zostałem poczęty dwie ulice dalej od Z.U.K. ELZAB. Kto da więcej?
Nawiasem, w tamtych czasach zabrzańska Helenka (dzielnica) była totalnym zadupiem połączonym ze światem dosłownie paroma liniami autobusów. Nie zaglądałem od wieków, zupełnie mi nie po drodze, ale byłem tam może z miesiąc temu (na Helence, nie w ELZABie) i co się zmieniło? Duuuuużo!
Nawiasem po raz drugi, potrafiłem obudzony w środku nocy zaadresować przesyłkę do ELZABu. No to już nie potrafię; pan Kruczkowski jakiś czas temu został zdekomunizmowany i ulica obecnie nazywa się "ul. Elzab".
Cóż to za robot piękny i młody,
i cóż to za robotniczka,
ona mu z dzbana daje pentody,
on jej - wtyczki z koszyczka.
S. Lem
i cóż to za robotniczka,
ona mu z dzbana daje pentody,
on jej - wtyczki z koszyczka.
S. Lem
-
CHOPIN66
- 1875...2499 postów

Chopin66 AT801 1
Jak by ktoś potrzebował 2114 do Meritum 3 to będę je zamawiał na Aliexspres do karty dzwiękowej Pulsar tylko muszę wiedzieć ile osób jest zainteresowanych 2114 ? Mogę też zamówić 4116.
2114 są prod. National są na alliexspres za 7,69 zł szt
4116 są po ok. 14 zł
Potrzebuję proponuje listę
NICK układ ilość
Jak by ktoś potrzebował 2114 do Meritum 3 to będę je zamawiał na Aliexspres do karty dzwiękowej Pulsar tylko muszę wiedzieć ile osób jest zainteresowanych 2114 ? Mogę też zamówić 4116.
2114 są prod. National są na alliexspres za 7,69 zł szt
4116 są po ok. 14 zł
Potrzebuję proponuje listę
NICK układ ilość
-
tszczesn
- moderator
No nie, jak robicie Meritum i okolice to trzeba kupić MCY7114, nic innego działać nie będzie 
-
CHOPIN66
- 1875...2499 postów

Ja oczywiście nic nie sugeruję ,że muszą być te z Alitszczesn pisze: sob, 8 listopada 2025, 22:43 No nie, jak robicie Meritum i okolice to trzeba kupić MCY7114, nic innego działać nie będzie![]()
Wg. tego co podaje Wikipedia stosowano zachodnie 2114 oraz radziecki zamiennik K565RU3 będący klonem pamięci DRAM 4116
MCY7114 wprowadzona widocznie już po zakończeniu produkcji Meritum 3 .
Problem stanowią DRAM bo tu niestety trzeba sięgnąć po pamięci zachodnie bo K565RU3 są już nie osiągalne w Polce
Wróć
-
tszczesn
- moderator
A, jak DRAMy 4116 to MCY7161 (o ile istniała w rzeczywistości. Ja nie widziałem)