fonia

Komputery retro, konsole do gier itd.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

fonia

Post autor: Boguś »

Witam. Mam płytę główną ASUS M5A97 R2.0. Kilka dni temu przestała się do mnie odzywać. Wszelkie próby nic nie dały. Paski siły głosu reagują tak jakby dźwięk był jednak w słuchawkach /głośnikach cisza. Może jakąś porada ?
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: fonia

Post autor: Szrot majster »

Witam!
Prawdopodobnie padł DAC Realteka, można dać zewnętrzną kartę na USB, jednak takie płyty to na elektrośmieciach można sprawne wyrwać.
Dla mnie to "gra nie warta świeczki", kupiłem cały PC tego pokroju i to z monitorem CRT, tylko zasilacz do wywalenia, procesor zmieniłem na FX-4300, u mnie płyta AsRock-a.
Proponuje przejrzeć Allegro Lokalnie....do 30-50zł wyrwiesz sprawną płytę z procesorem i chłodzeniem, a na "pchlim targu" jak poszukasz, to i cały PC tego typu.
A, że zapytam:
Po co brniesz w złom?
Jak koniecznie masz chęć reanimować trupa, to lepiej kup innego, podobnego trupa
https://allegro.pl/oferta/komputer-towe ... 1225987236
https://allegro.pl/oferta/dell-optiplex ... 4352917772
A tu masz taki PC, który zmiata Twojego trupa....przy okazji zaoszczędzisz na energii, bo ten Twój AMD to małego TDP nie miał, a wydajność i3-4100 w stosunku do zabytkowego AM3+, to się tak ma, jak BMW M3 do Malucha, to jest PRZEPAŚĆ!!!
Nie wszystko warto naprawiać....
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Szanowny Kolego nie pytałem co mam kupić tylko jak naprawić. mnie ta płyta wystarcza aż zanadto, po co mi lepsza ? I co mi ta lepszą da, jakie uzyskam korzyści ?
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Boguś pisze: pn, 18 grudnia 2023, 23:40 Szanowny Kolego nie pytałem co mam kupić tylko jak naprawić. mnie ta płyta wystarcza aż zanadto, po co mi lepsza ? I co mi ta lepszą da, jakie uzyskam korzyści ?
No to sobie zobacz
Szukaj na płycie czegoś, co podobnie wygląda
Sound_Realtek_UAD_9462.jpg
Sound_Realtek_UAD_9462.jpg (13.53 KiB) Przejrzano 1405 razy
Masz inny układ, ale to jest w okolicach gniazda słuchawek/głośników.
Układu nie wylutujesz bez Hot-Air, cena tego układu jest dużo wyższa, niż sprawnej płyty, możesz wylutować z innej.....zależy Ci na takiej babraninie?
W każdej płycie z tego okresu znajdziesz taki scalaczek, tylko czy warto.
Sam oceń.....moim zdaniem nie warto.
Awatar użytkownika
hellcat
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: hellcat »

Szrot majster pisze: wt, 19 grudnia 2023, 00:16 No to sobie zobacz...
.....zależy Ci na takiej babraninie?
Może i nie warto, z Twojego punktu widzenia, ale Boguś prosił o wskazówkę do naprawy.
Üdv
Macska
brencik
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: brencik »

Boguś pisze: czw, 14 grudnia 2023, 21:33 Witam. Mam płytę główną ASUS M5A97 R2.0. Kilka dni temu przestała się do mnie odzywać. Wszelkie próby nic nie dały. Paski siły głosu reagują tak jakby dźwięk był jednak w słuchawkach /głośnikach cisza. Może jakąś porada ?
Prawdopodobnie sterowniki się wysypały
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

