Jeżeli Ci się tak tylko wydaje, to nie widzę problemu to sprawdzić. Podłącz dwa pickupy w szereg i sprawdź. To działa identycznie jakbyś wziął dwa transformatorni z wyjściem 6VAC i chciał połączyć wtórne uzwojenia w szereg, by uzyskać 12V, to też musisz zachować zgodność fazy, bo raz będą się napięcia dodawać, a raz znosić. A że prąd i napięcie w takich przetwornikach jest znikome, to dla tego one nie są w stanie się uszkodzić i po zamianie biegunowości i tak jakoś tam będą działać.painlust pisze:a mnie się wydawało że HB są właśnie montowane w przeciwfazie... no ale ja nie jestem w tych sprawach specjalistą...
Piec gitarowy do grania w domu
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 50...74 posty
-
- 1875...2499 postów
Tak, brzmienie się zmienia
. Może eksperymentoweać
.

http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
--
Pozdrawiam, Kacper
-
- 375...499 postów
-
- 6250...9374 posty
-
- 500...624 posty
Nie zawsze. Są gitary, które posiadają dodatkowy przełącznik faza-przeciwfaza co oprócz wpływu na zakłócenia ma wielki wpływ na brzmienie instrumenu.Thereminator pisze:Połówki humbuckera są względem siebie odwrócone biegunami, dają więc sygnały odwrócone w fazie, stąd przy podłączeniu uzwojeń w przeciwfazie sygnały się sumują, a szumy odejmują się.
Posiadam gdzieś w swoich zasobach książkę o tematyce elektroniki gitarowej. Są tam schematy oraz rozrysowane połączenia wielu gitar :Fenderów, Gibsonów i innch, nawet z podaniem impedancji uzwojeń przetworników stosowanych w kolejnych latach produkcji.
-
- 1875...2499 postów
Jakie gitary mają taki przełącznik? Możesz podać jakiś przykład?
Możesz podać tytuł lub/i autora tej książki? Chętnie bym poczytał
Możesz podać tytuł lub/i autora tej książki? Chętnie bym poczytał

--
--
Pozdrawiam, Kacper
--
--
Pozdrawiam, Kacper
-
- 500...624 posty
-
- 75...99 postów
Ta http://www.guitarnuts.com/index.php stronka zawiera informacje na temat ekranowania gitary, połączeń i impregnacji cewek oraz wielu innych modów -trzeba troszkę poszukać w menu głównym.
-
- 500...624 posty
-
- 1875...2499 postów
--
--
Pozdrawiam, Kacper
--
--
Pozdrawiam, Kacper
-
- 6250...9374 posty
Jednym z najberdziej znanych przykładów gitary z przełączaną fazą przetworników jest Red Special Briana Maya (QUEEN). Gitara ta ma 3 przetworniki sigle coil, przy czym każdy ma oddzielny przełącznik fazy. W zasadzie jest to gitara ręcznie wykonana przez samego gitarzystę i jego ojca a nie seryjna, ale kilka firm produkuje jej mniej lub bardziej udane repliki.
Co do humbuckerów - wersje, które mają wyprowadzone wszystkie końcówki uzwojeń na zewnątrz przetwornika dają spore możliwości konfiguracji i uzyskiwanych brzmień - można np. za pomocą dodatkowego przełącznika lub push-pota zwierać końcówki łączące dwie połówki humba do masy lub żyły sygnałowej, co powoduje zwarcie (obejście) jednej połówki przetwornika, podczas gdy druga pracuje jako singiel połączony w fazie lub przeciwfazie (jedną z możliwości widać na załączonym rysunku).
Co do humbuckerów - wersje, które mają wyprowadzone wszystkie końcówki uzwojeń na zewnątrz przetwornika dają spore możliwości konfiguracji i uzyskiwanych brzmień - można np. za pomocą dodatkowego przełącznika lub push-pota zwierać końcówki łączące dwie połówki humba do masy lub żyły sygnałowej, co powoduje zwarcie (obejście) jednej połówki przetwornika, podczas gdy druga pracuje jako singiel połączony w fazie lub przeciwfazie (jedną z możliwości widać na załączonym rysunku).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 3125...6249 postów
-
- 250...374 postów
Swoją gitarą będę musiał się zająć i zaekranować ją porządnie.
Co do pieca, to jestem już bliski końca. Obudowa już w zasadzie skończona - od razu uprzedzam pytania o dziwny układ pieca z lampami na wierzchu. Piec jest robiony poniekąd na zamówienie i takie było życzenie klienta. A że "klient nasz pan", to jest tak jak widać
.
W sumie jak na pierwszy raz wyszło nienajgorzej. Najbardziej niezadowolony jestem z oklejenia ściany głośnika. Wygląda to tak sobie, następnym razem będę chyba wiedział jak to zrobić właściwie.
Powinienem także użyć matowej czarnej farby do wymalowania wnętrza pieca. Pod ręką miałem tylko błyszczącą i nie do końca mi się to podoba.
To co zostało, to zrobienie napisów na płycie czołowej i tylnej. Planuję wydrukować je na samoprzylepnej folii przeźroczystej, ale wpierw muszę ją kupić.
Co do pieca, to jestem już bliski końca. Obudowa już w zasadzie skończona - od razu uprzedzam pytania o dziwny układ pieca z lampami na wierzchu. Piec jest robiony poniekąd na zamówienie i takie było życzenie klienta. A że "klient nasz pan", to jest tak jak widać

W sumie jak na pierwszy raz wyszło nienajgorzej. Najbardziej niezadowolony jestem z oklejenia ściany głośnika. Wygląda to tak sobie, następnym razem będę chyba wiedział jak to zrobić właściwie.
Powinienem także użyć matowej czarnej farby do wymalowania wnętrza pieca. Pod ręką miałem tylko błyszczącą i nie do końca mi się to podoba.
To co zostało, to zrobienie napisów na płycie czołowej i tylnej. Planuję wydrukować je na samoprzylepnej folii przeźroczystej, ale wpierw muszę ją kupić.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam
Mariusz Kram
Mariusz Kram
-
- 9375...12499 postów
-
- 3125...6249 postów