HP dv7 1034 - sprytny, już zabytek, pochwalę się prezentem
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- czyt
- 375...499 postów
- Kontakt:
HP dv7 1034 - sprytny, już zabytek, pochwalę się prezentem
elektrośmieciem w istocie. Spadł komuś, ten biznesowy lap top, bo wiózł Go z Danii, prawdopodobnie. Klawiatura Azerty. Wydłubuje się klawisze i przekłada. Ale układ to nie wszystko, nie trafiam, COŚ jest przesunięte, jeszcze. Mój Prezent pod Choinkę - Wieźli, Rodacy, masę elektrośmieci. Pracują tam. Spadł i stłukł się Ekran=17,1 1600x900. Trafił obok kosza. Przyznam się, baterię, po krótkim oglądzie, zauważyłem w koszu : D. Bateria wciąż sprawna, a wygląda na oryginał - są to lata 2005-08.
Laptop w specyfikacji (Nowi i Początkujący, teraz napiszę RZECZY=hardware, istotne, do identyfikacji komputera, od strony sprzętowej): C2D - 1. 2,3GHz - różowa podstawka SocketP (było kilka socketów z tą liczbą złączy(pinów i dziurek .. w podstawce), niekompatybilnych ze sobą i to wszystko Intell (drugie l, by nie linkowało nic i nie zaburzało kodu strony-wpisu) 2.GF9600GT- a więc "grafka" z końca serii. Vista.
Dygresja natury ogólnej-hardwarowej:
Identyfikacja PC nie jest trudna, jednak najczęściej podawaną informacją (handel "secendhand"), jest obrazek z zajętości HDD. Zupełnie zbędny. Interfejs, tak, ale co kto ma i ile miejsca zajął Windows? Po co to podawać? Istotne jest: Procesor, mostek północny, a w nowszych południowy, bo jak wiemy, MostekPółnocny, jest dziś w Procesorze i to wraz z podstawową Grafiką. Co takie problemy Wam sprawiło, by się przestawić i np. skorzystać z NVidii, kiedy tylko Intel, (czy rzadziej, AMD-Radeon in Proc). To jest, bodajże 3 generacja Procesórów Intel (Mobile! A więc G1++, czyli podstawka poniżej 1000styków/pinów)) i odpowiadające im AMD=Phenom, X3,4 itd, a wersji mobilnej, to następne po TurionX2, AMD nawet nie potrafię nazwać modeli, gdyż z powodu 10W więcej mocy Turiona, względem IntelC2D, jak TEN HP, wszystkie się spaliły. 35W Intell, do 45W Turion/AMD.
}} Dell, jest zabezpieczony "HP protect Smart", którego nie da się wyłączyć. Hardwarowo-sprzętowo. Wczesne efi, choć samo efi, to inna firma niż HP. Wielu Userów, usiłowało robić downgrade do XP, bezskutecznie. Potrzebny mod Biosu, którego w tak leciwym sprzęcie, nie ma sensu i potrzeby robić. Upgrade Bios, jest już ryzykowny, gdyż PG, tego modelu, niewiele przetrwało. Dodatkowe cyferki modelu to 1034 i jeszcze EM. Wyłączyć "Protect" niby zabezpieczający HDD, przed przeciążeniami (dwie kieszenie na HDD: Master i Slave, ale z interfejsem Sata. Taki melanż podłączania Dysków: jeszcze Ata, a już złączka Sata i SSD śmiga, po przełamaniu trudności "ofkors").
