Komputer 8-bitowy
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 2500...3124 posty
Re: Komputer 8-bitowy
2. Piotr Misiurewicz
Układy mikroprocesorowe struktury i programowanie
WN-T 1983
Układy mikroprocesorowe struktury i programowanie
WN-T 1983
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
-
- 2500...3124 posty
3.James W. Coffron
LokaliZacja uszkodzeń w systemach mikroprocesorowych
WN-T 1985
LokaliZacja uszkodzeń w systemach mikroprocesorowych
WN-T 1985
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
- jethrotull
- moderator
Dzięki, poszukam na allegro.
Tymczasem pozbyłem się przełączania banków, mam 32KB ROM + 32KB RAM, tak jak było w oryginalnym projekcie. Przełączanie nie działało stabilnie nawet po powrocie do stanu sprzed diód Schottky. Obsłuchałem wszystko sondą, zapisywałem jedynkę do rejestru '573 a odczytywało się zero. Zmęczyło mnie to, a już czułem, że muszę zrobić jakiś progres w innych częściach systemu, a i tak nie miałem pomysłu jak wykorzystać programowo tę całą pamięć.
Tymczasem pozbyłem się przełączania banków, mam 32KB ROM + 32KB RAM, tak jak było w oryginalnym projekcie. Przełączanie nie działało stabilnie nawet po powrocie do stanu sprzed diód Schottky. Obsłuchałem wszystko sondą, zapisywałem jedynkę do rejestru '573 a odczytywało się zero. Zmęczyło mnie to, a już czułem, że muszę zrobić jakiś progres w innych częściach systemu, a i tak nie miałem pomysłu jak wykorzystać programowo tę całą pamięć.
-
- 2500...3124 posty
może jeszcze jedna pozycja:
mikro
komputery
Herwig Feichtinger
WKŁ 1988
mikro
komputery
Herwig Feichtinger
WKŁ 1988
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
- jethrotull
- moderator
Dwie z tych książek kupiłem na allegro i nawet jedna już zdążyła przyjść, dzięki.
- jethrotull
- moderator
To teraz coś z zupełnie innej beczki: ponieważ zdobycie układu dźwiękowego, który nie byłby podróbką okazało się niemożliwe, postanowiłem zbudować własną kartę dźwiękową na układach małej skali scalenia. Karta będzie miała trzy kanały - dwa generatory fali prostokątnej o programowalen częstotliwości i amplitudzie (oba identyczne, na schemacie pokazany jeden dla czytelności) oraz jeden generator szumu.
Generator fali prostokątnej jest zbudowany na komparatorze ośmiobitowym '688, który porównuje stan licznika '590 z zaprogramowaną wartością z układu '573. Gdy te dwie liczby są równe, następuje przerzucenie układu '109 i reset licznika.
Szum jest produkowany z szesnastobitowego rejestru przesuwnego na układach '164 z pętlą sprzężenia zwrotnego zrealizowaną z użyciem bramek XOR. Zauważmy, że sygnał RST powoduje "wstrzyknięcie" jedynki na wejście rejestru przesuwnego zapobiegając wejścia w stan samych zer.
Dodatkowo, kolejny rejestr '573 będzie pozwalał na zaprogramowanie atenuacji każdego z generatorów.
Załączam szkic schematu, dziś zaprototypowałem generator fali prostokątnej, następny w kolejce generator szumu.
Generator fali prostokątnej jest zbudowany na komparatorze ośmiobitowym '688, który porównuje stan licznika '590 z zaprogramowaną wartością z układu '573. Gdy te dwie liczby są równe, następuje przerzucenie układu '109 i reset licznika.
Szum jest produkowany z szesnastobitowego rejestru przesuwnego na układach '164 z pętlą sprzężenia zwrotnego zrealizowaną z użyciem bramek XOR. Zauważmy, że sygnał RST powoduje "wstrzyknięcie" jedynki na wejście rejestru przesuwnego zapobiegając wejścia w stan samych zer.
Dodatkowo, kolejny rejestr '573 będzie pozwalał na zaprogramowanie atenuacji każdego z generatorów.
Załączam szkic schematu, dziś zaprototypowałem generator fali prostokątnej, następny w kolejce generator szumu.
