REMA Kompaktbox 25-głośniki wysokotonowe

Przetworniki elektroakustyczne, obudowy głośnikowe i zagadnienia pokrewne.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Janusz
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: REMA Kompaktbox 25-głośniki wysokotonowe

Post autor: Janusz »

Też lubię te głośniki. Oczywiście nie można od nich wymagać zbyt wiele, ale do niezobowiązującego słuchania są fajne.
Co do parametrów tych sredniowysokotonowych. O ile pamiętam, modele o niższym numerze miały pasmo kończące się na 18 kHz, to o wyższym do 20 kHz. Miałem oba typy. Z zewnątrz różnią się minimalnie kolorem membrany. No i mniej rozlanym impregnatem, ale to może z racji wieku. Moje dzieliło jakieś dziesięć lat.
Co do żarówki. Sprawdziłbym jednak, ile mocy dociera do głośnika przy tej 21 watowej, oczywiście na rezystorze włączonym zamiast głośnika. One mają tylko 8 VA, a pracują w znacznie szerszym paśmie, niż typowe wysokotonwe.
785mm
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Szrot majster »

Witam!
Z tą mocą docierającą do głośnika, czy to chodzi o to że za cicho będą grały jak dołożę żarówkę?
Nie wiem, chyba nie będę dorabiać żarówki, wywalę stare elektrolity z drugiej pary, bo "licho nie śpi" stare Elyty po 40 latach mogą zwarcia dostać i w drugiej kolumnie głośnik poleci.
Kupię foliowe 4,7uF, takie do zasilaczy, byle jakie- to nie High-End, byle nie były to elektrolity(jak założyłem elektrolit zwykły to go rozsadziło, może dlatego, że założyłem wtedy stary, szerokopasmowy głośnik byle był, też był enerdowski.
Te głośniki wysokotonowe w kolumnach Regent Vermona siedziały, 4 sztuki były tam, moje pochodzą z trupa takiej kolumny.
Nie będę tych kolumn katował, bo nie mam takiej możliwości, zresztą angielskie wzmacniacze nie służą do "łubudu".
Tak na co dzień to może 2-3W na kanał idą i tak zaraz awantura.
Znalazłem dane tych głośników
https://www.radiomuseum.org/r/elektroak ... _l590.html
https://www.radiomuseum.org/r/funkwe_ko ... l5964.html
Wynika, że to to samo, ten l5964 jest następcą l5904, parametry te same.
Janusz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Janusz »

Nie tyle za cicho, co nie jestem pewien, czy żarówka o mocy 21 W ochroni ten głośnik.
785mm
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Szrot majster »

Witam!
W Vermonach nie było żarówek i 40 lat trzymało, a to jest estrada, głośniki wysokotonowe dostają wycisk, podkreślam NIE BĘDĘ ŁUPAĆ, nie mam na to warunków.
Nie używam kolumn REMA na estradzie, nie zapraszam do domu idiotów którzy mogą odkręcić wzmacniacz na full.
Wyraźnie słyszę jak jest przester, nie brałem w życiu antybiotyków i nie śpię ze słuchawkami na uszach.
Kiedyś spaliłem gwizdki kilka razy, ale to był szajs z Chin o nieznanych parametrach., nigdy nie poleciały markowe głośniki.
Przed tymi kolumnami miałem Jamo S506, grały na wszystkim co było pod ręką, łącznie z Eltronem 100U z wyschniętymi kondensatorami zasilacza, które miały po 500uF zamiast 4700uF, nawet na wzmacniaczu estradowym 2x300W.
Głośniki RFT raczej były niezniszczalne, ale na głupotę nie ma rady
ODPOWIEDZ