Klej do membrany jaki?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Klej do membrany jaki?
Czołem,
Ostatnio zebrałem trochę czasu na naprawę moich głośników. Wymieniam zawieszenia z gąbki. Te jak zwykle kleje butaprenem i jest OK.
Problem pojawia się przy klejeniu osłon przeciw kurzowych cewki. Nie chcę kleić ani wikolem ani butaprenem bo czasem trzeba zachować stare a tych klejów rozpuścić się nie da. Fabryczny klej był rozpuszczalny w acetonie, przypominał lakier nitro ale jednak od niego zdecydowanie gęstszy. Raczej nie jest to bitumina bo jak się pali lutownicą to inaczej czuć, jakiś rodzaj żywicy? Jest twardy i kruchy.
Macie jakąś wiedzę co mogło by się nadać? twarde, rozpuszczalne w acetonie, gęste. Paraloid? No nie wiem.
Druga sprawa to klejenie polipropylenu, jeden głośnik z membraną z PP i osłoną z PP był klejony jakimś kruchym klejem nierozpuszczalnym w niczym, widocznie coś dwuskładnikowego. Trudna sprawa.
Pozdrawiam
- Łukasz
Ostatnio zebrałem trochę czasu na naprawę moich głośników. Wymieniam zawieszenia z gąbki. Te jak zwykle kleje butaprenem i jest OK.
Problem pojawia się przy klejeniu osłon przeciw kurzowych cewki. Nie chcę kleić ani wikolem ani butaprenem bo czasem trzeba zachować stare a tych klejów rozpuścić się nie da. Fabryczny klej był rozpuszczalny w acetonie, przypominał lakier nitro ale jednak od niego zdecydowanie gęstszy. Raczej nie jest to bitumina bo jak się pali lutownicą to inaczej czuć, jakiś rodzaj żywicy? Jest twardy i kruchy.
Macie jakąś wiedzę co mogło by się nadać? twarde, rozpuszczalne w acetonie, gęste. Paraloid? No nie wiem.
Druga sprawa to klejenie polipropylenu, jeden głośnik z membraną z PP i osłoną z PP był klejony jakimś kruchym klejem nierozpuszczalnym w niczym, widocznie coś dwuskładnikowego. Trudna sprawa.
Pozdrawiam
- Łukasz
A co by się stało gdyby rdzeń zastąpić drewnem?
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
- kubafant
- 2500...3124 posty
Re: Klej do membrany jaki?
Witam,
Może by spróbować polistyren?
Pozdrawiam,
Jakub
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Tak smaku
głowa
Ja z powodzeniem od ok. 4 lat używam kleju polimerowego. Zaleta jest taka w porównaniu do butaprenu, że jest czas na korektę pozycji zawieszenia. Kopułki przeciw kurzowe również.
-
- 2500...3124 posty
A je się powtórzę. Do klejenia membran piankowych do kosza jak i uszkodzonych membran papierowych wyłącznie klej introligatorski CR. Jeśli nie ma ubytku nie potrzeba żadnych podkładek wystarczy nasączyć brzegi. Jest biały. po wyschnięciu przezroczysty, elastyczny. klejenie prawie niewidoczne
Polimer i introligatorski sprawdzę czy rozpuszczają się w acetonie ew innym rozpuszczalniku który pozostawi membranę całą
Szukam jednakże kleju zbliżonego parametrami do fabrycznego. Czyli twardy prawie kruchy. Muszę sprawdzić polistyren to ciekawy pomysł.
Szukam jednakże kleju zbliżonego parametrami do fabrycznego. Czyli twardy prawie kruchy. Muszę sprawdzić polistyren to ciekawy pomysł.
A co by się stało gdyby rdzeń zastąpić drewnem?
-
- 2500...3124 posty
Używam kleju CR tak jak i wszyscy sprzedawcy z allegro oferujący zestawy naprawcze do kolumn.
- czyt
- 375...499 postów
- Kontakt:
Klej powinien być elastyczny. Ja kleję tym co załączają, ale kreślę (staram się), zygzak, jak najdłuższy. By była jak najdłuższa linia pracy resora (najkrótsza to okręg). Klej twardy, spowoduje szybsze odkrojenie resora/papieru w miejscu końca kleju. Połączenie metal/elastyczne to jest. Są kleje jakieś takie, ale te co załączają(do zestawów naprawczych), chyba są niezłe. Nawet butapren, tylko kwestia nauczenia się nim kleić.
"... UF21 - AGA-sekretarzyk", UY1N - mogę zaoferować PCL, PL500RFT, diody WN/lampowe, telewizyjne.
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
Polistyren to w toluenie. Aromatyczne tworzywo w aromatycznym rozpuszczalniku. W acetonie natomiast - celuloid, lub acetyloceluloza.
- kubafant
- 2500...3124 posty
Tomku, polistyren doskonale rozpuszcza się w acetonie, sprawdzone doświadczalnie. Zwłaszcza bardzo efektownie w swojej spienionej formie - duży objętościowo kawałek styropianu dosłownie znika po włożeniu do acetonuTomek Janiszewski pisze: ↑sob, 7 maja 2022, 18:37 Polistyren to w toluenie. Aromatyczne tworzywo w aromatycznym rozpuszczalniku. W acetonie natomiast - celuloid, lub acetyloceluloza.

Pozdrawiam,
Jakub
Tak smaku
głowa
Tak smaku
głowa
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
Ale nie chodzi o unicestwienie polistyrenu, tylko o przeprowadzeniu go w użyteczną postać kleju. Aceton pozostawia na powierzchni polistyrenu białe smugi. Widać polarny rozpuszczalnik ketonowy stanowi ciało obce dla tworzywa zawierającego pierścienie aromatyczne w łańcuchach. Lepiej rozumie się natomiast z polarnymi estrami celulozy. Po spoinie powstałej z polistyrenu po odparowaniu acetonu spodziewałbym się znacznej kruchości.
Zapytam z 'innej beczki'...
Czy da się gdzieś kupić toluen ?
Chciałem sobie 'przerobić na lakier stryrofleksa

Ale przyszły dziwne czasy i teraz to UE wszystkich się boi, nawet perhydrolu nie da się kupić normalnie.
Czołem.
Jestem niemal pewien, że toluen widywałem w sklepach z chemią, podobnie jak inne rozpuszczalniki. Jest też dostępny na znanym portalu aukcyjnym i to za całkiem przystępną cenę, nawet chemicznie czysty (nieco droższy).
Pozdrawiam
Romek
Jestem niemal pewien, że toluen widywałem w sklepach z chemią, podobnie jak inne rozpuszczalniki. Jest też dostępny na znanym portalu aukcyjnym i to za całkiem przystępną cenę, nawet chemicznie czysty (nieco droższy).
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Myślę, że ksylen też się nada, a można go łatwo kupić.
Nic dziwnego, nadtlenek wodoru jest prekursorem materiałów wybuchowych, więc podlega ograniczeniom.
Ratujmy stare tranzystory!
- kubafant
- 2500...3124 posty
Posunęliśmy się tak głęboko w krainę absurdu, że nawet studentom na ćwiczeniach nie daje się stężonych kwasów i nadtlenku wodoru (jest cała rozpiska, jakie maksymalne stężenia mogą stać na salach), a treść instrukcji zmienia się tak, żeby używali rozcieńczonych, przez co oczywiście wiele ćwiczeń wychodzi źle, a części wcale już nie da się przeprowadzać.
Pozdrawiam,
Jakub
Tak smaku
głowa
Tak smaku
głowa