- jethrotull
- moderator
Próbowałem zrobić terminal PAL na układzie ATMega8A z tego artykułu:
http://www.batsocks.co.uk/readme/art_SerialVideo_1.htm
Nie mam Arduino, więc zamiast użyć avrdude wypaliłem plik TellyMate_M8.hex używając TL866. Plik można znaleźć tu: http://www.batsocks.co.uk/downloads/code_tm_114.zip w folderze Firmware. Plik wypaliłem w Code Memory począwszy od adresu 0000. Nie użylem pliku ArduinoATmegaBOOT.hex, jako że nigdzie w dokumentacji nie jest wspomniane co z nim zrobić. Ustawiłem też Fuse Bits na FF:C9.
Mikrokontroler oscyluje z zewnętrznym kryształem (sonda pokazuje częstotliwość na zmianę 8 i 12MHz, tego bym się spodziewał próbkując sygnał 16MHz z częstotliwością 24MHz), ale poza tym nic się nie dzieje, w szczególności nie pojawiają się impulsy synchronizacji na pinie 15.
Czy ktoś się zna na tyle że mógłby doradzić, albo może wypróbować czy ten program działa?
http://www.batsocks.co.uk/readme/art_SerialVideo_1.htm
Nie mam Arduino, więc zamiast użyć avrdude wypaliłem plik TellyMate_M8.hex używając TL866. Plik można znaleźć tu: http://www.batsocks.co.uk/downloads/code_tm_114.zip w folderze Firmware. Plik wypaliłem w Code Memory począwszy od adresu 0000. Nie użylem pliku ArduinoATmegaBOOT.hex, jako że nigdzie w dokumentacji nie jest wspomniane co z nim zrobić. Ustawiłem też Fuse Bits na FF:C9.
Mikrokontroler oscyluje z zewnętrznym kryształem (sonda pokazuje częstotliwość na zmianę 8 i 12MHz, tego bym się spodziewał próbkując sygnał 16MHz z częstotliwością 24MHz), ale poza tym nic się nie dzieje, w szczególności nie pojawiają się impulsy synchronizacji na pinie 15.
Czy ktoś się zna na tyle że mógłby doradzić, albo może wypróbować czy ten program działa?
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Format .hex zawiera informacje o adresach, pod które dane powinny zostać zapisane. Jeśli na którymś etapie wymagany był adres początku, to może zapisałeś hex jako bin?jethrotull pisze: ↑pn, 17 października 2022, 12:30Nie mam Arduino, więc zamiast użyć avrdude wypaliłem plik TellyMate_M8.hex [...] Plik wypaliłem w Code Memory począwszy od adresu 0000.
FF:C9 czy C9:FF?Nie użylem pliku ArduinoATmegaBOOT.hex, jako że nigdzie w dokumentacji nie jest wspomniane co z nim zrobić. Ustawiłem też Fuse Bits na FF:C9.
lfuse::0xff hfuse:0xc9
Wczytaj kilka pierwszych bajtów pamięci flash i porównaj z zawartością pliku TellyMate_M8.hex:
Kod: Zaznacz cały
:10000000F4C00EC10DC10CC10BC1E1C1CDC1CBC14A
:10001000CCC106C105C104C103C102C101C100C1F7
||||||||||| CC->Checksum
|||||||||DD->Data
|||||||TT->Record Type
|||AAAA->Address
|LL->Record Length
:->Colon
Tomek
- jethrotull
- moderator
Wygląda na to, że dane się zgadzają.
Fuse bits to FF:C9, little endian. Jak by było źle to pewnie by oscylator nie działał.
- jethrotull
- moderator
OK, działa, na innym forum wskazali mi, że układ startuje w stanie uśpienia, i jest wybudzany z pierwszym przesłanym znakiem.
- jethrotull
- moderator
Czy ktoś wie jak w ukłdzie DART działają przerwania w kanale A? Kanał B posiada rejestr do którego można wpisać wektor przerwania - dokumentacja https://www.tvsat.com.pl/pdf/z/z8470_zil.pdf rozpisuje się na ten temat, a w ogóle nie wspomina o kanale A - czy ma stały wektor przerwania, czy używa wektora kanału B, czy w ogóle nie wspiera wektorowanych przerwań?
