Wzmacniacz PP El84 + 5x 6n2p-EW

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
sebass
250...374 postów
250...374 postów

Re: Wzmacniacz PP El84 + 5x 6n2p-EW

Post autor: sebass »

ArMi Si pisze:Dotarł do mnie transformator sieciowy, został przykręcony na gumowych podkładach 1cm x 3cm, dzięki czemu nie przenosi żadnych drgań na chassis, lampy.
Skoro TS montujesz na gumowych podkładkach żeby wyeliminować niechciane wibracje, to okresowe włączanie wentylatorka jest tutaj nie na miejscu.
Według mnie przerost treści nad formą. Otwory zrobią robotę, bez dodatkowych układów, kabli i kombinacji.
Awatar użytkownika
ArMi Si
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: ArMi Si »

W ostateczności wywierce tam otwory. Po próbach, zobaczę jaka będzie tam temperatura.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Gibson Explorer 02'
Mesa Mark III (head)
Randall RN 4x12
Marshall JCM800 combo
Awatar użytkownika
slawekmod
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: slawekmod »

Uwierz mi że temperatura będzie bardzo wysoka. Ale jak to się mówi: nie sprawdzisz to się nie dowiesz :wink:
Moje drugie hobby można zobaczyć tu http://forum.aerodesignworks.eu/
Jak ktoś pomoże Ci całkowicie bezinteresownie to zwyczajnie powiedz "dziękuję".
Awatar użytkownika
ArMi Si
50...74 posty
50...74 posty

Przedwzmacniacz gramofonowy uruchomiony, działa. Pod gramofon jeszcze nie podłączałem (igła mi się złamała), ale podczas prób z generatorem zachowuje się dobrze. Końcówka i stopień wejściowy również złożony. Jak tylko uporam się z selektorem wejść na przekaźnikach to sprawdzę tę część.
Układ do słuchawek, o którym wspominałem na początku to tzw. binaural. Dla niewtajemniczonych- polega to na celowym wprowadzeniu przesłuchu między kanałami. Ja chcę zrobić to tak: sygnał z przedwzmacniacza przechodzi przez jedną lampę (2 triody, lewy kanał jedna, prawy druga) 6n2p-EW, która ma za zadanie wzmocnić sygnał i wprowadzić przesłuch. Dodatkowo w celu uwydatnienia tego efektu oba kanały zostaną połączone przez dławiki i kilka pobieżnych elementów. Nigdy wcześniej nie widziałem podobnego układu z lampą. Pomysł zaczerpnąłem podczas odsłuchów Revoxa A720, przypadło mi to gustu :) , miejmy nadzieje, że uda się skopiować wrażenia odsłuchowe. Wzmacniacz lampowy, więc tor sygnału w stu procentach na lampach :).
Zamieszczam schemat układu binaural, zastosowanego w Revoxie.
Pozdrawiam.
Gibson Explorer 02'
Mesa Mark III (head)
Randall RN 4x12
Marshall JCM800 combo
Awatar użytkownika
ArMi Si
50...74 posty
50...74 posty

Po dłuższej przerwie w budowie wzmacniacz został uruchomiony. Na razie na krótko, z ominięciem potencjometrów, regulatorów, filtrów itp.
Do zrobienia został jedynie zasilacz, porządny, niestety obecnie są za wysokie tętnienia napięcia w zasilaczu. Obecny składa się tylko z mostka i 1 kondensatora ... zostawię to bez komentarza. Czekam na kondensatory, będzie również dodany filtr na tranzystorze i stabilizacja żarzenia. Dźwięk i parametry ocenię po rozwiązaniu tych problemów oraz po ukończeniu wzmacniacza. Jak to często bywa uruchomienie urządzenia nie równa się ukończeniu urządzenia. Godziny słuchania i drobnych zmian...
Wbrew obawą lampy jak i wnętrze nie grzeje się, co mnie bardzo cieszy.
Tak, jak skończę, będą pomiary :) :) :)
Gibson Explorer 02'
Mesa Mark III (head)
Randall RN 4x12
Marshall JCM800 combo
Awatar użytkownika
ArMi Si
50...74 posty
50...74 posty

Wracam po krótkiej przerwie... Zasilacz został ukończony, filtr RC, filtr na mosfecie, filtracja 1420uF daje radę, przydźwięk niesłyszalny zupełnie. Rozważam jeszcze stabilizacje żarzenia, narazie jest tylko symetryzowane. Do ukończenia pozostał selektor źródeł na przekaźnikach oraz układ wzmacniacza słuchawkowego, zabezpieczenie termiczne, głośników (!). Jeśli chodzi o brzmienie w pełni mnie satysfakcjonuje. :) Przedwzmacniacz gramofonowy jest na przyzwoitym poziomie, żałuje, że nie zrobiłem go na 3 lampach, ale nie jest źle, jest bardzo dobrze. Opisów brzmienia nie będę robił, bo po co? Audiofilem nie jestem, a mnie się podoba.
Wizualne: Na przednią płytę zostanie naniesiona cienka płyta ze szczotkowanego aluminium z naniesionymi napisami wg. mojego projektu. Metalowa obudowa zostanie pomalowana proszkowo, oraz zostaną doczepione stylowe drewniane boczki, w kolorze wiśniowym lakierowane na połysk. Niezłe bydle z tego wyszło, prawie pół metra szerokości, 20 wysokości i tylko... no tak, jak tylko zamknę wszystko na gotowo, przedstawię pomiary.
Gibson Explorer 02'
Mesa Mark III (head)
Randall RN 4x12
Marshall JCM800 combo
Awatar użytkownika
Locutus
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Locutus »

Gratuluję !
Skoro nie będzie opisu brzmienia (a szkoda :lol: bo to niezyły sprawdzian współczynnika kwiecistości mowy :lol: ), chętnie bym obejrzał przebiegi pasma przenoszenia przy 1W i jakiegoś prostokąta (20Hz 8) , 1k, 5k,10k).
Awatar użytkownika
ArMi Si
50...74 posty
50...74 posty

Wzmacniacz wstępnie złożony. Efekt wizualny jak i dźwiękowy bardzo mnie zadowala. Rozważam jeszcze dodanie drewnianych boczków, które już wykonałem. Niestety firma, która wykonała przedni panel się nie spisała, jest krzywy i nie trzyma wymiarów. Szukam kolejnej, której mógłbym powierzyć wykonanie podobnego panela. Obudowa stalowa zostanie oddana do malowania proszkowego.
Pomiary niebawem. Na sucho mogę powiedzieć że wąskie gardło tej konstrukcji to transformatory głośnikowe (pasmo 30Hz- 16kHz), więc prostokąta przy 20Hz i 20kHz nie będzie. :(
Układ binaural:
Układ zapożyczony z urządzeń Revox'a. Stosuje się go podczas słuchania muzyki na słuchawkach, jego celem jest efekt "wyjścia" dźwięku z wnętrza głowy. Moim subiektywnym zdaniem efekt jest jakbyśmy słuchali muzyki na zestawie stereo. Bardzo ładnie rysuje się scena... Technicznie, oba kanały sprzężone są za sobą oraz wzmocnione podwójną triodą 6N2P-EW, jedną na oba kanały- co daje dodatkowy przesłuch (co jest porządane).
Gibson Explorer 02'
Mesa Mark III (head)
Randall RN 4x12
Marshall JCM800 combo