Projekt zwrotnicy do zestawu głośnikowego w obudowie ALTUS 300
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Projekt zwrotnicy do zestawu głośnikowego w obudowie ALTUS 300
Nigdzie czegoś podobnego nie napisałem. Wygląda na to, że ja piszę, że "czarne" a niektórzy z tego rozumieją tyle, że "białe". W ten sposób nie da się dojść do porozumienia. Co ja tam niby zepsułem? Naprawiłem i wyremontowałem wzmacniacze na sprzedaż. To też źle? Odkąd w temacie pojawił się Pan Drabas liczyłem na to, że dyskusja zacznie w końcu trzymać jakiś poziom ale z tego co widzę to takie pyskówki jak ta powyżej nadają się co najwyżej do piaskownicy.
Nie ma rzeczy niemożliwych, tylko człowiek jest leniwy...
Uderz w stół a nożyce się odezwą ... chciało by się rzec
Miłego dnia Koledze życzę i troszkę luzu
Kłaniam się -Tomek

Miłego dnia Koledze życzę i troszkę luzu

Kłaniam się -Tomek
Również wszystkiego dobrego.
https://krytykapolityczna.pl/kraj/grzeg ... witkowski/
W załączniku przesyłam plik "ALTUS 300.vxp" zawierający symulację kompletnego układu zwrotnicy wraz z plikami zawierającymi zmierzone charakterystyki głośników GDN 30/60/3, GDM 18/80 oraz GDWK 9/80/1. Wszystkie pliki są kompatybilne z programem komputerowym VituixCAD w wersji 2.0.65.0. Parametry obudowy basrefleks nie są zadeklarowane, co znajduje swoje odzwierciedlenie na wypadkowej charakterystyce modułu impedancji zestawu głośnikowego w funkcji częstotliwości symulowanej przez ten program. Pliki te zamieszczam dla czytelników forum na potrzeby eksperymentów oraz nauki mającej na celu lepsze zrozumienie zasady działania filtrów RLC obciążonych głośnikami magnetoelektrycznymi (dynamicznymi):
Na poniższym zrzucie ekranu zaznaczyłem, w jaki sposób można sobie powgrywać do programu pliki: GDN30-60-3_SPL.txt, GDN30-60-3_ZR.txt, GDM18-80_SPL.txt, GDM18-80_ZR.txt, GDWK9-80-1_SPL.txt oraz GDWK9-80-1_ZR.txt.
Na poniższym zrzucie ekranu zaznaczyłem, w jaki sposób można sobie powgrywać do programu pliki: GDN30-60-3_SPL.txt, GDN30-60-3_ZR.txt, GDM18-80_SPL.txt, GDM18-80_ZR.txt, GDWK9-80-1_SPL.txt oraz GDWK9-80-1_ZR.txt.
Podczas modyfikacji elementów zwrotnicy należy zwrócić szczególną uwagę na zastępcze rezystancje szeregowe zastosowanych cewek oraz zastępcze rezystancje szeregowe zastosowanych kondensatorów. O ile w przypadku kondensatorów sprawa nie ma aż tak dużego znaczenia, ponieważ w zwrotnicy zastosowano kondensatory foliowe polipropylenowe (MKP), o tyle w przypadku cewek powietrznych ich zastępcza rezystancja szeregowa ma spory wpływ na działanie zespołu filtrów. Dlatego też podmieniając wartość indukcyjności danej cewki należy każdorazowo wpisać do symulatora jej zastępczą rezystancję szeregową. W przypadku samodzielnego ich nawijania, bazujemy na wynikach pomiarów. Jeśli zaś zamawiamy cewki w sklepie internetowym, bazujemy na parametrach podawanych przez producenta i dystrybutora:
https://blackdotaudio.eu/cewki,67,0.html
https://www.poweraudio.pl/cewki-powietrzne-c-21_47.html
https://blackdotaudio.eu/cewki,67,0.html
https://www.poweraudio.pl/cewki-powietrzne-c-21_47.html
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
I dlatego jak rozumiem przy 100Hz moduł impedancji spada do 6 omów? Jednak ZTCP coś podobnego występowało też w pomiarach całego zespołu - w realu. Mogę prosić o przypomnienie jaka jest rezystancja cewki drgającej GDN30-60-3? Wskazane byłoby też zmierzyć impedancję w funkcji częstotliwości samego głośnika bez zwrotnicy, ale w obudowie. Może jest on głośnikiem 8 omów jedynie z nazwy, a faktyczna jego impedancja plasuje się gdzieś między 4 a 8 omami, co pozwoliło urwać parę dB skuteczności, choć byłby to oczywiście nieczysty chwyt ze strony producenta głośnika?