- jethrotull
- moderator
Wpadłem na pomysł żeby sprawdzić w dokumentacji SIO, i okazała się dużo bardziej dokładna: http://www.hartetechnologies.com/manual ... Manual.pdf. Wygląda na to że Zilog robiąc kartę katalogową DARTa po prostu wziął kartę SIO, wyciął fragmenty dotyczące komunikacji synchronicznej, a potem z rozpędu wyciął jeszcze mnóstwo losowych rzeczy. W karcie SIO, na stronie 31, znalazłem informację że rejestr WR2, który określa wektor przerwania występuje tylko w kanale B, ale jest używany również przez kanał A, i niektóre bity wektora są automatycznie modyfikowane w zależności od kanału, z którego pochodzi przerwanie i od rodzaju przerwania.
-
- 3125...6249 postów
Mam pytanie chyba raczej "ośmiobitowe" do Kolegów-Ekspertów:
co oznacza komunikat pod Win.95 dla stacji dyskietek:
stacja nie gotowa?
Dyskietka wchodzi mechanicznie,nie jest odrzucana.
Pod wyższymi Windowsami daje się czytać.
Chodzi mi tu o pliki tekstowe,aby pozostać pod
podkładem DOS-owym, jak we Win.95.
Laptop.którego to dotyczy,ma tylko ten jeden
kanał wyjściowy poprzez FDD 1.4M,odczytywalny
na wyższech Windowsach, poza wyjściem LPT
na drukarkę mozaikową (Win.95) i portem
szeregowym RS232,którego nie mam na laptopie
z wysokim Windowsem.IRed-u też nie ma.
Jest PCIMCIA,ale też nie mam jej czytnika.
Reasumując: czy stacja jest wadliwa?
Czy to kwestia formatu FAT versus NTFS?
Poproszę o odpowiedź i pozdrawiam Kolegów.
Jacek
co oznacza komunikat pod Win.95 dla stacji dyskietek:
stacja nie gotowa?
Dyskietka wchodzi mechanicznie,nie jest odrzucana.
Pod wyższymi Windowsami daje się czytać.
Chodzi mi tu o pliki tekstowe,aby pozostać pod
podkładem DOS-owym, jak we Win.95.
Laptop.którego to dotyczy,ma tylko ten jeden
kanał wyjściowy poprzez FDD 1.4M,odczytywalny
na wyższech Windowsach, poza wyjściem LPT
na drukarkę mozaikową (Win.95) i portem
szeregowym RS232,którego nie mam na laptopie
z wysokim Windowsem.IRed-u też nie ma.
Jest PCIMCIA,ale też nie mam jej czytnika.
Reasumując: czy stacja jest wadliwa?
Czy to kwestia formatu FAT versus NTFS?
Poproszę o odpowiedź i pozdrawiam Kolegów.
Jacek
- disaster
- 1250...1874 posty
Stacja dyskietek 3.5 cala z interfejsem 34 pinowym nie posiada żadnego firmware'u, czy innego sposobu na komunikację z BIOSem komputera.
Innymi słowy jej obecność w systemie operacyjnym jest deklaratywna - jeśli w BIOSie znajduje się wpis to Windows będzie twierdził, że ją ma.
Komunikat Stacja nie gotowa świadczy o problemach ze złączem, albo z samą stacją dyskietek.
Dyskietki formatowane są w FAT12, więc to nie ten case
Kup sobie czytnik karta CF na PCMCIA i korzystaj z karty CF jak z pendrive'a.
Innymi słowy jej obecność w systemie operacyjnym jest deklaratywna - jeśli w BIOSie znajduje się wpis to Windows będzie twierdził, że ją ma.
Komunikat Stacja nie gotowa świadczy o problemach ze złączem, albo z samą stacją dyskietek.
Dyskietki formatowane są w FAT12, więc to nie ten case

Kup sobie czytnik karta CF na PCMCIA i korzystaj z karty CF jak z pendrive'a.
Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
-
- 2500...3124 posty
A może masz tam stację 720 KB a każesz jej czytać dyskietkę 1,44 MB?
(były takie)
(były takie)
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/