Co jest nie tak z ofertami tego gościa? Chciałem właśnie brać od niego.Boguś pisze: ↑wt, 26 lipca 2022, 13:44 https://allegro.pl/oferta/lampa-elektro ... 2223156425 ( tylko nie bierz tego na serio)
Co by tu kupić (na zapas)
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Co by tu kupić (na zapas)
- Thereminator
- 6250...9374 posty
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
To nie jest przypadkiem świadome podszywanie się pod sklep "lampyelektronowe.pl"?Jarekb pisze: ↑wt, 26 lipca 2022, 20:42Co jest nie tak z ofertami tego gościa? Chciałem właśnie brać od niego.Boguś pisze: ↑wt, 26 lipca 2022, 13:44 https://allegro.pl/oferta/lampa-elektro ... 2223156425 ( tylko nie bierz tego na serio)
- slawekmod
- 1875...2499 postów
Jest na allegro od prawie 12lat. Nie kojarzę żeby wspomniany sklep był tyle na rynku ale mogę się mylić. Fakt faktem że ten allegrowicz powinien zmienić nick na "lampyelektroFlorkowe"
Moje drugie hobby można zobaczyć tu http://forum.aerodesignworks.eu/
Jak ktoś pomoże Ci całkowicie bezinteresownie to zwyczajnie powiedz "dziękuję".
Jak ktoś pomoże Ci całkowicie bezinteresownie to zwyczajnie powiedz "dziękuję".
-
- 6250...9374 posty
Od jakiegoś czasu (rzadko bywam) na Wolumenie Florka brak, ostatnio handlował także śrubokrętami....lata temu byłem w jego firmie (Mokotów) odbierając lampy dla kolegi z forum, spotkanie osobiste określił bym jako nadzwyczaj oryginalne.....ale ceny na Allegro ma niezłe, ciekawe jak z realizacją wylicytowanego zamówienia, nic od niego z Allegro nie kupowałem, jeśli ktoścoś to niech napisze coijak.
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Przy obecnych czasach popyt na lampy raczej spada niż rośnie, węgiel drogi a trzeba czymś grzać a nie lampy kupowaćcirrostrato pisze: ↑wt, 26 lipca 2022, 16:32 Z ciekawości, jak już odpaliłem bolida, zajechałem do kilku marketów plus nasz sklep osiedlowy, cukru zero, tylko ceny na pustych półkach prawie 5zł/kg ale towaru brak, rodacy pokornie zgodzili się na podatek cukrowy ale żeby samemu jeszcze, NA WŁASNE ŻYCZENIE, napędzać ceny słodzika???????????????????? Żona nakazała zrobić większe zapasy, sprawdziłem w spiżarce i mam 14kg, starszy syn (zapas dwa late temu trafiony po 1,39zł/kg) ponad 30kg........ tak mnie naszło i apeluję KOLEDZY ZABRAKNIE PCL86, PL841, 6P1P więc kupujecie puki jeszcze są a w domyśle puki jeszcze mam....... BO ZABRAKNIE!!!!!!!!!!!

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
-
- 6250...9374 posty
Lamp do tego nieużywanych z dawnych lat nie przybywa a cukier co roku nowy.
Sprawdziłem archiwum allegro i okazuje się, że ja mam od niego lampy el84.cirrostrato pisze: ↑śr, 27 lipca 2022, 08:46 Od jakiegoś czasu (rzadko bywam) na Wolumenie Florka brak, ostatnio handlował także śrubokrętami....lata temu byłem w jego firmie (Mokotów) odbierając lampy dla kolegi z forum, spotkanie osobiste określił bym jako nadzwyczaj oryginalne.....ale ceny na Allegro ma niezłe, ciekawe jak z realizacją wylicytowanego zamówienia, nic od niego z Allegro nie kupowałem, jeśli ktoścoś to niech napisze coijak.
Przyszły bez problemu 4 sztuki. Miały być dobrane w kwadre ale teraz mam wątpliwości czy tak jest skoro piszecie ze sprzedawcą trefny. Ale może chociaż ma sprzęt żeby 4 lampki wybrać o zbliżonych parametrach?
Akurat w przypadku wzmacniacza Kolegi sprawdzenie jakości lamp jest proste.Każda z EL84 ma swój rezystor w katodzie i wystarczy zmierzyć spadek napięcia na nim {ok. 9 V} w stanie spoczynku.Procentowa tolerancja tych napięć określa ich zgodność dobrania {w punkcie pracy}.Bardziej dokładny pomiar jest zbyteczny w przypadku tego wzmacniacza.Jarekb pisze: ↑śr, 27 lipca 2022, 21:03 Sprawdziłem archiwum allegro i okazuje się, że ja mam od niego lampy el84.
Przyszły bez problemu 4 sztuki. Miały być dobrane w kwadre ale teraz mam wątpliwości czy tak jest skoro piszecie ze sprzedawcą trefny. Ale może chociaż ma sprzęt żeby 4 lampki wybrać o zbliżonych parametrach?

