Projekt zwrotnicy do zestawu głośnikowego w obudowie ALTUS 300

Przetworniki elektroakustyczne, obudowy głośnikowe i zagadnienia pokrewne.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

brencik
500...624 posty
500...624 posty

Re: Projekt zwrotnicy do zestawu głośnikowego w obudowie ALTUS 300

Post autor: brencik »

Pan Janiszewski myli rezystancję z impedancją i liczy zwrotnice z kalkulatora... Proszę o zapoznanie się z pracą zawodowców z fora diyaudio.pl jak należy projektować zwrotnice. Dziękuję i pozdrawiam. Bez odbioru.
Krasul
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Krasul »

"Zawodowcy" z forum "diyaudio.pl" specjalizujący się w obciążaniu stopni końcowych wzmacniaczy składową reaktancyjną i nierozumiejący różnicy pomiędzy impedancją a modułem impedancji... XD
Nie ma rzeczy niemożliwych, tylko człowiek jest leniwy...
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

Może właśnie odezwał się zawodowiec z diyaudio.pl pracujący dla Focala?
Dzięki za te wykresy impedancji, nie mogłem ich znaleźć. A więc potwierdza się że nawet owe minimalne 3 omy Grand Utopii to lipa. Jak to w takim razie wytłumaczyć, zastosowali 2 głośniki niskotonowe o impedancji 4 omy w połączeniu równoległym? Ciekawe co wykazałby zwyczajny omomierz. Aczkolwiek można było się wycwanić w przewidywaniu takiej dociekliwości nabywcy, włączając w szereg z całym zespołem kondensator bipolarny o pojemności w okolicach 10mF zbocznikowany rezystorem tak dobranym aby omomierz pokazywał co trzeba. Wtedy pozostałoby już tylko rozgrzebać kolumnę wartą drobne 599 tysi...
Krasul
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Krasul »

Poniżej zamieszczam trzy linki do moich wypowiedzi, w których wyjaśniłem wpływ współczynnika dobroci zastosowanych filtrów drugiego rzędu na kształt wypadkowej charakterystyki modułu impedancji w funkcji częstotliwości dwudrożnego zestawu głośnikowego:

viewtopic.php?p=389428#p389428

viewtopic.php?p=389430#p389430

viewtopic.php?p=389455#p389455

Te rozważania dotyczą wprawdzie obciążenia o charakterze rezystancyjnym ale jeśli w układzie rzeczywistym, obciążonym głośnikami magnetoelektrycznymi (dynamicznymi) będziemy tak manipulować wartościami elementów filtrów drugiego rzędu, że uzyskamy parametry zbliżone do charakterystyk Czebyszewa, to możliwe jest zejście do poziomu połowy impedancji znamionowej głośników.

Analogicznie, jeśli częstotliwości podziału obydwu filtrów (w tym przypadku dolnoprzepustowego i górnoprzepustowego) będą rozsunięte względem siebie, uzyskamy wzniesienie na wypadkowej charakterystyce modułu impedancji w funkcji częstotliwości. Jeśli zaś częstotliwość podziału filtra dolnoprzepustowego będzie wyższa od częstotliwości podziału filtra górnoprzepustowego to możemy uzyskać zejście poniżej impedancji znamionowej do stanu zwarcia włącznie.

Najlepiej pobawić się tymi filtrami w darmowym programie komputerowym VituixCAD. Udostępniłem niedawno pliki umożliwiające implementację zaproponowanej zwrotnicy i przeprowadzanie na niej najrozmaitszych eksperymentów:

viewtopic.php?p=400797#p400797

Pzdr. T.Ł.
Nie ma rzeczy niemożliwych, tylko człowiek jest leniwy...
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

Krasul pisze: ndz, 18 grudnia 2022, 19:11 Poniżej zamieszczam trzy linki do moich wypowiedzi, w których wyjaśniłem wpływ współczynnika dobroci zastosowanych filtrów drugiego rzędu na kształt wypadkowej charakterystyki modułu impedancji w funkcji częstotliwości dwudrożnego zestawu głośnikowego:
Pal już diabli co się tam dzieje w okolicach częstotliwości podziału, kiedy to zwrotnice mogą mieć cokolwiek do powiedzenia! Najpewniej tam pasma odtwarzane przez poszczególne głośniki słabo się pokrywają, stąd impedancja odlatuje w kosmos przy 3kHz z hakiem dla Grande, a w mniejszym stopniu - przy 1,5kHz dla Maestro. Chodzi mi o drastyczne spadki impedancji dla częstotliwości niskich, odpowiednio przy 45Hz oraz 500Hz w pierwszym przypadku a 30Hz oraz 100Hz w drugim. Tego niedasie wytłumaczyć rezonansami w zwrotnicy, bo przecież subwooferów odtwarzających pasmo poniżej 100Hz tam się nie stosuje. Stąd moje podejrzenie graniczące z pewnością że wtrynili tam GDN-y o impedancji dwu- a może więcejkrotnie mniejszej niż deklarowana impedancja zespołu. No, chyba że na tych najniższych częstotliwościach działa nie tyle zwrotnica co korektor indukcyjno-pojemnościowy którego zadaniem jest rezonansowe podbijanie napięcia dla głośników niskotonowych przy częstotliwościach na dolnym krańcu odtwarzanego pasma. Oczywiście cierpi na tym nie tylko wzmacniacz, ale i głośniki o ile nie dysponują stosownym zapasem mocy. Taka jazda na koksie mała zresztą miejsce w przypadku innych kuriozalnych i sprzecznych z elementarną logiką wynalazków zwanych dipolami, tj głośników pracujących bez obudowy a nawet skutecznej odgrody, jedynie na czymś co pełniło głównie rolę stelaża. Kiedyś kilku Triodowiczów dało się wpuścić w kanał i usilnie lansowało ten chłam:
viewtopic.php?p=231235#p231235
ODPOWIEDZ