Instalacja czegokolwiek na tym, to mordęga. Vista była na 3DVD w postaci Recowery/Dell/DVD - jest to udostępnione przez Dobrych Ludzi na stronie z obrazami, jakiś Archiw - www. Oczywiście Władcy internetów/hardwarów (Intel, M$, Dell, Sony, HP, Zielone nadgryzione,, AMD, Conexant, Realtec, Via i wielu "zaprzyjaźnionych") już nie naśle, na Ciebie PolicjiPaństwowej, bo na to zezwalają - to w kwestii tzw. "piractwa". Strona Archiw, ma taki obrazek z budowlą grecką/rzymską "antyczną", a nawet antyczną. cdn Nie można zbyt wiele naraz. W tym wątku, jeśli Ktoś ma ochotę się dopisać, piszemy o tych laptopach, Dell i Qompaq z procesorami C2D (seria DV 5,6,7~) i ich wspaniałym wyglądzie i disajnie, reszcie. Nie rozwodzimy się nad marnością Świata tego. J ó zOO
Laptop w specyfikacji (Nowi i Początkujący, teraz napiszę RZECZY=hardware, istotne, do identyfikacji komputera, od strony sprzętowej): C2D - 1. 2,3GHz - różowa podstawka SocketP (było kilka socketów z tą liczbą złączy(pinów i dziurek .. w podstawce), niekompatybilnych ze sobą i to wszystko Intell (drugie l, by nie linkowało nic i nie zaburzało kodu strony-wpisu) 2.GF9600GT- a więc "grafka" z końca serii. Vista.
Dygresja natury ogólnej-hardwarowej:
Identyfikacja PC nie jest trudna, jednak najczęściej podawaną informacją (handel "secendhand"), jest obrazek z zajętości HDD. Zupełnie zbędny. Interfejs, tak, ale co kto ma i ile miejsca zajął Windows? Po co to podawać? Istotne jest: Procesor, mostek północny, a w nowszych południowy, bo jak wiemy, MostekPółnocny, jest dziś w Procesorze i to wraz z podstawową Grafiką. Co takie problemy Wam sprawiło, by się przestawić i np. skorzystać z NVidii, kiedy tylko Intel, (czy rzadziej, AMD-Radeon in Proc). To jest, bodajże 3 generacja Procesórów Intel (Mobile! A więc G1++, czyli podstawka poniżej 1000styków/pinów)) i odpowiadające im AMD=Phenom, X3,4 itd, a wersji mobilnej, to następne po TurionX2, AMD nawet nie potrafię nazwać modeli, gdyż z powodu 10W więcej mocy Turiona, względem IntelC2D, jak TEN HP, wszystkie się spaliły. 35W Intell, do 45W Turion/AMD.
}} Dell, jest zabezpieczony "HP protect Smart", którego nie da się wyłączyć. Hardwarowo-sprzętowo. Wczesne efi, choć samo efi, to inna firma niż HP. Wielu Userów, usiłowało robić downgrade do XP, bezskutecznie. Potrzebny mod Biosu, którego w tak leciwym sprzęcie, nie ma sensu i potrzeby robić. Upgrade Bios, jest już ryzykowny, gdyż PG, tego modelu, niewiele przetrwało. Dodatkowe cyferki modelu to 1034 i jeszcze EM. Wyłączyć "Protect" niby zabezpieczający HDD, przed przeciążeniami (dwie kieszenie na HDD: Master i Slave, ale z interfejsem Sata. Taki melanż podłączania Dysków: jeszcze Ata, a już złączka Sata i SSD śmiga, po przełamaniu trudności "ofkors").
Instalacja czegokolwiek na tym, to mordęga. Vista była na 3DVD w postaci Recowery/Dell/DVD - jest to udostępnione przez Dobrych Ludzi na stronie z obrazami, jakiś Archiw - www. Oczywiście Władcy internetów/hardwarów (Intel, M$, Dell, Sony, HP, Zielone nadgryzione,, AMD, Conexant, Realtec, Via i wielu "zaprzyjaźnionych") już nie naśle, na Ciebie PolicjiPaństwowej, bo na to zezwalają - to w kwestii tzw. "piractwa". Strona Archiw, ma taki obrazek z budowlą grecką/rzymską "antyczną", a nawet antyczną. cdn Nie można zbyt wiele naraz. W tym wątku, jeśli Ktoś ma ochotę się dopisać, piszemy o tych laptopach, Dell i Qompaq z procesorami C2D (seria DV 5,6,7~) i ich wspaniałym wyglądzie i disajnie, reszcie. Nie rozwodzimy się nad marnością Świata tego. J ó zOO
"... UF21 - AGA-sekretarzyk", UY1N - mogę zaoferować PCL, PL500RFT, diody WN/lampowe, telewizyjne.
