TPA-3255 Bluetooth 5.0 wysokiej mocy wzmacniacz cyfrowy.

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Locutus
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: TPA-3255 Bluetooth 5.0 wysokiej mocy wzmacniacz cyfrowy.

Post autor: Locutus »

A wracając do tematu - czy wzmacniacz był zaplombowany ?

Dotarło do mnie podobne "pudełeczko".
Z otwieraniem chwilę sie wstrzymam - niech pogra chwilę na wypadek gdyby miał się pojawić 'magic smoke' :lol:
Ostatnio zmieniony pt, 1 listopada 2019, 12:07 przez Locutus, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Locutus
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Locutus »

taipan3 pisze: czw, 31 października 2019, 20:57 Koledzy a dlaczego nie duży toroid ja wiem że na forum są sami guru od elektroniki
Ale może ktoś mi to lopatologicznie na poziomie ósmej klasy podstawówki wyjasni
Można, tylko za toroidem musi byc jeszcze 'sztywny" stabilizator o odpowiedniej obciążalności prądowej.
Da nam to zasilacz drogi, ciężki i grzejący się...

Nie ma to większego sensu - ten wzmacniasz sam w sobie "sieje" EM - zasilaczem impulsowym niewiele dołożysz...
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: krzem3 »

Locutus pisze: pt, 1 listopada 2019, 11:03 A wracając do tematu - czy wzmacniacz był zaplombowany ?

Dotarło do mnie podobne "pudełeczko".
Z otwieraniem chwilę sie wstrzymam - niech pogra chwilę na wypadek gdyby miał się pojawić 'magic smoke' :lol:
W moim była na tylnym rogu naklejona karteczka.

