Mikrofona -MK206, MK207, MK208, MK213,MK307, MK500.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1250...1874 posty
Re: Mikrofona -MK206, MK207, MK208, MK213, MK500
dla : zagore1
NIE ZAMIESZCZAJ materiałów w dziwnych miejscach w sieci. Oglądając je siorbię do swojego komputera mnóstwo śmieci, których trudno się pozbyć. To wcale nie zachęca do przeglądania tego co chcesz nam pokazać.
"A L9??? wg tabeli L5+L6+L9 KV+SV+DV zpetnov. ( co to znaczy??) "
zpetnov. (skrót) - zpetna vazba – sprzężenie zwrotne ( tu: reakcja)
MK206:
L7 -sprzęgająca antenowa, fale krótkie
L9 -cewka sprzężenia zwrotnego – reakcji (zpetnov.)
MK207:
L9 -rezonansowa (obw. Siatkowy), fale krótkie
L8 -cewka sprzężenia zwrotnego, fale krótkie
NIE ZAMIESZCZAJ materiałów w dziwnych miejscach w sieci. Oglądając je siorbię do swojego komputera mnóstwo śmieci, których trudno się pozbyć. To wcale nie zachęca do przeglądania tego co chcesz nam pokazać.
MK206:
MK207:
- zagore1
- 2500...3124 posty
gustaw353 pisze:dla : zagore1
MK206:
MK207:
Ad. 1 Tak mi ktoś kiedyś pokazał i zbytnio nie potrafię inaczej wstawić rysunków, ale jeśli trzeba inaczej to proszę o wskazówki.
Ad. 2
Czyli w MK206 brakuje mi cewek fal krótkich ( sprzęgającej antenowej i sprzężenia zwrotnego) a w MK207 jednej cewki fal krótkich ( sprzężenia zwrotnego)
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Witaj Janusz
W mojej MK 206 przelacznik ma 4 pozycje i tak:
czerwona kropka to długie
niebieska to chyba srednie
zielona to krótkie.
nieoznaczone to gramofon.
W mojje MK cewki od fal krótkich były ,ale tak apropo mam czeskie Empo major i w nim brakuje cewek krotkofalowych, nawet znalazlem w necie opis jak te cewki wycinac, co ciekawe byl ten opis w jezyku niemieckim i czeskim.
A wracajac do MK,miałem problem z cewkami od długich , ktos cos przerabial i spedzilem poł nocy na przewijaniu tej cewki.
Na schemacie ktory masz jest dokładnie rozrysowane która cewka jest od jakiej fali i w jakiej pozycji ma byc przelacznik zakresów.
Jak kiedys bedzies u mnie to Ci pokaze te cewki krotkofalowe, moze da sie je jakos dorobic.
pozdrawaim
zielona to krótkie.
W mojje MK cewki od fal krótkich były ,ale tak apropo mam czeskie Empo major i w nim brakuje cewek krotkofalowych, nawet znalazlem w necie opis jak te cewki wycinac, co ciekawe byl ten opis w jezyku niemieckim i czeskim.
A wracajac do MK,miałem problem z cewkami od długich , ktos cos przerabial i spedzilem poł nocy na przewijaniu tej cewki.
Na schemacie ktory masz jest dokładnie rozrysowane która cewka jest od jakiej fali i w jakiej pozycji ma byc przelacznik zakresów.
Jak kiedys bedzies u mnie to Ci pokaze te cewki krotkofalowe, moze da sie je jakos dorobic.
pozdrawaim
KS....
- zagore1
- 2500...3124 posty
Sprawdzałem dzisiaj tę MK206 i tak :merk1 pisze:Witaj Janusz
zielona to krótkie.
pozdrawaim
średnie - ten zakres radio odbiera
długie - buczenie
krótkie - cisza
4 pozycja - takie same buczenie jak na długich

