Elektrośmieci
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 6250...9374 posty
Re: Elektrośmieci
,,Zmarła" w 1981 roku.
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Wcześniej niż ja się wyklułem
Maluchem woziłem Rubina 714, matko, na zimę jak znalazł
Docisk na osie był jak się należy 

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
Byłem dziś znów pobuszować w elektrośmieciowym kontenerze. Tym razem dwa TG2,5 i dwa TG5 oraz Twop19. Jak zwykle worek lamp. Tym razem byli też żule-szabrownicy. Zdążyli młotami wymontować po dwa TG2,5 i TG5 (czyli taki sam zestaw jak ten co uratowałem), ale po demontażu młotem nie było co zbierać. Na moich oczach (zanim wysiadłem z samochodu) rozwalili młotem jakieś lampowe radyjko. Na miejscu był jakiś kolekcjoner bo widziałem jak upychał jakiś odbiornik w samochodzie a potem wyrywał resztki tego radyjka tym żulom. Zanurkowałem głębiej i wyciągnołem resztki dwóch radyjek na loctalach. Z jednego zostało chassis bez lamp z pourywanymi filtrami, ale z trafem sieciowym i tu uwaga - skalą w idealnym stanie. Nie wiem co to za radio bo na skali nie ma nazwy. Trafo głośnikowe znajdowało się prawdopodobnie na głośniku bo na chassis nie ma po nim śladu. Gałki jak w Mazurze. Drugie także niezidentyfikowane bo ze skali zostały tylko fragmenty, ale chassis całe z lampami. Skrzynka niestety zgniła - pokryta pleśnią. Przy mnie przywiózł jakiś facet Sonate, więc poszła odrazu do mojego bagażnika. Widziałem też jakieś radyjko na samym dnie, ale było przyciśnięte lodówką czy pralką, więc sobie odpuściłem. Szkoda, że tydzień temu nie miałem samochodu i nie mogłem wybrać się na kontener. Za tydzień będą dwa kontenery. Ciekawe jak się rozdwoję... 

- AZ12
- 3125...6249 postów
Takie transformatory TG5 poszukuję do wzmacniacza na EBL21.
Dzisiaj znalazłem na śmietniku stary komputer AT, a w nim zasilacz 150W, który po wyczyszczeniu działa poprawnie. W poprzednich latach znajdowałem dużo elektrośmieci.
Dzisiaj znalazłem na śmietniku stary komputer AT, a w nim zasilacz 150W, który po wyczyszczeniu działa poprawnie. W poprzednich latach znajdowałem dużo elektrośmieci.
Ratujmy stare tranzystory!
ja dziś trafiłem na niezłe znalezisko, wyrzucali różne "śmieci" w jednym zakładzie, udało mi (i koledze) parę rzeczy przechwycić-trafa po 300W toroidy i EI, niektóre totalnie nietknięte, zasilacze , nazwijmy to laboratoryjne, symetryczne do 50V chyba, i niemały stosik silników krokowych (we 2 targaliśmy), większość rzeczy była w świetnym stanie, dużo traf wpadło zwłaszcza w ręce
pozdrawiam,
Paweł
Paweł
A i mnie się ostatnio w kontenerze poszczęściło. Wywiozłem, co następuje:
- Rumba,
- Juwel (zbita skala - poszukuję
),
- Stolica,
- Preludium,
- ZK145,
- trochę lamp i TG.
A wszystko za sześciopak... Cintek załadowany po dach hehe
Tylko kiedy ja to wszystko zrobię... moja squaw znowu się burzy, że za dużo czasu w piwnicy spędzam, więc przyniosę robotę do domu hihihi 
- Rumba,
- Juwel (zbita skala - poszukuję

- Stolica,
- Preludium,
- ZK145,
- trochę lamp i TG.
A wszystko za sześciopak... Cintek załadowany po dach hehe

"Sukces polega na przechodzeniu od porażki do porażki bez utraty entuzjazmu." (Winston Churchill)
Dziasiaj znów byłem na elektrośmieciach. Dziasiaj był naprawdę wysyp. 3xTWOP19; 3xTG3.5; 5xTG2,5 5xTG5. Oczywiście olbrzymi worek lamp. Pozatym Szmaragd i kilka radyjek oraz magnetofon szpulowy. W tym Wola; Arkona oraz kilka co nazw ich niestety nie pomnę, ale mam zdjęcia.
-
- 625...1249 postów
A czy ktoś wie, jak się ma sytuacja z tymi kontenerami w Sosnowcu? O ile wiem, jest punkt na Remondis, ale, jako że to firma zajmująca się odpadami, wątpię, by mnie wpuścili.
Czy są gdzieś wystawiane kontenery co jakiś czas?
Czy są gdzieś wystawiane kontenery co jakiś czas?
Ramona, http://oldradio.pl/karta_odb.php?nrmod=4painlust pisze:Tego nazwy zapomniałem
Sławna Aga.painlust pisze:Co to za radyjko?
Wygląda na "Melodię", http://unitra.eu.org/node/6807painlust pisze:zna ktoś ten magnetofon?
_
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
To co nazwy nie pamiętasz to Ramona, trup do identyfikacji to cos na kształt Sonaty/Koncerta. Gdybym wiedział gdzie w Cz-wie coś takiego jest to bym się tam przeprowadził pod ten kontener 

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
Dzięki za pomoc. Tak właśnie myślałem, ze to AGA. Chcieli mnie za nią złomiarze zlinczować i był to ostatni radioodbiornik, który zdobyłem. Potem musiałem się ewakułować bo atmosfera stawała się gęsta...fugasi pisze:Ramona, http://oldradio.pl/karta_odb.php?nrmod=4painlust pisze:Tego nazwy zapomniałemSławna Aga.painlust pisze:Co to za radyjko?Wygląda na "Melodię", http://unitra.eu.org/node/6807painlust pisze:zna ktoś ten magnetofon?
-
- 6250...9374 posty
Najdziwniejsze w tych opowieściach jest to,że złomiarze mają dostęp do kontenerów,w stolicy to teren pilnie strzeżony,na Białołękę to już od roku nie jeżdżę bo szkoda czasu i nerwów...Z opowieści pracowników elektrośmieci wynika ,że szmaragdopodobne TV to wcale nie taka rzadkość.
U nas złomiarzy się wynajmuje do pilnowania, ale da się to jak widać obejść. Trzeba tylko z flaszką i fajkami podjechać.
cóż za szczęście, jakbym trafił chociaż jedną z tych rzeczy, nawet trafko TG 2.5, to byłbym zadowolony
pozdrawiam,
Paweł
Paweł