Wzmacniacz wołający o pomstę do nieba
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1250...1874 posty
Re: Wzmacniacz wołający o pomstę do nieba
Kolego kubafant.
Na tych transformatorach wyjściowych będzie trudno więcej osiągnąć, ewentualnie można jeszcze coś tam poprawić. Lepszą masz jakość przebiegów prostokątnych jak niejeden sklepowy trochę z niższej półki wzmacniacz lampowy.
Pozdrawiam
krzem3
Na tych transformatorach wyjściowych będzie trudno więcej osiągnąć, ewentualnie można jeszcze coś tam poprawić. Lepszą masz jakość przebiegów prostokątnych jak niejeden sklepowy trochę z niższej półki wzmacniacz lampowy.
Pozdrawiam
krzem3
-
- 2500...3124 posty
Dziękuję za tę pokrzepiającą opinię
Z tymi przebiegami to trzeba brać poprawkę, że to jest SE, więc i za wiele wymagać nie można.
No, prosiliście, prosiliście... i wyprosiliście: poniżej pomiary pasma przenoszenia wzmacniacza w otwartej pętli. Myślę, że uczyni to zadość wszystkim prośbom, są bowiem pomiary przy spadku -3 dB, -1 dB, dla mocy wyjściowej 1 W, 8 W wraz ze wszystkimi kombinacjami i permutacjami
Są też oscylogramy przebiegów prostokątnych. Sami zobaczcie i oceńcie. W moim przekonaniu wyniki, które znajdują się poniżej stanowią praktyczny i ostateczny dowód na niższość wzmacniacza bez USZ. Zapraszam do zapoznania się z wynikami.
Dla porządku jeszcze pasmo -1 dB w zamkniętej pętli. Nie jest tak rewelacyjne jak to mierzone dla standardowego spadku -3 dB, ale to przecież oczywiste. Pasma -3 i -6 dB znajdują się w poprzednich postach.
Kanał L, P = 1 W: b/d - 33 kHz (-1 dB)
Kanał L, P = 8 W: 19,5 Hz - 29 kHz (-1 dB)
Kanał R, P = 1 W: b/d - 33 kHz (-1 dB)
Kanał R, P = 8 W: 21 Hz - 28,5 kHz (-1 dB)
No, a teraz bardziej smakowite kąski
Wzmacniacz w otwartej pętli.
Kanał L, P = 1 W: 70 Hz - 12 kHz (-3 dB)
Kanał L, P = 8 W: 58 Hz - 16 kHz (-3 dB)
Kanał R, P = 1 W: 60 Hz - 11 kHz (-3 dB)
Kanał R, P = 8 W: 47 Hz - 17,5 kHz (-3 dB)
Kanał L, P = 1 W: 135 Hz - 6 kHz (-1 dB)
Kanał L, P = 8 W: 100 Hz - 8,6 kHz (-1 dB)
Kanał R, P = 1 W: 110 Hz - 5 kHz (-1 dB)
Kanał R, P = 8 W: 88 Hz - 9 kHz (-1 dB)
Hi Fi pełną gębą. Dodam jeszcze, że przy tych 8 W na wyjściu to trzeba już nieco wyobraźni, żeby widoczny na ekranie przebieg nazywać sinusoidalnym
Na deser zostawiam najlepsze frykasy: oscylogramy przebiegów generowanych przez wzmacniacz w odpowiedzi na pobudzanie sygnałem prostokątnym o różnej częstotliwości.
Oscylogramów przebiegów wejściowych (z generatora) nie załączam - są bez zarzutu.
Zostały jeszcze do przeprowadzenia pomiary marginesu stabilności. Jest z tym pewien problem, mianowicie mój główny oscyloskop jest jednowiązkowy, a dwa kanały uzyskiwane są na drodze albo przemiatania na przemian jednego i drugiego kanału (ALTERNATE) albo siekania obu z częstotliwością jakichś kHz (CHOPPED). Pierwsza opcja, właściwa do obserwacji przebiegów o dużych częstotliwościach niestety nie odwzorowuje wiernie zależności fazowych między sygnałami (następuje przesunięcie na czas przelotu wiązki). Muszę przestudiować instrukcję, myślę że tak zaawansowany oscyloskop powinno się udać zaprząc do pracy w reżymie X-Y, a wówczas z łatwością będzie można badać zależności fazowe za pomocą krzywych Lissajou.
Drugi oscyloskop jest dwuwiązkowy, ale niestety wymaga pogrzebania - obecnie jeden kanał jest martwy
Pozdrawiam,