hellcat pisze: wt, 19 grudnia 2023, 00:30
Szrot majster pisze: wt, 19 grudnia 2023, 00:16 No to sobie zobacz...
.....zależy Ci na takiej babraninie?
Może i nie warto, z Twojego punktu widzenia, ale Boguś prosił o wskazówkę do naprawy.
Witam!
Naprawia się albo płyty nowoczesne, albo retro....AM3+/LGA775 i podobnych jest tyle, że można przebierać w nich jak w ulęgałkach.
https://allegro.pl/listing?string=alc887
To jest śmieszne....DAC Realteka droższy od całego PC-ta ze złomu.
A jak ktoś nie umie wylutować, to może sporo uwalić.
A jak ma być tanio
https://allegro.pl/oferta/ugreen-karta- ... 9510841535
Poniżej tej kwoty bym nie kupował- piski w głośnikach od VRM procesora.
To tylko podłączasz do USB i każdy system od XP w górę to zainstaluje Plug&Play.
Miałem i mam Creative Play!.....miałem laptop z wadliwym Realtek HD, który skrzeczał a nie grał.
To były czasy XP, ta karta działa z Windows 10/11, Linuxem(nieważne czy x86-64 czy ARM na Raspberry Pi 4/400), na MacOS też chodzi.
Za 30zł, to nie warto nawet wyciągać płyty głównej z obudowy, wyłączyć integrę w BIOS-ie i podłączyć tą z linku.
Awatar użytkownika
Nieliniowy
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Nieliniowy »

Szrot majster pisze: wt, 19 grudnia 2023, 02:43 Witam!
Naprawia się albo płyty nowoczesne, albo retro....AM3+/LGA775 i podobnych jest tyle, że można przebierać w nich jak w ulęgałkach.
Zgadzam się 100%.
Ale jak komuś bardzo zależy na wydobyciu dźwięku z uszkodzonej płyty, a nie chce się robić ryzykownej wymiany scalaka DAC, ani kupować prawdziwej karty dźwiękowej, to można zrobić kartę typu COVOX. Będzie mega retro!! Potrzebna jest karta portu RS232 (stary port drukarkowy) i trochę rezystorów. Robi się prymitywny DAC w postaci drabinki. Istnieją do tego drivery które chodzą pod Windows. Bardzo stare płyty miały taki port standardowo. Sam coś takiego ulepiłem do komputera 386. Wiele gier DOS'owych takie ustrojstwo obsługiwało.

Widziałem na internecie też mega prymitywny grabber video na tej samej zasadzie. Drabinka rezystorowa jako sampler. Z szybkim portem równoległym coś tam widać...
Awatar użytkownika
Nieliniowy
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Nieliniowy »

Jeszcze może praktyczniejsza porada. Chyba autorowi najbardziej pasowała by jakaś prosta reanimacja tego co jest.
Czy jest sygnał na wyjściu line-out? Typowo jest to osobne wyjście od słuchawkowego. Jeśli tak, to wpiąć głośniczki z wbudowanym wzmacniaczem i po sprawie.

Jeśli uszkodzenie jest we wzmacniaczu/buforze końcowym, to by dało się coś poradzić..
Trzeba by puścić plik z sinusem 1KHz i "obwąchać" oscyloskopem nóżki układu DAC. Wpiąć igłę/szpilkę w sondę oscyloskopu i delikatnie poszukać sygnału.
Awatar użytkownika
Locutus
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Locutus »

Nieliniowy pisze: wt, 26 grudnia 2023, 05:03 Zgadzam się 100%.
Ale jak komuś bardzo zależy na wydobyciu dźwięku z uszkodzonej płyty, a nie chce się robić ryzykownej wymiany scalaka DAC, ani kupować prawdziwej karty dźwiękowej, to można zrobić kartę typu COVOX. Będzie mega retro!! Potrzebna jest karta portu RS232 (stary port drukarkowy) i trochę rezystorów. Robi się prymitywny DAC w postaci drabinki.
Tak gwoli ścisłości... COVOX'a robiło się na porcie równoległym (LPT).
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Ta płyta posiada wyjście SPDIF, więc można do niej podłączyć zewnętrznego DAC-a i z niego napędzać zewnętrzny wzmacniacz słuchawkowy.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Thereminator pisze: wt, 26 grudnia 2023, 16:51 Ta płyta posiada wyjście SPDIF, więc można do niej podłączyć zewnętrznego DAC-a i z niego napędzać zewnętrzny wzmacniacz słuchawkowy.
Witam!
SPDIF może nie działać, jeśli układ Realtek jest uszkodzony....wyjście cyfrowe jest też w nim.
A jak kupić DAC-a, to tylko takiego z USB, dałem przykład taniej karty dźwiękowej USB, DAC USB sporo więcej kosztuje.
A nie musi być to koniecznie nowa karta USB, 95% muzealnych chipsetów C-Media na USB działa na każdym systemie od XP wzwyż, na przykład można czasem kupić DAC od słuchawek gamingowych, ba, za darmo idzie coś takiego dostać....ludzie to do śmietników wyrzucają.
Kartę dźwiękową na PCI-e x1, to bym uważał....tanie one nie są, a i wsparcie powyżej Windows 7 nie istnieje, tyczy się to głównie produktów Creative, można też jechać na sterownikach alternatywnych, Rosjanie się w takich "patentach" specjalizują, no ale litości!!! ZA 30ZŁ SZKODA KUPIĆ! :evil: :evil: :evil: :evil:
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Kupiłem AXAGON ADA-12 na USB działa....
cirrostrato
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: cirrostrato »