- czyt
- 375...499 postów
- Kontakt:
Re: HP dv7 1034 - sprytny, już zabytek, pochwalę się prezentem
Właśnie, właśnie. A co, jeśli w tym, lub innym sprzęcie (ten jest Core2duo+GF9600), nie działa, Twój Ulubiony System. Używasz go już nie wiadomo odkąd i tu się Stare PC posypały, a Ty, chcesz na Nowym, nowszym, ten Starszy, ale wciąż, Dobry, system? Jełsi idzie o XP, to nie wiem. Zapewne są jakieś Mody, ale nie znam się specjalnie i mi, nie staruje XP, biue scren z ooooooo7 i coś tam jeszcze. Ale udaje się z Prawdziwymi systemami. Już jakiś czas temu (z pół roku) udało mi się odtworzyć Vivida (wersja Ubunciaka, dobrze, że były!), na nowszym sprzęcie. Padł mi ASRock z GMH880, pełne uEfi. Ot tak, być może, że samo uEfi "zepsuło się". Więc Laptop. To już nowszy nieco, bo 3, lub 5 generacja Intela mobile. Już te z Grafiką i jeśli jest Nvidia, np, to pojawiają się problemy, choćby z jej uruchomieniem. Możesz użyć, szukaczy sterowników: Szeroka, Wygodna Ścieżka. Ale można także, uaktualnić sam Kernel. Tak jak w moim przypadku, uaktualnienie pomaga na Uruchomienie Systemu Linux, na starszym sprzęcie, jak ten HP=Vista. Jak i na nowszym. Wyobraźcie sobie, że Nvidia, stanęła bez dodatkowych zabiegów: a nie, trzeba Klucze zaktualizować, lub dać nowszy NvidiaDriver z tych Starszych, czyli długotrwałego wsparcia. Ale mniejsza, system działa. I mogę Wam to napisać. Skorzystałem z: https://ubunlog.com/pl/j%C4%85dra-mainl ... h-debiana/ -- to strona hiszpańskojęzyczna. Obejrzyj, popatrz. Mnie od razu, usłużny Translejt, przetłumaczył. Oczywiście gubiąc linki i podstawiając różne, dziwne, Treści. Bardzo interesujące za to : D B A R Z O. Link jest nieco zmieniony, ale dziś działa. U mnie ustawił inną skalę - to już kwestia ~~Edytora Triody, nie ma znaczenia. Działa, wyświetla właściwą Stronę bkw777
Ze Strony, dowiesz się, że można użyć Minline Kernels. A jeśli nie możesz (różne przeszkody są , Się pojawiające. Jak choćby ostatnia dystrybucja 16, która jest jeszcze na Canonnikalu. Tak jak u mnie. Ale dowiadujemy się o zasobach Kernela i Listingu Kerneli, pod Opieką, naszego Dobrodzieja Linuxa. Przepraszam, Linusa. To sobie sami doczytajcie.
Tam należy Szukać listingu/zasobów Kerneli i są to najlepsze, jedne z najlepszych, dziś, źródeł. Korzystajmy jednak ze Źródeł pośrednich o ile to możliwe. Gdyż, zrobimy, niechcący, atak ddos, zapychając, niepotrzebnie, Tamte, jakże cenne, serwery. A właściwie zasoby na nich. Jeden Człowiek, a pół Świata, korzysta z jego pracy. Nawet Android. Ale to zupełnie inna bajka.