Przy jednej lampie mam 9,4v a drugiej 9,77Marek7HBV pisze: ↑śr, 27 lipca 2022, 21:56Akurat w przypadku wzmacniacza Kolegi sprawdzenie jakości lamp jest proste.Każda z EL84 ma swój rezystor w katodzie i wystarczy zmierzyć spadek napięcia na nim {ok. 9 V} w stanie spoczynku.Procentowa tolerancja tych napięć określa ich zgodność dobrania {w punkcie pracy}.Bardziej dokładny pomiar jest zbyteczny w przypadku tego wzmacniacza.Jarekb pisze: ↑śr, 27 lipca 2022, 21:03 Sprawdziłem archiwum allegro i okazuje się, że ja mam od niego lampy el84.
Przyszły bez problemu 4 sztuki. Miały być dobrane w kwadre ale teraz mam wątpliwości czy tak jest skoro piszecie ze sprzedawcą trefny. Ale może chociaż ma sprzęt żeby 4 lampki wybrać o zbliżonych parametrach?![]()

-
- 6250...9374 posty
https://allegro.pl/oferta/lampa-elektro ... 1445827631 Oferta wystawiana miesiącami, zlitowałem się i kupiłem resztę........odkuję się na przyszłorocznej piętnastce (ktoś wątpi, że dostanę?) bo czternastkę niedługo skonsumuję.cirrostrato pisze: ↑sob, 11 czerwca 2022, 20:45 https://allegro.pl/oferta/lampa-elektro ... 1445827631 Traxman kupował lata temu po 10zl i narzekał, że drogo, kilka dni temu kosztowały 7,50zł.
-
- 6250...9374 posty
Koledzy, pokażcie mi w końcu co to jest ,,lampa w pończochach'' bo nie kumam.....
Czołem.
To takie dziwaczne określenie, wymyślone (lub tylko rozpowszechniane) przez jednego z użytkowników "Triody", na określenie rodzaju ekranu (ew. anody) w niektórych lampach elektronowych. Przykład może stanowić np. lampa polska EF80, gdzie w starszych egzemplarzach możemy dojrzeć ekran wykonany z białej blaszki, a w lampach z późniejszego okresu produkcji ekran ten wykonywany był z metalowej siateczki. Było mnóstwo takich lamp, w tym np. EF21 i EF22, w których zewnętrzny ekran systemu elektrod wykonywany był wcześniej (w latach 50.) z dziurkowanej blachy, a w latach późniejszych z blach mającej postać drobnej siateczki.
Mnie osobiście tego typu określenia ("lampa w pończochach") nieco irytowały, podobnie jak "infantylne" określenia podzespołów elektronicznych typu: kondki, oporki, potki, trany, trafka...
Pozdrawiam
Romek
To takie dziwaczne określenie, wymyślone (lub tylko rozpowszechniane) przez jednego z użytkowników "Triody", na określenie rodzaju ekranu (ew. anody) w niektórych lampach elektronowych. Przykład może stanowić np. lampa polska EF80, gdzie w starszych egzemplarzach możemy dojrzeć ekran wykonany z białej blaszki, a w lampach z późniejszego okresu produkcji ekran ten wykonywany był z metalowej siateczki. Było mnóstwo takich lamp, w tym np. EF21 i EF22, w których zewnętrzny ekran systemu elektrod wykonywany był wcześniej (w latach 50.) z dziurkowanej blachy, a w latach późniejszych z blach mającej postać drobnej siateczki.
Mnie osobiście tego typu określenia ("lampa w pończochach") nieco irytowały, podobnie jak "infantylne" określenia podzespołów elektronicznych typu: kondki, oporki, potki, trany, trafka...
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 6250...9374 posty
Dzięki, w temacie już wiem więcej... ...kolega z triody spytał teraz o pewien typ w ,,pończochach'', najśmieszniejsze jest to ( kolego, bez urazy...), że jakiś czas temu dałem mu linka do tego typu lamp (chciałem kupić ciut mniej...), obejrzał, nie wiem czy ,,pończochy'' miały być inne (samonośne?), olał temat więc kupiłem wszystkie (prawie 40sztuk), teraz pyta czy mam.....drodzy koledzy, naprawdę jeszcze można kupić wiele fajnych lamp, z ,,przyczajki'' nawet taniej niż średnia Allegrowa, na co czekacie......Nieustająco pozdrawiam wakacyjnie mając tynk Goldband pod szponkami.
Aktualnie mam w moim wzmacniaczu ecc83 rft.
Jakie i gdzie kupić na zapas aby była pewność, że posłużą? Może ktoś tutaj ma na odsprzedanie?
Jakie i gdzie kupić na zapas aby była pewność, że posłużą? Może ktoś tutaj ma na odsprzedanie?