Z tymi przebiegami to trzeba brać poprawkę, że to jest SE, więc i za wiele wymagać nie można.

No, prosiliście, prosiliście... i wyprosiliście: poniżej pomiary pasma przenoszenia wzmacniacza w otwartej pętli. Myślę, że uczyni to zadość wszystkim prośbom, są bowiem pomiary przy spadku -3 dB, -1 dB, dla mocy wyjściowej 1 W, 8 W wraz ze wszystkimi kombinacjami i permutacjami

Są też oscylogramy przebiegów prostokątnych. Sami zobaczcie i oceńcie. W moim przekonaniu wyniki, które znajdują się poniżej stanowią praktyczny i ostateczny dowód na niższość wzmacniacza bez USZ. Zapraszam do zapoznania się z wynikami.
Dla porządku jeszcze pasmo -1 dB w zamkniętej pętli. Nie jest tak rewelacyjne jak to mierzone dla standardowego spadku -3 dB, ale to przecież oczywiste. Pasma -3 i -6 dB znajdują się w poprzednich postach.
Kanał L, P = 1 W: b/d - 33 kHz (-1 dB)
Kanał L, P = 8 W: 19,5 Hz - 29 kHz (-1 dB)
Kanał R, P = 1 W: b/d - 33 kHz (-1 dB)
Kanał R, P = 8 W: 21 Hz - 28,5 kHz (-1 dB)
No, a teraz bardziej smakowite kąski

Wzmacniacz w otwartej pętli.
Kanał L, P = 1 W: 70 Hz - 12 kHz (-3 dB)
Kanał L, P = 8 W: 58 Hz - 16 kHz (-3 dB)
Kanał R, P = 1 W: 60 Hz - 11 kHz (-3 dB)
Kanał R, P = 8 W: 47 Hz - 17,5 kHz (-3 dB)
Kanał L, P = 1 W: 135 Hz - 6 kHz (-1 dB)
Kanał L, P = 8 W: 100 Hz - 8,6 kHz (-1 dB)
Kanał R, P = 1 W: 110 Hz - 5 kHz (-1 dB)
Kanał R, P = 8 W: 88 Hz - 9 kHz (-1 dB)
Hi Fi pełną gębą. Dodam jeszcze, że przy tych 8 W na wyjściu to trzeba już nieco wyobraźni, żeby widoczny na ekranie przebieg nazywać sinusoidalnym

Na deser zostawiam najlepsze frykasy: oscylogramy przebiegów generowanych przez wzmacniacz w odpowiedzi na pobudzanie sygnałem prostokątnym o różnej częstotliwości.
Oscylogramów przebiegów wejściowych (z generatora) nie załączam - są bez zarzutu.
Zostały jeszcze do przeprowadzenia pomiary marginesu stabilności. Jest z tym pewien problem, mianowicie mój główny oscyloskop jest jednowiązkowy, a dwa kanały uzyskiwane są na drodze albo przemiatania na przemian jednego i drugiego kanału (ALTERNATE) albo siekania obu z częstotliwością jakichś kHz (CHOPPED). Pierwsza opcja, właściwa do obserwacji przebiegów o dużych częstotliwościach niestety nie odwzorowuje wiernie zależności fazowych między sygnałami (następuje przesunięcie na czas przelotu wiązki). Muszę przestudiować instrukcję, myślę że tak zaawansowany oscyloskop powinno się udać zaprząc do pracy w reżymie X-Y, a wówczas z łatwością będzie można badać zależności fazowe za pomocą krzywych Lissajou.
Drugi oscyloskop jest dwuwiązkowy, ale niestety wymaga pogrzebania - obecnie jeden kanał jest martwy