Kernele instalujemy z apta, gdebi, synaptica, czy narzędzi Dystrybucji Twojej. Komenda. Komenda instalacji, nie zadziała, bez Zasobu Programów, tu ppt (także z Twojego PC, jeśli tak wprowadzisz; CD, DVD, sieci: ale musi być zaakceptowany zasób w Systemie). Po instalacji aktualizujemy Boot aplikację (u mnie grub, grub2, grub-uefi - to trzy różne : ]) i start, czyli reboot. Doinstalowanie teraz sterów, to zwykła konfekcja, skoro System już TO widzi. I można grać .. i pisać. Dałbym screena z Monitora, jednak się wstrzymam, bo to jest bardzo interesujące. Dziś da się zepsuć Intela, Conexanta, Amd, Viję, np poprzez przeciążenie bezpieczników, czy Buforów zasilających. To są współczesne zabezpiecznienia, a Ty, jako Użytkownik tylko, masz to przyjąć do wiadomości. Jako NIKT, nie powinieneś się obawiać. Ale kto tam ich wie, nie zrozumiemy wszystkiego.W końcu nie ja jestem Władcą Świata. Bardzo się cieszę, bo Canonikal, zablokował update, starszej wersji, do nowszego Kernela. I musiałem się spiąć, by przezwyciężyć komunikat: nie można spełnić zależności, Pakiet przeznaczony do wersji 16.xx, bez złamania zasad, pionowo/poziomych Root-a, panujących w Prawdziwych Linuxach.
Ze Strony, dowiesz się, że można użyć Minline Kernels. A jeśli nie możesz (różne przeszkody są , Się pojawiające. Jak choćby ostatnia dystrybucja 16, która jest jeszcze na Canonnikalu. Tak jak u mnie. Ale dowiadujemy się o zasobach Kernela i Listingu Kerneli, pod Opieką, naszego Dobrodzieja Linuxa. Przepraszam, Linusa. To sobie sami doczytajcie.
Tam należy Szukać listingu/zasobów Kerneli i są to najlepsze, jedne z najlepszych, dziś, źródeł. Korzystajmy jednak ze Źródeł pośrednich o ile to możliwe. Gdyż, zrobimy, niechcący, atak ddos, zapychając, niepotrzebnie, Tamte, jakże cenne, serwery. A właściwie zasoby na nich. Jeden Człowiek, a pół Świata, korzysta z jego pracy. Nawet Android. Ale to zupełnie inna bajka.
Kernele instalujemy z apta, gdebi, synaptica, czy narzędzi Dystrybucji Twojej. Komenda. Komenda instalacji, nie zadziała, bez Zasobu Programów, tu ppt (także z Twojego PC, jeśli tak wprowadzisz; CD, DVD, sieci: ale musi być zaakceptowany zasób w Systemie). Po instalacji aktualizujemy Boot aplikację (u mnie grub, grub2, grub-uefi - to trzy różne : ]) i start, czyli reboot. Doinstalowanie teraz sterów, to zwykła konfekcja, skoro System już TO widzi. I można grać .. i pisać. Dałbym screena z Monitora, jednak się wstrzymam, bo to jest bardzo interesujące. Dziś da się zepsuć Intela, Conexanta, Amd, Viję, np poprzez przeciążenie bezpieczników, czy Buforów zasilających. To są współczesne zabezpiecznienia, a Ty, jako Użytkownik tylko, masz to przyjąć do wiadomości. Jako NIKT, nie powinieneś się obawiać. Ale kto tam ich wie, nie zrozumiemy wszystkiego.W końcu nie ja jestem Władcą Świata. Bardzo się cieszę, bo Canonikal, zablokował update, starszej wersji, do nowszego Kernela. I musiałem się spiąć, by przezwyciężyć komunikat: nie można spełnić zależności, Pakiet przeznaczony do wersji 16.xx, bez złamania zasad, pionowo/poziomych Root-a, panujących w Prawdziwych Linuxach.
"... UF21 - AGA-sekretarzyk", UY1N - mogę zaoferować PCL, PL500RFT, diody WN/lampowe, telewizyjne.