U mnie brakuje cewek L7 i L9.
Mam pytanie odnośnie materiału z jakiego mają być zrobione.
wg opisu:
L7= 4,5 z ( pewnie zwojów) 0,2 (pewnie mm) CuH - co to jest za materiał?
L9= 4z 0,2 CuS - co to jest za materiał?
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Witaj
wprowadzilem cie w blad z tym przełącznikem, Dlugie odbiera gdy styki przelacznika sa rozwarte i taka pozycja wystepuje 2 razy, tzn kropka na gałce jak jest u góry i na dole to wtedy odbiera długie. Krótkie i srednie odbiera tylko w jednej pozycji.Gramofon nie ma przelacznika oddzielnego , jak sie wlacza gramofon nalezy roszroic radyjko;)
Zauwaz ze do odbioru długich musi byc ciaglosc wszystkich cewek, moze brak jest gdzies polaczenia miedzy cewkami?
rozbierales kubek z cewkami? sprawdz tam polaczenia.
pozdr
[Polskie znaki, interpunkcja itd. Po prostu ręce opadają
]
wprowadzilem cie w blad z tym przełącznikem, Dlugie odbiera gdy styki przelacznika sa rozwarte i taka pozycja wystepuje 2 razy, tzn kropka na gałce jak jest u góry i na dole to wtedy odbiera długie. Krótkie i srednie odbiera tylko w jednej pozycji.Gramofon nie ma przelacznika oddzielnego , jak sie wlacza gramofon nalezy roszroic radyjko;)
Zauwaz ze do odbioru długich musi byc ciaglosc wszystkich cewek, moze brak jest gdzies polaczenia miedzy cewkami?
pozdr
[Polskie znaki, interpunkcja itd. Po prostu ręce opadają

KS....
- zagore1
- 2500...3124 posty
Rozebrałem kubek i okazało się, że górna cewka jest na jednym "lucie" oderwana. Na tazie ją przykleiłem we właściwym miejscu a jak klej zwiąże to będęował. Zobaczymy - może to tylko tomerk1 pisze:Witaj
pozdr
[Polskie znaki, interpunkcja itd. Po prostu ręce opadają]

Wołyń 1943. Pamiętamy!
zagore1 pisze:gustaw353 pisze:dla : zagore1
NIE ZAMIESZCZAJ materiałów w dziwnych miejscach w sieci. Oglądając je siorbię do swojego komputera mnóstwo śmieci, których trudno się pozbyć. To wcale nie zachęca do przeglądania tego co chcesz nam pokazać....
Ad. 1 Tak mi ktoś kiedyś pokazał i zbytnio nie potrafię inaczej wstawić rysunków, ale jeśli trzeba inaczej to proszę o wskazówki.

Wojtek
- zagore1
- 2500...3124 posty
Próbowałem kiedyś ale mi wychodziły jakieś bzdury- ale spróbuję może teraz mi się uda :-0Wojtek pisze:zagore1 pisze:gustaw353 pisze:dla : zagore1
NIE ZAMIESZCZAJ materiałów w dziwnych miejscach w sieci. Oglądając je siorbię do swojego komputera mnóstwo śmieci, których trudno się pozbyć. To wcale nie zachęca do przeglądania tego co chcesz nam pokazać....
Ad. 1 Tak mi ktoś kiedyś pokazał i zbytnio nie potrafię inaczej wstawić rysunków, ale jeśli trzeba inaczej to proszę o wskazówki.zagore1 Czemu nie umieszczasz tutaj na serwerze forum? Jak piszesz post to masz tam opcję "Dodaj załącznik" - pokazujesz lokalizację na swoim komputerze (polecenie "Przeglądaj") i klikasz "Dodaj plik".
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Tu masz przykład twojego schematu tak właśnie umieszczonego, to jest lepsza opcja bo automatycznie jest rysunek skalowany:zagore1 pisze:Próbowałem kiedyś ale mi wychodziły jakieś bzdury- ale spróbuję może teraz mi się uda :-0
Wojtek
- zagore1
- 2500...3124 posty
Udało mi się uruchomić zakres "długich" w MK206. Przylutowałem urwaną masę cewki L4 i radio odbiera bez problemu PR I, ale tylko wtedy gdy jest zdjęty gruby metalowy krążek ( znajdujący się na początku zespołu cewek) dociskany plastikową nakrętką. Ta cewka L4 jest pierwsza za tym krążkiem. Już nasuwając ten krążek na ośkę cewek następuje osłabienie sygnału a dosuwanie go do L4 ( czyli do miejsca w którym powinien oryginalnie być) następuje zanik sygnału. Nie wiem czym to może być spowodowane 

