Loewe Opta globus luxus, problem z transformatorem.

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

kabelek
25...49 postów
25...49 postów

Re: Loewe Opta globus luxus, problem z transformatorem.

Post autor: kabelek »

Czy ECH81 ma wpływ tylko na fale o modulacji am czy też na te fm?
Tak, dla FM też.
Ukf dalej trzeszczy ale jak już się dostroi (przynajmniej do transmitera to gra nawet ok. Na innych są tylko trzaski, najsilniejsze to prawdopodobnie stacje.
Wymieniłeś C63? Są też trzaski jak wyjmiesz wszystkie EC92?
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Czy dobrze rozumiem, trzeszczy tylko w czasie strojenia? Jeżeli tak to zobacz czy nie ocierają (zwierają) płytki statora i rotora kondensatora strojeniowego. Brud, rdza na ułożyskowaniu lub umasieniu. Czasami wystarczy kropla oliwy na ułożyskowanie.
Wolfradio
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: Wolfradio »

TELEWIZOREK52 pisze:Czy dobrze rozumiem, trzeszczy tylko w czasie strojenia? Jeżeli tak to zobacz czy nie ocierają (zwierają) płytki statora i rotora kondensatora strojeniowego. Brud, rdza na ułożyskowaniu lub umasieniu. Czasami wystarczy kropla oliwy na ułożyskowanie.
Kondensator strojeniowy jest raczej ok, ukf jest strojony głowicą a to przy jej poruszaniu występują trzaski.

Wyjąłem wszystkie lampy EC92, przy kręceniu momentami są minimalne trzaski (ciche i jest ich stosunkowo mniej niż z lampami).
Pozostaje trzask przy przełączaniu na zakres, ale to może być wina układu klawiatury który nie zawsze poprawnie się przełącza (czasami trzeba mocniej wcisnąć przycisk). Dodatkowo wydaje mi się, że w jednej lampie EC92 coś lata (grzechocze, ale może jestem przewrażliwiony).
Tu moje troszkę poboczne pytanie, czy grzechocząca lampa może działać i czy jest bezpieczne (dla urządzenia) zamontowanie jej w odbiorniku.
Mam taki problem z EBL21 I ECH21 w radiu mazur lux, w sprawie którego prawdopodobnie poproszę was o pomoc gdy zakończę sprawę loewe.

Zapomniałem dodać, nie wymieniałem C63 prawdopodobnie jutro zakupię nowy mniejszy gabarytowo (obecny zamiennik mam na 400v) . Wymieniłem C69 i C76.
Awatar użytkownika
salicjonał
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: salicjonał »

Mazur fajna rzecz. Warto uruchomić, bo polskie.
Kalte Leim und warmen Nägel halten besser.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Wolfradio pisze:Kondensator strojeniowy jest raczej ok, ukf jest strojony głowicą a to przy jej poruszaniu występują trzaski.
Nie stroisz głowicą tylko kondensatorem który na ogół znajduje się w głowicy. Nie widziałem tego radia ale kondensatory mogą być dwa, jeden dla AM a drugi we wspomnianej głowicy. Może byc również jeden kondensator podwójny - dla AM i FM.
Wolfradio pisze: czy grzechocząca lampa może działać i czy jest bezpieczne
Działać może tylko mogą się dziać różne cuda, wzbudzanie, trzaski itp. Radio przez to nie wyleci w powietrze. Natomiast trzaski przy przełączaniu zakresów to normalka. Oczywiście przemycie styków nie zaszkodzi.
Wolfradio
50...74 posty
50...74 posty

TELEWIZOREK52 pisze:
Wolfradio pisze:Kondensator strojeniowy jest raczej ok, ukf jest strojony głowicą a to przy jej poruszaniu występują trzaski.
Nie stroisz głowicą tylko kondensatorem który na ogół znajduje się w głowicy. Nie widziałem tego radia ale kondensatory mogą być dwa, jeden dla AM a drugi we wspomnianej głowicy. Może byc również jeden kondensator podwójny - dla AM i FM.
Chodziło mi o to że to radio ma osobno kondensator strojeniowy dla am na chassis a osobno stroi się głowicę (nawet linka jest osobna).
Miałem wątpliwości tylko co do sposobu, bo wiem, że część głowic stroi się przez cewki (wsuwają i wysuwają się rdzenie o ile się nie mylę) a część chyba faktycznie przez kondensator lub tak jak wspomniałeś jest jeden wspólny.
Zamieszczam też zdjęcia wnętrza głowicy.