Charakterystyka modułu impedancji w funkcji częstotliwości głośnika GDN 30/60/3 z bieżącej produkcji zmierzona na wolnym powietrzu - rezystancja uzwojenia = 5,99 oma:
Wypadkowa charakterystyka modułu impedancji w funkcji częstotliwości całego zestawy głośnikowego w obudowie basrefleks:
Wypadkowa charakterystyka modułu impedancji w funkcji częstotliwości całego zestawy głośnikowego w obudowie basrefleks:
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
Dzięki. Czyli tak jak podejrzewałem: impedancja głośnika deklarowana przez producenta na 8 omów jest mocno umowna, bliżej jej 6 omom. Od zawsze bowiem impedancję znamionową głośnika definiowało się jako minimalną impedancję występującą powyżej rezonansu głośnika. Wtedy hamowanie cewki bezwładnością układu drgającego jest już na tyle silne że SEM indukowana w cewce jest niewielka i w coraz to mniejszym stopniu wpływa na impedancję a zarazem wpływ indukcyjności rozproszenia nie jest jeszcze duży. Stąd bierze się minimum. Gdybym znalazł się w podobnej sytuacji - zadeklarowałbym impedancję zespołu na 6 omów, i w miarę możliwości poszukał GDM i GDW o takiej samej impedancji. Ale tego ostatniego już za bezwzględnie konieczne bym nie uważał, szczególnie gdyby ich skuteczność była i tak większa od skuteczności GDN, że wskazane byłoby wręcz ich przytłumienie rezystorami. Podobnie jak nic złego się nie stanie przez to że poza tym wąskim zakresem impedancja zespołu wynosi 8 a nie 6 omów: niebezpieczne przesunięcia fazy wskutek powyższego nie wystąpią.
Zgodnie z normami, lokalne minimum modułu impedancji powyżej częstotliwości rezonansowej głośnika zmierzonej na wolnym powietrzu nie powinno być niższe niż 80% impedancji znamionowej. Dla głośnika ośmioomowego wartość graniczna wynosi 6,4 oma. Na poniższym rysunku zaznaczono od lewej:
1) rezystancję uzwojenia cewki = 6 omów
2) impedancję znamionową = 8 omów
3) lokalne minimum modułu impedancji powyżej częstotliwości rezonansowej głośnika zmierzonej na wolnym powietrzu = 7 omów
7 omów dla głośnika ośmioomowego to 87,5% wartości znamionowej. Czyli w tolerancji.
1) rezystancję uzwojenia cewki = 6 omów
2) impedancję znamionową = 8 omów
3) lokalne minimum modułu impedancji powyżej częstotliwości rezonansowej głośnika zmierzonej na wolnym powietrzu = 7 omów
7 omów dla głośnika ośmioomowego to 87,5% wartości znamionowej. Czyli w tolerancji.
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
Skoro takie normy teraz obowiązują - pozostaje uznać że taka też może być minimalna impedancja zespołu określanego jako ośmioomowy. I do takiej minimalnej impedancji powinny być dostosowane wzmacniacze. Oczywiście nie tłumaczy to absolutnie spadku impedancji poniżej 4 omów dla "ośmioomowego" KEF-Q4 (gdzie oszustwo w postaci zastosowania podstawowego głośnika o impedancji 4 omów wyszło zresztą już na jaw) jak i niewyjaśnionego jeszcze przypadku również "ośmioomowych" Focal Grand Utopia gdzie sam producent deklaruje minimalną impedancję 3 omy(!) ale jeśli dobrze zrozumiałem co piszą pod https://www.hifinews.com/content/focal- ... lab-report - dla 107 Hz impedancja spada już tylko do... 1,9 oma. Widać świat parszywieje... 

Wypadkowa charakterystyka modułu impedancji w funkcji częstotliwości zestawu głośnikowego Focal Grande Utopia:
Wypadkowa charakterystyka modułu impedancji w funkcji częstotliwości zestawu głośnikowego Focal Maestro Utopia:
Najwyraźniej francuzi muszą mieć jakieś własne normy, skoro obydwa zestawy głośnikowe sprzedawane są jako ośmioomowe... ;P
Wypadkowa charakterystyka modułu impedancji w funkcji częstotliwości zestawu głośnikowego Focal Maestro Utopia:
Najwyraźniej francuzi muszą mieć jakieś własne normy, skoro obydwa zestawy głośnikowe sprzedawane są jako ośmioomowe... ;P