- czyt
- 375...499 postów
- Kontakt:
https://adresbloga11111.blogspot.com/20 ... nie-d.html Na tym blogu, dla zainteresowanych, różniaste informacje/dezinformacje, związane z Tajemniczym uEfi. Z OBRAZKAMI ! : D : Nie zachęcam, nie odganiam w linku jest tytuł artykułu, którego sam nie mogę znaleźć, kiedy wpisuję fragment/cytat. Ale pokazuje się, po wpisaniu adresu w okienko. Miłego łikendu, miłego dnia. Józef
-
- 3125...6249 postów
Kolega Józef Czyt:
A propos tytułu postu.
Widzę,że Kolega zna się na temacie zabytkowych
komputerów.
Dlatego poproszę o odpowiedź na takie pytanie:
laptop zabytek Compaq LTE Elite 4/50.
System: Win 95.Tak!
Przyjmuje dyskietkę mechanicznie.
Odmawia otwarcia jej i formatowania.
Dostaję taki komunikat: stacja nie gotowa.
Mam tylko dyskietki z Win XP.
Pod Win XP dyskietki te normalnie otwierają się.
Czy dyskietek spod Win XP Win 95 nie
jest w stanie od razu zreformatować po swojemu?
Nie rozumiem, co się kryje pod takim,
komunikatem stacji A:stacja nie gotowa.
Czy trzeba najpierw pod DOS-em sformatować
taką dyskietkę z wiersza poleceń?
Szkoda,że to jest Win95 po polsku.
Może po angielsku powyższy komunikat brzmi inaczej,
komputerowo zrozumialej?
Pozdrawiam.
Jacek"b/t"
A propos tytułu postu.
Widzę,że Kolega zna się na temacie zabytkowych
komputerów.
Nie rozumiem, co się kryje pod takim,
komunikatem stacji A:stacja nie gotowa.
Czy trzeba najpierw pod DOS-em sformatować
taką dyskietkę z wiersza poleceń?
Szkoda,że to jest Win95 po polsku.
Może po angielsku powyższy komunikat brzmi inaczej,
komputerowo zrozumialej?
Pozdrawiam.
Jacek"b/t"
- czyt
- 375...499 postów
- Kontakt:
He, he - - ten tam, to Vista! : D Ale widziałem i 3.11, w akcji, fakt.
Nie widzi dyskietki. W Bios jest stacja? Ja akurat, na windowsach słabo, bo bym już był po 500reinstalach Systemu. Może być także uszkodzona stacja, to tylko prymitywny, prosty magnetofon, na dysk (folia) magnetyczny, a nie taśmę.
Jest program: emulacja FDD, bo to jest dyskietka 3,5". Podpina się Pena, a System reaguje jak by była dyskietka. Niestety, stare windowsy, miały "problemy" z usb, z Cd/DVD, a majkrosoft z Piratami - gdyby to był żart. Sprawdź, na Live Linux. Na pewno na PuppyLinux, będzie odpowiednia wersja, pod Twój sprzęt.
Nie, źle/ to u góry nieważne: XP widzi, to jest problem, wyłącznie 95. Po co to Koledze, on się sypał, niemiłosiernie. W pracy miałem nt (czyli 2k z inną nazwą, xp), na laptopie : D
-
- 3125...6249 postów
Dziękuję, Kolego Czyt.
Ja też miałem w pracy NT i nie mogłem przez to korzystać z internetu:-)
Ale się przy okazji nauczyłem pracy na kompie, bo jeszcze pamiętam
czasy przed-komputerowe.
Dobrze,że Kolega jeszcze pamięta stacje dyskietek:-)
Pozdrawiam.
Jacek"b/t"
Ja też miałem w pracy NT i nie mogłem przez to korzystać z internetu:-)
Ale się przy okazji nauczyłem pracy na kompie, bo jeszcze pamiętam
czasy przed-komputerowe.
Dobrze,że Kolega jeszcze pamięta stacje dyskietek:-)
Pozdrawiam.