Wymieniłem R44, głos jest trochę lepszy. Na długich gra ok, z ukf gra dobrze tylko na transmiterze więc prawdopodobnie lampy straciły emisję.
salicjonał pisze:Mazur fajna rzecz. Warto uruchomić, bo polskie.
Mazur jest następny w kolejce.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Wolfradio pisze:część głowic stroi się przez cewki (wsuwają i wysuwają się rdzenie o ile się nie mylę) a część chyba faktycznie przez kondensator lub tak jak wspomniałeś jest jeden wspólny.
Witam. O wiele się na medycynie znam to Twoja głowica strojona jest pojemnościowo. Kiepsko widzę szczegóły na zamieszczonym zdjęciu ale wygląda na to że te trzy czarne talerzyki na osi głowicy to kondensatory. Jeżeli trzeszczy tylko przy strojeniu, psiuknij parę kropli np. nafty na ułożyskowanie osi i inne ruchome elementy.
kabelek
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: kabelek »

Analizując schemat i zdjęcie głowicy w środku dochodzę do wniosku, że ta głowica musi być jednak przestrajana indukcyjnie. Mówiąc szczerze pierwszy raz widzę na oczy taki symbol i ustrojstwo jakie jest w tej głowicy.
Wydaje mi się, że te trzy czarne "cudaki" na osi to sprytnie wymyślone cewki wykonane z blachy mosiężnej, które są przestrajane nie rdzeniem, tylko długością zwoju. Zauważcie, że wszystkie trzy są połączone szeregowo z innymi cewkami, co sumuje ich indukcyjność.
Licząc od lewej: pierwsza z S11, druga z S17 i trzecia z S29, gdzie przy S11, S17 i S29 są na stałe ustawione indukcyjności, a ich przedłużeniem są właśnie te "cudaki", którymi jest zmieniana indukcyjność przez skracanie zwoju. Ponadto, gdyby to były kondensatory zmienne, to rotor i stator są od siebie odizolowane elektrycznie, czego powodem by było brak prądu zasilania pierwszych dwóch lamp EC92, które są połączone kaskadowo.
Zasilanie tych dwóch lamp przebiega z punktu U12 przez R12, Dr1, "cudaka", S17 i na końcu jest anoda drugiej EC92 wzmacniacza wcz. Powodem trzasków przy przestrajaniu, może być zły kontakt ślizgaczy w tych cewkach "cudakach".
Sprawdź najpierw czy wzmacniacz już działa poprawnie, zanim zabierasz się za naprawę dalszych bloków radia.
Do wejścia TA podłącz jakieś źródło dźwięku np odtwarzacz MP3

Zmień jeszcze w głowicy ten papierowy kondensator (z lewej strony na zdjęciu), jeżeli jest to ten C28 5nF to minimum na 400V
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: zagore1 »

A jak z lampami EC92. Masz na podmianę? Tu można coś takiego kupić.
Nie są to tanie lampy :-(
http://sklep.lampyelektronowe.pl/?412,ec92-zaerix
Wołyń 1943. Pamiętamy!
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Teraz i ja przeanalizowałem schemat i wygląda na to że masz ( kabelek ) rację. Gratuluję. Faktycznie ciekawy sposób przestrajania. Kiedy w ubiegłym roku bawiłem się w budowę głowicy od nowa, chodził mi po głowie właśnie taki sposób przestrajania tylko nie wiedziałem jak to zrealizować. Tu trochę się zasugerowałem sposobem przestrajania telewizyjnych głowic TV67/x. Pozdrawiam.
Wolfradio
50...74 posty
50...74 posty