Pozdrawiam,
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Tak smaku
głowa
-
- 1875...2499 postów
No ubawiłem się do łezkubafant pisze: śr, 25 września 2019, 16:25 Z tymi przebiegami to trzeba brać poprawkę, że to jest SE, więc i za wiele wymagać nie można.![]()

Wniosek jest raczej taki - że jest co poprawiaćkubafant pisze: śr, 25 września 2019, 16:25 W moim przekonaniu wyniki, które znajdują się poniżej stanowią praktyczny i ostateczny dowód na niższość wzmacniacza bez USZ. Zapraszam do zapoznania się z wynikami.

Jest też takie przysłowie o Paryżu i ryżu - myślę, że pasuje tutaj idealnie

-
- 250...374 postów
Jedyne co potwierdziłes to fakt, że układ, który zbudowaleś nie ma sensu bez USZ. Oraz to że USZ nie rozwiązało wszystkich problemów i przy okazji dodało kolejny.kubafant pisze: śr, 25 września 2019, 16:25 W moim przekonaniu wyniki, które znajdują się poniżej stanowią praktyczny i ostateczny dowód na niższość wzmacniacza bez USZ. Zapraszam do zapoznania się z wynikami.
-
- 3125...6249 postów
Tak wygląda 40Hz/prostokąt na TGp5
O ile mniej żelaza i miedzi,a i sprawność wyższa 
-
- 1250...1874 posty
... po tej łyżce dziegciu / wyniki bez USZ / pozostało zorganizować transformatory głośnikowe od innego producenta i ponownie wykonać pomiary. Mówią, że dobry transformator to przynajmniej połowa sukcesu lub nawet więcej.
Ciągle początkujący od kilkunastu lat.
-
- 2500...3124 posty
Zbuduj lepszy i się pochwal, wtedy będziemy dyskutować. Sto razy powtarzam, z piasku bicza nie ukręci. To jest SE i to już mówi wszystko na ten temat - lepszych wyników nie można oczekiwać. Chciałbym zobaczyć pomiary tych wzmacniaczy z EL34 w triodzie i sterowanych z jakichś spiętrzanych E88CC, oczywiście wszystko bez grama USZseler pisze: śr, 25 września 2019, 16:56 Jedyne co potwierdziłes to fakt, że układ, który zbudowaleś nie ma sensu bez USZ. Oraz to że USZ nie rozwiązało wszystkich problemów i przy okazji dodało kolejny.

Tylu kolegów się wypowiada, tak chwali te cuda - proszę, poprzyjcie to jakimiś wynikami, pasmem, oscylogramami - wtedy zobaczymy ile jest wart taki ponoć dobrze zbudowany wzmacniacz bez USZ. I wtedy się pośmiejemy

Otóż to, najlepsze podsumowanieMarek7HBV pisze: śr, 25 września 2019, 17:56 Tak wygląda 40Hz/prostokąt na TGp5. O ile mniej żelaza i miedzi,a i sprawność wyższa![]()

Jedyne transformatory głośnikowe jakie można tu zorganizować to TG2,5 by ZatraLisor pisze: śr, 25 września 2019, 18:02 ... po tej łyżce dziegciu / wyniki bez USZ / pozostało zorganizować transformatory głośnikowe od innego producenta i ponownie wykonać pomiary.

