TELEWIZOREK52 pisze:Czy dobrze rozumiem, trzeszczy tylko w czasie strojenia? Jeżeli tak to zobacz czy nie ocierają (zwierają) płytki statora i rotora kondensatora strojeniowego. Brud, rdza na ułożyskowaniu lub umasieniu. Czasami wystarczy kropla oliwy na ułożyskowanie.
Kondensator strojeniowy jest raczej ok, ukf jest strojony głowicą a to przy jej poruszaniu występują trzaski.
Wyjąłem wszystkie lampy EC92, przy kręceniu momentami są minimalne trzaski (ciche i jest ich stosunkowo mniej niż z lampami).
Pozostaje trzask przy przełączaniu na zakres, ale to może być wina układu klawiatury który nie zawsze poprawnie się przełącza (czasami trzeba mocniej wcisnąć przycisk). Dodatkowo wydaje mi się, że w jednej lampie EC92 coś lata (grzechocze, ale może jestem przewrażliwiony).
Tu moje troszkę poboczne pytanie, czy grzechocząca lampa może działać i czy jest bezpieczne (dla urządzenia) zamontowanie jej w odbiorniku.
Mam taki problem z EBL21 I ECH21 w radiu mazur lux, w sprawie którego prawdopodobnie poproszę was o pomoc gdy zakończę sprawę loewe.
Zapomniałem dodać, nie wymieniałem C63 prawdopodobnie jutro zakupię nowy mniejszy gabarytowo (obecny zamiennik mam na 400v) . Wymieniłem C69 i C76.