Szrot majster pisze: wt, 26 grudnia 2023, 19:33 DAC od słuchawek gamingowych, ba, za darmo idzie coś takiego dostać....ludzie to do śmietników wyrzucają.
Potwierdzam, raz zajrzałem do środka tych szpejów (ktoś wywalił do odpadów pod marketem kilkanaście słuchawek używanych bezprzewodowych) ale ,,nic lampowego'' tam nie było, wróciły do odpadów. Na sobotnich elektrośmieciach pod gminą bywam tylko wywalając elektroodpady ale do odpadów pod Castoramą zaglądam (tony spalonych LED), ostatnio zabrałem (z pewną taką nieśmiałością bo można dostać oper od personelu sklepu) kilkanaście PCB z których wylutowałem przekaźniki 10x20x12mm z podwójną parą styków. Wesołego Sylwestra.
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

cirrostrato pisze: czw, 28 grudnia 2023, 08:18
Szrot majster pisze: wt, 26 grudnia 2023, 19:33 DAC od słuchawek gamingowych, ba, za darmo idzie coś takiego dostać....ludzie to do śmietników wyrzucają.
Potwierdzam, raz zajrzałem do środka tych szpejów (ktoś wywalił do odpadów pod marketem kilkanaście słuchawek używanych bezprzewodowych) ale ,,nic lampowego'' tam nie było, wróciły do odpadów. Na sobotnich elektrośmieciach pod gminą bywam tylko wywalając elektroodpady ale do odpadów pod Castoramą zaglądam (tony spalonych LED), ostatnio zabrałem (z pewną taką nieśmiałością bo można dostać oper od personelu sklepu) kilkanaście PCB z których wylutowałem przekaźniki 10x20x12mm z podwójną parą styków. Wesołego Sylwestra.
Witam!
Akurat personel Castoramy nic nie może zrobić.....w 2013 roku rozmawiałem o tym z kolegą Mamy, adwokatem z zawodu.
A Konsalnet czy podobne "firmy".....sąd takiego jak przemieli na rozprawie, to cep pozna, gdzie raki zimują.....akurat prawo nie jest łaskawe dla ludzi, którzy je naruszają w tak chamski i bezczelny sposób jak firmy ochroniarskie.
A ja kiedyś byłem na elektrośmieciach w Bydgoszczy, pod MAKRO....kierownik działu "elektro" powiedział "wszystko sobie weź- będziemy mieli mniej śmieci do wywózki".....do dziś mi szkoda, że nie zabrałem ZATRA SM-200, był z plombami :evil: , nie chciało mi się tego kloca pakować do W124 kombi.
U mnie były wystawki "gabarytów"....zasikane tapczany i reszki TV z lat 2000+ czy rozwalone telefony komórkowe to nie dla mnie.
Poza tym akurat mnie stać na zakup nowych elementów z epoki....nie będę wylutowywał resztek z wraków urządzeń.
A przekaźniki to akurat można nowe kupić, niekoniecznie chińskie.....RELPOL czy FINDER są za kilkanaście złotych, tudzież ABB czy Schrack można kupić i to tanio.
A Kolega Boguś zrobił bardzo mądrze.....sam mam komputer-terminal POS z Pentium M i Realtek HD jest trupem, karta na USB pasuje idealnie i działa pod Windows XP.
Żarówki LED miały być trwalsze niż tradycyjne....tak samo jak AGD.
Niestety jest odwrotnie, po 5 latach trzeba było kupić u nas nową pralkę, bo pranie śmierdziało i parzyło skórę.
Ciekawe, czy nowy Electrolux też 5 lat wytrzyma, czy 10 lat pociągnie?
ODPOWIEDZ