Ciekawostka - mechanizmy liczenia wcale nie są aż tak prymitywne jak myślałem. Wiadro bramek logicznych działa niemal identycznie jak układy kalkulatorowe takie jak MC14007 (np popularny Elwro 144). Iskra podobnie zachowuje się więc przy działaniach ze "stałą K" /patrz opis w instrukcjach obsługi krajowych kalkulatorów/ oraz w identyczny sposób liczy odwrotność /klawisz dzielenia i dwa razy "="/. Jedyna różnica polega chyba na tym, że Iskra nie ma problemów z minusem i przy mnożeniu ze "stałą K" nie zmienia się kolejności wprowadzania liczb.
Kalkulatory z MC14007 /kalkulatorów z innymi z rodziny MC140xx CEMI ani ich protoplastami nie mam pod ręką, więc nie sprawdzałem/ mają wyraźny problem z neutralnością zera. Otóż dodanie do liczby ujemnej liczby przeciwnej /np -5+5; by wynik wynosił 0/ powoduje wyświetlenie "-0" co opisuje Leon na swojej stronie przy opisie kalkulatora DIY. Ja natomiast ostatnio zauważyłem podobny błąd związany z pamięcią - podobna operacja w pamięci powoduje, że gaśnie co prawda wskaźnik niezerowej zawartości pamięci ale po zajrzeniu w jej zawartość [MR] nadal tkwi tam nieszczęsny minus przy zerze. No ale to już takie czepianie się na siłę.

Na wskroś prymitywnej Iskry po dziś dzień nie udało mi się złapać na błędzie a i neonówkę znaku minus zaświeca wtedy kiedy trzeba. Chyba jedynie silne przeciążenie potrafi spowodować błąd w obliczeniach poprzez zakłócenie pracy linii opóźniającej. Na wyświetlacz "wysypują" się wtedy różne dziwne cyfry po kilka naraz.

BTW, licząc na nowoczesnych liczydełkach bardzo często odczuwam brak funkcji dzielenia rewersyjnego; chyba się zbyt mocno przyzwyczaiłem...