Rozerwana guma w głosniku GDN16/10
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 2500...3124 posty
Rozerwana guma w głosniku GDN16/10
Stałem się posiadaczem kilku głośników GDN16/10. W jednym z nich jest rozerwana guma na długości około 7cm. Czym by to skleić ?
- matmax426
- 375...499 postów
Re: Rozerwana guma w głosniku GDN16/10
Kiedyś na giełdzie elektronicznej w Sosnowcu kupiłem jakiś super ekstra klej w plastikowej fiolce z czerwoną etykietą i okazał się na prawdę dobry. Nadaje się do klejenia gumy (sprzedawca robił pokaz na kawałku gumy: najpierw go przecinał a potem sklejał tym klejem, czekał chwile i rozciągał gumę na kilka centymetrów). Niestety nazwy nie pamiętam bo klej został w Polsce.
Może ktoś kojarzy ten klej?
Może ktoś kojarzy ten klej?
Ω µ Π φ α β ε ω
Nie był to czasem PASCO FIX? Pamiętam, że był sprzedawany na giełdzie w Krakowie, a później również w Sosnowcu:
https://www.youtube.com/watch?v=3a2DlL5cKK4
https://www.youtube.com/watch?v=3a2DlL5cKK4
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
- matmax426
- 375...499 postów
Możliwe że to ten. W sumie uważam ze kardy lepszy super klej do gumy się nada, byle był do elastycznych połączeń.
Ω µ Π φ α β ε ω
-
- 2500...3124 posty
Głośnik sklejony. Użyłem kleju zakupionego na all.. do przyklejenia pianek w głośnikach GDN16/15. Guma sklejona "do czoła" w miejscu klejenia jest tak samo elastyczna jak w pozostałej części. Klej jest biały, po wyschnięciu robi się przeźroczysty i jest elastyczny
Boguś, przypadkiem wpadłem na ten post.Boguś pisze: ↑pn, 12 października 2015, 15:31 Głośnik sklejony. Użyłem kleju zakupionego na all.. do przyklejenia pianek w głośnikach GDN16/15. Guma sklejona "do czoła" w miejscu klejenia jest tak samo elastyczna jak w pozostałej części. Klej jest biały, po wyschnięciu robi się przeźroczysty i jest elastyczny
Ja teraz mam podobny problem.
Sprawdzałem moje głośniki (tu akurat GD 16/10) i zauważyłem w jednym przerwę między piankowym górnym resorem a membraną na obwodzie jakieś 6cm bez żadnych rozerwań - tak jakby się odkleiły od siebie.
Więc mam pytanie czym skleiłeś ten swój głośnik?
Menryk
-
- 2500...3124 posty
Menryk, zawieszeń piankowych się nie klei, te zawieszenia się po prostu wymienia na nowe. Skoro pękło to znaczy ze zgniło. W moim przypadku to była guma i nie pęknięta a rozerwana mechanicznie. Już trochę czasu minęło a klejenie się trzyma. Z kolei w głośnikach GDN16/15 na zawieszeniach piankowych pianki zostały wymienione na nowe ( kolumny ZG-25C )
tu możesz kupić to zawieszenie. Do klejenia polecam klej CR
Ostatnio zmieniony wt, 19 lutego 2019, 16:27 przez Boguś, łącznie zmieniany 1 raz.
Spróbuj podkleić klejem introligatorskim (choćby CR) lub butaprenem. Polecam ten pierwszy.
Boguś to nie pianka jest rozerwana a tak jakby odkleiła się pianka od membrany.Boguś pisze: ↑wt, 19 lutego 2019, 12:31 Menryk, zawieszeń piankowych się nie klei, te zawieszenia się po prostu wymienia na nowe. Skoro pękło to znaczy ze zgniło. W moim przypadku to była guma i nie pęknięta a rozerwana mechanicznie. Już trochę czasu minęło a klejenie się trzyma. Z kolei w głośnikach GDN16/15 na zawieszeniach piankowych pianki zostały wymienione na nowe ( kolumny ZG-25C )
Żadnych rozerwań, żadnego zniszczenia.
Cała pianka, cała membrana.
Sam pisałeś, że skleiłeś więc miałem nadzieję, że to i mnie pomoże.
Dzięki, poszukam.
Rozumiem, że samo posmarowanie klejem i naturalny docisk na obwodzie dadzą wystarczający docisk.
I nie będzie potrzeba dociskać elementów co i tak jest trudne.
Rozumiem, że samo posmarowanie klejem i naturalny docisk na obwodzie dadzą wystarczający docisk.
I nie będzie potrzeba dociskać elementów co i tak jest trudne.
-
- 2500...3124 posty
Ja tym klejem przyklejam wymieniane pianki do membrany a potem do kosza w głośnikach 12" i nie ma z tym żadnego problemu. A tu roboty jest na 6 sekund

A cewki też wymieniasz bo w jednym z 2 głośników słyszę jakiś metaliczny furgot, słaby ale zawsze?
A membrany też wymieniasz?
-
- 2500...3124 posty
Jak potrzeba wymieniam. Ostatnio wymieniałem pianki w altusach 140 ( glosnik GDN30/60) a nie tak dawno regenerowałem kolumny ZGC25 w ktorych wymieniałem pianki w 4 głośnikach GDN16/15 a w jednym z nich też cewkę. Poniżej zestaw do następnej regeneracji.