krzem3
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Czołem.
AZ12 pisze: śr, 30 października 2019, 07:05 W sprzęcie audio nie ma obowiązku stosowania PFC. Zasilacz się uszkodził gdyż zastosowano diody łączone równolegle co jest w mojej ocenie niedopuszczalne, w przypadku przerwy w jednej druga ulega przeciążeniu. Przy tej mocy wyjściowej przetwornica przepustowa jest dużo lepszym rozwiązaniem, ale i droższym ze względu na obecność dławika na wyjściu. Myślę że dobrym rozwiązaniem byłby zasilacz przemysłowy.
Wczoraj naprawiłem impulsowy zasilacz do wzmacniacza i mogę potwierdzić, że przyczyną jego awarii było użycie za transformatorem diod o zbyt niskim dopuszczalnym napięciu pracy, wynoszącym jedynie 100 V. W ich miejsce wstawiłem dwie podwójne diody o dopuszczalnym prądzie 20 A i napięciu 200 V (spośród kilkunastu egzemplarzy wybrałem takie, których napięcie lawinowego przebicia osiągało ok. 300 V). Zasilacz od samego początku wydawał mi się zdecydowanie za mały i za lekki, jak na moc wyjściową 192 W. Desktopowe zasilacze firmy MEAN WELL, o znacznie mniejszej mocy dopuszczalnej (np. 160 W), były od niego znacznie większe (np. 175x72x35mm) i ok. dwa razy cięższe (chiński zasilacz 32 V/6 A waży ok. 300 gramów przy wymiarach 141x62x40mm, zasilacze MEAN WELL 160 W ważą ponad 700 gramów; https://www.tme.eu/pl/katalog/zasilacze ... 1455118%3B ). Poza tym sam transformator impulsowy chińskiej przetwornicy też jest trochę za mały, jak na ciągłą moc wyjściową 192 W. Po uruchomieniu zasilacza obciążyłem jego wyjście prądem 3,5 A (to moim zdaniem wartość realna, którą można chwilowo obciążać ten produkt) i sprawdziłem napięcia na tranzystorze-kluczu (użyłem dobrego tranzystora o dopuszczalnym prądzie 16 A i dopuszczalnym napięciu dren-źródło 800 V). Napięcie Uds osiągało w szczytach prawie 600 V, co widać na załącznikach poniżej.
Napięcie źródło-dren_T1_out3,5A.jpg
.
Zbocze narastające /oscylacje/ po dużym rozciągnięciu przebiegu
Napięcie źródło-dren_T1_out3,5A_2.jpg
-
Temperatura blaszek aluminiowych, na których zamontowane zostały tranzystor i diody przy takim poziomie obciążenie osiągały po dłuższej chwili jakieś 50°C, czyli grzały się znośnie. Maksymalne napięcie wsteczne na diodach osiągało w impulsach jakieś 275 V, co widać na kolejnych oscylogramach.
Napięcie uzw_wtor_transformatora_out3,5A.jpg
.
Zbocze opadające /oscylacje/ po rozciągnięciu wykresu.
Napięcie uzw_wtor_transformatora_out3,5A_2.jpg
-
Jestem niemal pewien, że gdybym zapytał jakiegoś młodego konstruktora (budującego zwykłe zasilacze z tradycyjnym transformatorem sieciowym) co w opisywanym tutaj zasilaczu grzeje się najmocniej, ten pewnie odpowiedziałby, że diody i tranzystor :wink: Niestety nie byłoby to zgodne z prawdą, bo w tego typu zasilaczach przeważnie najmocniej grzeją się rezystory i kondensatory obwodów tłumiących przepięcia, których przyczyną są rezonanse uzwojeń transformatora z pojemnościami pasożytniczymi /tworzą oscylacje/ (ogromne znaczenie ma indukcyjność rozproszenia), podczas kluczowania go z dużą częstotliwością (tu ok. 77 kHz). Tak przedstawiały się temperatury elementów na płytce zasilacza (widok od strony druku).
Zasilacz.jpg
img_thermal_1.jpg
img_thermal_2.jpg
img_thermal_1572600916293.jpg
strona_pierwotna.jpg
strona_wtórna.jpg
-
By ograniczyć przepięcia na elementach (diody, tranzystor kluczujący), konieczne byłoby zastosowanie bardziej efektywnych elementów w obwodach tłumiących oscylacje w układzie (musiałyby mieć inne wartości, w tym większą dopuszczalną moc strat, czyli być dużo większe), ale na to nie pozwala konstrukcja płytki, a na tych użytych do tego celu obecnie traci się już tak duża moc, że elementy te od temperatury niemal same wylutowują się z druku na PCB :? .

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
anodeon
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: anodeon »

Czy te piki 240V (oznaczone Vp-) były mierzone innym sposobem? Jak zliczyłem działki wychodzi mi 175-180V... (ale może źle widzę)

Czy powiadomił Pan dystrybutora/importera (nie wiem gdzie to "coś" zostało kupione) jakie i jak niebezpieczne badziewie sprzedaje? (Przypuszczam, jaka będzie reakcja, ale mimo wszystko...)
Tabliczka znamionowa zadrukowana pewnie była (oprócz CE) wszystkimi możliwymi piktogramami...
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Czołem.
anodeon pisze: sob, 2 listopada 2019, 09:03 Czy te piki 240V (oznaczone Vp-) były mierzone innym sposobem? Jak zliczyłem działki wychodzi mi 175-180V... (ale może źle widzę)
Wyniki zweryfikowałem jeszcze diodową sondą szczytową i wyszło na to, że wartości widoczne na oscylogramach są poprawne (mamy tam ponad dwie działki, przy czułości oscyloskopu na poziomie 100 V/działkę [z sondą wysokonapięciową 1/100]) . Po rozciągnięciu wykresu widać, że wartość ujemna może być nawet nieco wyższa i może osiągać - 250 V, co oznaczałoby, że spadki w kierunku zaporowym na diodzie osiągają wartość 285 V.
Napięcie uzw_wtor_transformatora_out3,5A_3.jpg
.
Z tego powodu zasilacz uszkodził się gdy po włączeniu do sieci ~230 V został podłączony do wzmacniacza TPA-3255, w którym na wejściu zasilania znajduje się kondensator o pojemności 1800 μF (w zasilaczu za diodami znajdują się dwa równolegle połączone kondensatory elektrolityczne 470 μF/63 V i mały kondensator za dławikiem w filtrze CLC o pojemności 220 μF/63 V). Takiego skoku napięcia nie były w stanie wytrzymać diody Schottky'ego o dopuszczalnym napięciu 100 V...
anodeon pisze: sob, 2 listopada 2019, 09:03 Czy powiadomił Pan dystrybutora/importera (nie wiem gdzie to "coś" zostało kupione) jakie i jak niebezpieczne badziewie sprzedaje? (Przypuszczam, jaka będzie reakcja, ale mimo wszystko...)
Tabliczka znamionowa zadrukowana pewnie była (oprócz CE) wszystkimi możliwymi piktogramami...
Autor wątku powiadomił dystrybutora o uszkodzeniu się zasilacza, a ten obiecał wysłać kolejny sprawny egzemplarz. Ciekawe czy dojdzie i czy rzeczywiście okaże się lepszy od tego właśnie naprawionego :roll:

EDIT:
Zapomniałem dodać, że na prośbę właściciela zasilacza podniosłem w nim napięcie z 32,3 V na 34,2 V (dodałem rezystor w sprzężeniu zwrotnym) i równolegle z wyjściem włączyłem transil o dopuszczalnym napięciu 39 V. Zasilacz od wczoraj eksploatuje razem ze wzmacniaczem i jak na razie nic złego się nie dzieje.

Pozdrawiam
Romek
anodeon
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: anodeon »

Romekd pisze: sob, 2 listopada 2019, 10:12 Wyniki zweryfikowałem jeszcze diodową sondą szczytową i wyszło na to, że wartości widoczne na oscylogramach są poprawne (mamy tam ponad dwie działki, przy czułości oscyloskopu na poziomie 100 V/działkę [z sondą wysokonapięciową 1/100]) (...)
Teraz wszystko jasne - na pierwszy rzut oka założyłem, że wyjściowe 35V jest w połowie działki (co dawało 75-80V/div)...
Romekd pisze: sob, 2 listopada 2019, 10:12
Autor wątku powiadomił dystrybutora o uszkodzeniu się zasilacza, a ten obiecał wysłać kolejny sprawny egzemplarz. Ciekawe czy dojdzie i czy rzeczywiście okaże się lepszy od tego właśnie naprawionego :roll:
To jest produkcja elektrośmieci - i to już od samego opuszczenia fabryki.

Dziękuję za odpowiedź,
A.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

anodeon pisze: sob, 2 listopada 2019, 10:41 Teraz wszystko jasne - na pierwszy rzut oka założyłem, że wyjściowe 35V jest w połowie działki (co dawało 75-80V/div)...
Trzeba też uwzględnić, że przedstawione przeze mnie wykresy tworzyłem dość pośpiesznie i mogły wkraść się do nich pewne błędy... Na jednym z oscylogramów lekko przesunęło mi się "zero" napięcia... Dlatego dodatkowa weryfikacja wyników innym przyrządem pomiarowym często się w takich sytuacjach przydaje.
anodeon pisze: sob, 2 listopada 2019, 10:41 To jest produkcja elektrośmieci - i to już od samego opuszczenia fabryki.
One są elektronicznymi śmieciami już na etapie tworzenia projektu :? Na niektórych zamieszczonych przeze mnie zdjęciach przez trzy otworki w płytce widać, że ferrytowy rdzeń impulsowego transformatora też niepokojąco mocno się grzeje, i to przy prądzie wyjściowym 3,5 A, a nie przy 6 A... W ogóle w głowie mi się nie mieści, jak mogą takie buble przechodzić przez jakąkolwiek kontrolę... Kto w tych chińskich biurach projektowych pracuje? Kto w czasach walki o ochronę środowiska naturalnego (chyba tylko pozorowanej...) dopuszcza, by takie badziewie trafiało na rynek? Nie ma kar dla oszustów, a system ochrony konsumenta w ogóle nie działa... :(
Tak wygląda "tabliczka znamionowa" tego "wynalazku" (omijać szerokim łukiem...).
zasilacz_et.jpg
-
Pozdrawiam
Romek
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