TELEWIZOREK52 pisze:
Wolfradio pisze:część głowic stroi się przez cewki (wsuwają i wysuwają się rdzenie o ile się nie mylę) a część chyba faktycznie przez kondensator lub tak jak wspomniałeś jest jeden wspólny.
Witam. O wiele się na medycynie znam to Twoja głowica strojona jest pojemnościowo. Kiepsko widzę szczegóły na zamieszczonym zdjęciu ale wygląda na to że te trzy czarne talerzyki na osi głowicy to kondensatory. Jeżeli trzeszczy tylko przy strojeniu, psiuknij parę kropli np. nafty na ułożyskowanie osi i inne ruchome elementy.
Niestety nie mam nafty, mogę użyć zmywacza do paznokci mam też preparat do oczyszczania styków i różnych powierzchni w sprayu może być?
kabelek pisze: Do wejścia TA podłącz jakieś źródło dźwięku np odtwarzacz MP3

Zmień jeszcze w głowicy ten papierowy kondensator (z lewej strony na zdjęciu), jeżeli jest to ten C28 5nF to minimum na 400V
Podłączałem się pod gramofon ale było tylko buczenie, no ale wzmacniacz jest chyba ok skoro na długich gra dość dobrze.
Wymieniłem C28. Zmian niewiele i nie wiem czy napewno z tego wynikają. Łapię kilka stacji (jednak bardzo słabo), na transmiterze łapie tak samo (głośno ale są zniekształcenia głosu.
zagore1 pisze:A jak z lampami EC92. Masz na podmianę? Tu można coś takiego kupić.
Dzięki za link, patrzyłem wcześniej tylko na allegro ale nie ma ani jednej.
Jutro jadę na giełdę popytam się może ktoś będzie miał.
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: zagore1 »

Wolfradio pisze:
TELEWIZOREK52 pisze:
Niestety nie mam nafty, mogę użyć zmywacza do paznokci mam też preparat do oczyszczania styków i różnych powierzchni w sprayu może być?
kabelek pisze: Do wejścia TA podłącz jakieś źródło dźwięku np odtwarzacz MP3

Podłączałem się pod gramofon ale było tylko buczenie, no ale wzmacniacz jest chyba ok skoro na długich gra dość dobrze.
Wymieniłem C28. Zmian niewiele i nie wiem czy napewno z tego wynikają. Łapię kilka stacji (jednak bardzo słabo), na transmiterze łapie tak samo (głośno ale są zniekształcenia głosu.
zagore1 pisze:A jak z lampami EC92. Masz na podmianę? Tu można coś takiego kupić.
Dzięki za link, patrzyłem wcześniej tylko na allegro ale nie ma ani jednej.
Jutro jadę na giełdę popytam się może ktoś będzie miał.
A ten C74 podmieniłeś?? Odlutuj go z jednej strony i daj nowy. Nie będzie różnicy to wrócisz do starego kond.
Wołyń 1943. Pamiętamy!
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

zagore1 pisze:Niestety nie mam nafty, mogę użyć zmywacza do paznokci mam też preparat do oczyszczania styków i różnych powierzchni w sprayu może być?
Zmywacz do paznokci może rozpuścić elementy z tworzywa, odradzam. Używam też czystej benzyny ekstrakcyjnej z paroma kroplami oleju. W zależności do czego w proporcjach ok. 1;10 - 1:30.
Wolfradio
50...74 posty
50...74 posty

Jeszcze nie czyściłem głowicy, chyba kupię tą naftę. Muszę też kupić zamiennik C74 bo na razie takiego nie posiadam.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Witam. Widzę że ubogo u Ciebie z częściami. Chcesz naprawiać to musisz mieć trochę podstawowych części. Nie wiem gdzie mieszkasz ale chyba masz gdzieś w pobliżu jakieś złomowisko? Za 5zł kupiłbym zwłoki jakiegoś radia czy telewizora i miałbyś źródełko oporów i kondensatorów, przy odrobinie szczęścia nawet z epoki.