Jacek"b/t"
- czyt
- 375...499 postów
- Kontakt:
Nie wiem, czy nie zablokowanym, Pozdrawiam i dziękuję za uwagę. Właśnie postawiłem na DV 10.04. Mój stary system. Działa, prócz ALC-Realteka. Ale są Mądrzy, co to N A P R A W I A J Ą. Nawet Realtec, zamieścił Instrukcję. A kto by miał to zrobić. Jeszcze tylko Po kody do Plujki Photo, bo Sączek trzeba Odczarować. Kto ma te Kody, jak nie Epson, przecież. Już wiesz, jak działają, wirusy i takie tam? Zgodziłeś się na NIE. NA to. Dobrej NIedzieli
- czyt
- 375...499 postów
- Kontakt:
Należą się Wam przeprosiny. Nie te działy, co trzeba, no i treści niskiej jakości, ale się poprawię.
Odnośnie DV7: mimo spełnienia wszystkich wymagań Microsoft, System 10, nie pracuje jak należy. Pyka w głośnik, przy różnych okazjach. A problemy z Głosem/audio, od razu odrzucają od logowania na konto MS. A tylko tak, da się zestawiać, bezpieczny System. To dlatego zajęło to firmie, dużo czasu i takie schody są, podczas stawiania. Jest Klucz (Vista) stick, Laptop z super kartą GF9600GT i nawet Strona HP, rozkłada bezradnie coś tam. Niewspierany? Niby tak, ale jest strona dla historycznych. O Ai właśnie ie pykła w głośniki. Ktoś wie co to oznacza i jak doprowadzić do końca aktualizacje? Tylko bez głupi....a lbo nie, każdy wpis.Dobrej Niedzieli. Józef-a
Odnośnie DV7: mimo spełnienia wszystkich wymagań Microsoft, System 10, nie pracuje jak należy. Pyka w głośnik, przy różnych okazjach. A problemy z Głosem/audio, od razu odrzucają od logowania na konto MS. A tylko tak, da się zestawiać, bezpieczny System. To dlatego zajęło to firmie, dużo czasu i takie schody są, podczas stawiania. Jest Klucz (Vista) stick, Laptop z super kartą GF9600GT i nawet Strona HP, rozkłada bezradnie coś tam. Niewspierany? Niby tak, ale jest strona dla historycznych. O Ai właśnie ie pykła w głośniki. Ktoś wie co to oznacza i jak doprowadzić do końca aktualizacje? Tylko bez głupi....a lbo nie, każdy wpis.Dobrej Niedzieli. Józef-a
- Nieliniowy
- 125...249 postów
Przy takim klasyku jak Core2Duo, zgaduje że Menrom 65nm, przydała by się łatka do mikrokodu KB2493989
Poprawi to znacząco stabilność z nowszymi Windowsami.
https://support.microsoft.com/en-us/top ... 74f431903e
- Nieliniowy
- 125...249 postów
Windows XP używa trochę innego formatu, niestety Windows 95 tego nie przeczyta.ballasttube pisze: ↑ndz, 25 lutego 2024, 22:50
Jeśli chodzi o sformatowanie nowszych dyskietek tak żeby działało z WIN95 to jak najbardziej się da.
Zakładając że stacja dyskietek to "A" i stacja jest sprawna, to proponuje Run->cmd otworzy się dosowa konsola
Zniszczenie starych danych poprzez wpisanie zer do każdego sektora :
format a: /U
Ponowne formatowanie (domyślnie FAT32 w WIN95) :
format a:
Da się też sformatować w systemie WIN XP tak żeby DOS/WIN95 czytał.
Przy formatowaniu trzeba ustawić system plików FAT, nie NTFS (just opcja w menu formatowania)
Jest ten sam problem z dyskami USB. Oscyloskop nie lubi NTFS.
-
- 3125...6249 postów
Trochę ot ale pochwalę się bo zero problemów: w 1997 starszy syn kupuje laserówke HP1020, przez lata drukujemy (synowie kolejne prace zaliczeniowe, obrony na PW i UW, ja dziś co ciekawsze w necie to na drukarkę,teraz Żona kopie wszelkich przelewów) kilkanaście tonerów już zjadła, zero problemów a tonery bez jakichś idiotycznych zabezpieczeń a nowe ostatnio ok. 25zł/sztuka i DRUUUUKUJĘ, komu to przeszkadzało......... Pozdrawiam.