A "stempelki" ma wszystkie :lol: Ale kto Chińczykom podskoczy... :cry:
Wiech
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Wiech »

Marek7HBV pisze: sob, 2 listopada 2019, 15:40 A "stempelki" ma wszystkie :lol:
Wiadomo "poważna firma" :lol: :twisted: :wink:
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Witam.

Panowie bez zbytniej przesady, zasilacz kosztował w przeliczeniu 85 zł. Proszę sprawdzić w TEM w jakiej cenie jest zasilacz DALI LEDD do oświetlenia 36V/5,5A/200W w sumie nie sprawdzony w zastosowaniu do wzmacniaczy w KL.D.

krzem3
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

krzem3 pisze: sob, 2 listopada 2019, 20:21 Witam.

Panowie bez zbytniej przesady, zasilacz kosztował w przeliczeniu 85 zł.
Kolega zapewne dobrze pamięta ,,Pewex,, ,a jest jeszcze wiele miejsc na świecie w których ten szajs sprzedawany jest na podobnych zasadach i to bez gwarancji{tylko teoretycznej} :cry:
Wiech
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Wiech »

Marek7HBV pisze: ndz, 3 listopada 2019, 11:20 Kolega zapewne dobrze pamięta ,,Pewex,, ,a jest jeszcze wiele miejsc na świecie w których ten szajs sprzedawany jest na podobnych zasadach i to bez gwarancji{tylko teoretycznej} :cry:
Przepraszam bardzo - sprzęt kupiony w Pewexie w razie usterki na gwarancji był naprawiany albo w wytypowanych polskich ZURIT-ach albo placówkach na zachodzie - pamiętam TV Sony mojego wujka wysyłany LOT-em do Wiednia na naprawę głowicy, gdyż w PRL-u nikt tego nie był w stanie naprawić.
Czas naprawy sumaryczny ok 1msc i o tyle była przedłużona gwarancja.
Warunkiem koniecznym było posiadanie oryginalnego opakowania sprzętu.
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Wiech pisze: ndz, 3 listopada 2019, 11:29
Marek7HBV pisze: ndz, 3 listopada 2019, 11:20 Kolega zapewne dobrze pamięta ,,Pewex,, ,a jest jeszcze wiele miejsc na świecie w których ten szajs sprzedawany jest na podobnych zasadach i to bez gwarancji{tylko teoretycznej} :cry:
Przepraszam bardzo - sprzęt kupiony w Pewexie w razie usterki na gwarancji był naprawiany albo w wytypowanych polskich ZURIT-ach albo placówkach na zachodzie
Określenie,,Pewex,,w mym poście dotyczy,,towaru pożądanego,niebotycznie drogiego-dostępnego za miesiące czasem ciężkiej pracy,, ,a nie formy respektowania gwarancji.Tu też można sobie samolotem wysłać do CHRLD{w bogatej Polsce :D }.Pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Marek7HBV pisze: ndz, 3 listopada 2019, 11:20
krzem3 pisze: sob, 2 listopada 2019, 20:21 Witam.

Panowie bez zbytniej przesady, zasilacz kosztował w przeliczeniu 85 zł.
Kolega zapewne dobrze pamięta ,,Pewex,, ,a jest jeszcze wiele miejsc na świecie w których ten szajs sprzedawany jest na podobnych zasadach i to bez gwarancji{tylko teoretycznej} :cry:
Reklamacja jest złożona u producenta, postanowili wysłać nowy zasilacz. Przesyłka w jedną stronę zbliżona jest do ceny reklamowanego zasilacza, więc producent często rezygnuje z przesłania do nich reklamowanego urządzenia.

krzem3
ODPOWIEDZ