Cokolwiek droższego to byłaby kasa w błoto. Ale tym tropem wracamy ad fontes - wzmacniacz ten zrodził się z potrzeby wykorzystania dobrych transformatorów, które były już na stanie.
Myślę, że Ogonowski należy do tych z górnej półki.Mówią, że dobry transformator to przynajmniej połowa sukcesu lub nawet więcej.
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
głowa
Tak smaku
głowa
-
- 625...1249 postów
Jak ja takie coś otrzymuję to zaczynam szukać oscyloskopem po sygnale od anodowego mocy do stopni wstępnych.
Wtedy otrzymasz inf gdzie jest błąd montażu, wzbudzania, źle dobranych elementów itd....
Natomiast czy takie oscylogramy na niskich częstotliwościach nie są spowodowane za małą impedancją transf głośnikowego?
Wtedy otrzymasz inf gdzie jest błąd montażu, wzbudzania, źle dobranych elementów itd....
Natomiast czy takie oscylogramy na niskich częstotliwościach nie są spowodowane za małą impedancją transf głośnikowego?
-
- 3125...6249 postów
Taka jest prawda w obu przypadkachWiech pisze: śr, 25 września 2019, 20:12

-
- 1250...1874 posty
Wypada pomierzyć wzmacniacz SE od Haiku Audio na lampach 6550 gdzie zastosowano TG od L.O, może są wykonane na specjalne zamówienie.
Wzmacniacze bez USZ to ukłon komercyjny przez firmy w stronę audiofilów - którzy przeważnie pomiarów nie wykonują tylko słuchają. Na zdjęciach przebieg prostokątny z mojego wzmacniacza SE przy 20 KHz, 25 KHz przy 15 Vpp, 25 Hz przy 7,80 Vpp dwa kanały. Transformatory wyjściowe od Toroidy.pl
krzem3
Wzmacniacze bez USZ to ukłon komercyjny przez firmy w stronę audiofilów - którzy przeważnie pomiarów nie wykonują tylko słuchają. Na zdjęciach przebieg prostokątny z mojego wzmacniacza SE przy 20 KHz, 25 KHz przy 15 Vpp, 25 Hz przy 7,80 Vpp dwa kanały. Transformatory wyjściowe od Toroidy.pl
krzem3
-
- 625...1249 postów
Z tego co wiem to Kolega krzem3 zrobił wzmacniacz SE nie dość że na transformatorze głośnikowym toroidalnym to na dodatek w układzie SE z równoległą pentodą na wyjściu i stopniu sterującym bodaj SRPP.
Czyli to co zostało w tym temacie wyszydzone, oplute i wyśmiane.
Może warto trochę dalej poszukać , tam też Hi-Fi bywa.
Czyli to co zostało w tym temacie wyszydzone, oplute i wyśmiane.
Może warto trochę dalej poszukać , tam też Hi-Fi bywa.
-
- 1250...1874 posty
Tylko to nie jest wzmacniacz po małych kosztach jak do adapteru Bambino, czy Karolinka. Na wejściu lampy ECC82 z równolegle połączonymi połówkami, stopień końcowy na lampach 6550 Tung sol.
krzem3
krzem3
-
- 625...1249 postów
Ja miałem na myśli ten viewtopic.php?f=14&t=34682
A w tym z 6550 też dałeś toroidy na wyjściu?
Jak dokończę inne projekty to spróbuję tych toroidów, nigdy na nich nie robiłem.
Może jakiś SE z diabłem na wyjściu
A w tym z 6550 też dałeś toroidy na wyjściu?
Jak dokończę inne projekty to spróbuję tych toroidów, nigdy na nich nie robiłem.
Może jakiś SE z diabłem na wyjściu
-
- 1250...1874 posty
Wyjściowe toroidalne jak na zdjęciu.
krzem3
krzem3
-
- 1250...1874 posty
... te ładne prostokąty to z USZ ?krzem3 pisze: śr, 25 września 2019, 21:30 Wypada pomierzyć wzmacniacz SE od Haiku Audio na lampach 6550 gdzie zastosowano TG od L.O, może są wykonane na specjalne zamówienie.
krzem3
Ciągle początkujący od kilkunastu lat.