MSA-80
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: MSA-80
A udostępnisz oprogramowanie?
Było zapytać, dałbym Ci nieoblutowaną płytkę pakietu 80.01, ale chyba wg specyfikacji PIE.
Było zapytać, dałbym Ci nieoblutowaną płytkę pakietu 80.01, ale chyba wg specyfikacji PIE.
Oprogramowanie do MSA-80.2000 masz u siebie. Płytkę obsadziłem wsadami z katalogu MEM13/MEM13.01
P.
P.
Wpadły mi w ręce takie zespoły jak na zdjęciu. Gabarytowo wyglądają jak od MSA-80, ale wizualnie są od czegoś starszego. Sygnowane (przynajmniej niektóre) Unitra- Unima.
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!
Piękna, stara elektronika cyfrowa.
Pokazuje ona, że w zapyziałym PRL-u, latach gdy PRL był bankrutem, opracowano tak ambitny system komputerowy.
Dziś to już jest komiczne, bo Atmega 832PU więcej potrafi i pobiera ułamek ułamka tego, co jeden moduł MSA-80.
A już takie STM32, nie mówiąc o Raspberry Pi, są setki a nawet tysiące razy mocniejsze od MSA-80.
A chciałem zapytać, czy do naszych czasów dotrwał choć jeden, SPRAWNY I KOMPLETNY , MSA-80?
Chodzi o stan, który pozwala na uruchomienie tego w celach pokazowych, nawet tylko do sterowania LED-ami/żarówkami?
Piękna, stara elektronika cyfrowa.
Pokazuje ona, że w zapyziałym PRL-u, latach gdy PRL był bankrutem, opracowano tak ambitny system komputerowy.
Dziś to już jest komiczne, bo Atmega 832PU więcej potrafi i pobiera ułamek ułamka tego, co jeden moduł MSA-80.
A już takie STM32, nie mówiąc o Raspberry Pi, są setki a nawet tysiące razy mocniejsze od MSA-80.
A chciałem zapytać, czy do naszych czasów dotrwał choć jeden, SPRAWNY I KOMPLETNY , MSA-80?
Chodzi o stan, który pozwala na uruchomienie tego w celach pokazowych, nawet tylko do sterowania LED-ami/żarówkami?
Mój MSA80 jest w takim stanie.
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!
No to GRATULUJĘ!!!
Ale prawda o starej elektronice jest taka, że ta na ogół rozwalona, zalega śmietniki, sam czasem ratuję stare urządzenia pomiarowe, mam oscyloskop Kabid KR7001, zabytek nieszczególny ale i w sklepach "GS Samopomoc Chłopska" też nie było takich rzeczy.
Kiedyś miałem kupę płyt głównych z czasów 486/Pentium MMX, wszystko wyrzuciłem na złom, jak miałem 20 lat wtedy, to nie myślałem, co wyrzucam....po 2 dekadach uświadomiłem sobie, co tak naprawdę wywaliłem.
-
- 2500...3124 posty
twoje pytki trochę przypominają pakiety do ODRY1305, chociaż niektóre jakoś mi nie pasują.
Jak widzę są wyposażone w złącza CANON (wcześniej były wyposażone w złącza SOKAPEX)
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
-
- 3125...6249 postów
Troche tego wyszabrował https://allegrolokalnie.pl/oferta/modul ... ster-msa80 ale na trzeźwo nie wystawiał.