Ale nie w przypadku dyskietek, w obu przypadkach jest to FAT.Nieliniowy pisze: ↑pn, 18 marca 2024, 04:25 Windows XP używa trochę innego formatu, niestety Windows 95 tego nie przeczyta.
Ja 'obstawiam' uszkodzony napęd...
- czyt
- 375...499 postów
- Kontakt:
Wielkie dzięki. Skądś ZNAM, już ten obrazek - Dobry uśmiech. Łatkę się naszyje.Nieliniowy pisze: ↑pn, 18 marca 2024, 03:57 Przy takim klasyku jak Core2Duo, zgaduje że Menrom 65nm, przydała by się łatka do mikrokodu KB2493989
Miałem linkować, ale napiszę tutaj: kolejne przygody z Windowsem: nieopatrznie, wpisałem na Kartę SD (Fat), plik txt z poziomu W10. I co? Aparat nie może odczytać. NIe może sformatować. Nic nie może.
Windows10, 11 i inne, ponoć, mają domyślnie szyfrowane Partycje systemowe. Zapewne także te, które zakłada (System, nie Ty, jako User, choć to podobne). Nie ma żadnych ostrzeżeń, ni komunikatów. Postępowanie→
1. dobrze mieć alternatywny System. Oczywiście, że da sie odczytać Plik i całą zaszyfrowaną partycję, w tym Windowsie. Ale już na Aparacie nie. A i inne systemy " nie widzą nawet partycji, a i całego Dysku. Tak W, jak i A, szyfrują je. Domyślnie. Dają napis: bezpieczny. Czyżby?
2. Użyłem Gnom-owego programu Dysks, tam są opcje uEfi, włączania Dysku (tak, tak, dyski są wyłączane i uEfi, je włącza, inny (...) widzi, że jest, ale nie widzi Partycji. GParted, chyba, jeszcze nie ma opcji. Jednak jest przydatny, do sprawdzania.
3. Dysk, czy Dysks, potrafi sformatować SD (który tego, dziś nie potrafi). Ale tak, że dane, zostają zachowane. A karta SD, zostaje przywrócona do używalności w Aparacie (Samsung, moja ulubiona, koreańska marka, dawniej Tytan).
4. Program ma, oczywiście, być uruchomiony z nowszego Linuxa. To robiłem z 19 LTS?, zdaje się, ostatnia wersja x86-64. Na tak leciwym Sprzęcie DV C2D, nie ma, najmniejszego sensu, wydłużać adresów i zkracać : przez 4 zasobów (choćby RAM).
Nie wyobrażacie sobie, jak ta maszynka śmiga żwawo. I to z SSD (transfery na granicy sprzętu, ok 200), ale i z Sata HDD (hyba WD180GB), standardowo ~70 i ~1 ns-używam go, jako dysku boot i zapasowych systemów. Z Samsungiem Hibrid (HDD+Bufor ~RAM w dysku), około 100.
Jak już pisałem, kontroler interfejsu Sata (1), ale ATA, czyli Master (tylko ten robi Boot) i Slave (SSD).
Bezpieczny
- czyt
- 375...499 postów
- Kontakt:
Jasne, sprawdzenie, daje pewność. Do Kolegi lecę, bo odkopałem dysk znaleziony w Lesie. Pradziwym, sosna, brzoza. Ale dawno. I już ...ale to u Ciebie. DziękujęLocutus pisze: ↑pn, 18 marca 2024, 10:26Ale nie w przypadku dyskietek, w obu przypadkach jest to FAT.Nieliniowy pisze: ↑pn, 18 marca 2024, 04:25 Windows XP używa trochę innego formatu, niestety Windows 95 tego nie przeczyta.
Ja 'obstawiam' uszkodzony napęd...
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Taaa.... A Win 10 to zapewne Vista z inną nazwą

W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.