Wołyń 1943. Pamiętamy!
- zagore1
- 2500...3124 posty
Dzisiaj uruchomiłem prowizorycznie długie w MK207. Jak już pisałem radio na zakresie dł. coś odbierało ale nie był to dł. tylko krótkie. Ktoś zdał sobie dużo trudu - rozebrał przełącznik zakresów i przestawił dwie krzywki tak aby w miejscu dł, mieć zakres krótkich. To chyba aby nie podpaść Niemcom w czasie okupacji( Czechosłowacji)
I teraz mam problem jak rozebrać ten przełącznik zakresów. ( na razie pod styki znajdujące siepod tymi krzywkami włożyłem papier
)
Może ktoś rozbierał już w MK207 teki przełącznik zakresów
I teraz mam problem jak rozebrać ten przełącznik zakresów. ( na razie pod styki znajdujące siepod tymi krzywkami włożyłem papier

Może ktoś rozbierał już w MK207 teki przełącznik zakresów

Wołyń 1943. Pamiętamy!
- zagore1
- 2500...3124 posty
Jak już pisałem w mojej MK206 brakowało dwóch cewek od zakresu kr. L7 antenowej i L9 sprzężenia zwrotnego. Były tylko otwory w tulei na której były wcześniej nawinięte. Nawinąłem nowe cewki używając drutu nawojowego ze starego transformatorka. Nie obyło się bez pomyłki bo nawinąłem obie cewki w złych kierunkach w stosunku do cewki siatkowej. Ale nawet przy tak totalnym błędzie było (słabo bo słabo) słychać kilka stacji. Przewinąłem jeszcze raz ( antenowa zgodnie z siatkową a sprzężenia zwrotnego w przeciwnym kierunku niż siatkowa i radioodbiornik ładnie odbiera a stroi się na gwizd 
Jutro spróbuję rozebrać przełącznik zakresów w MK207 aby ustawić właściwie dwie krzywki.
Okazało się, że w MK207 nie brakuje cewki sprzężenia zwrotnego tylko jest ona umieszczona wewnątrz tulei na drewnianym klocku ( a nie na zewnątrz jak to jest w MK206)
W tzw. międzyczasie polituruję skrzynki obu radioodbiorników. Już teraz widzę, że będą to najładniejsze radia w mojej skromniej kolekcji

Jutro spróbuję rozebrać przełącznik zakresów w MK207 aby ustawić właściwie dwie krzywki.
Okazało się, że w MK207 nie brakuje cewki sprzężenia zwrotnego tylko jest ona umieszczona wewnątrz tulei na drewnianym klocku ( a nie na zewnątrz jak to jest w MK206)
W tzw. międzyczasie polituruję skrzynki obu radioodbiorników. Już teraz widzę, że będą to najładniejsze radia w mojej skromniej kolekcji

Wołyń 1943. Pamiętamy!
- zagore1
- 2500...3124 posty
Udało mi się dzisiaj rozebrać przełącznik zakresów w MK207. Miałem trochę problemów bo podkładka blokująca krzywki była zapieczona , ale w końcu jakoś zeszła przełożyłem krzywki fal krótkich we właściwą pozycję i teraz radioodbiornik działa na wszystkich zakresach. Problemem jest pożyczona z Telefunkena lampa AL1, ale może mi się uda kupić inną
Na razie oba radia MK206 i 207 mają podpięte współczesne elektrolity.
Chciałym zbudować prosty układ do formowania elektrolitów. Powiedzcie mi czy transformator sieciowy z Menueta UKF będzie dobry ( + oczywiście prostownik + rezystor "tak jak opisuje na elektrodzie kolega OTLamp " http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... czesn&sid=)

Na razie oba radia MK206 i 207 mają podpięte współczesne elektrolity.
Chciałym zbudować prosty układ do formowania elektrolitów. Powiedzcie mi czy transformator sieciowy z Menueta UKF będzie dobry ( + oczywiście prostownik + rezystor "tak jak opisuje na elektrodzie kolega OTLamp " http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... czesn&sid=)
Wołyń 1943. Pamiętamy!
- zagore1
- 2500...3124 posty
W MK206 zachował się oryginalny przedwojenny elektrolit 32uF, u góry ma dwie maleńkie fabryczne dziurki. Gniazdo w chassis ma mniejsze "fi" tak, że nie da się włożyć "powojennego elektrolitu.
Kondensator był odpięty a radioodbiornik pracował tylko na drugim elektrolicie ( Tesla 16uF - jego gniazdo już ktoś powiększył pilnikiem aby się zmieścił.)
Zbudowałem na starym chassis prosty układ składający się z transformatora ( na wyjściu ma 335V) prostownika diodowego, rezystora 39om 20W ( nie wiem czy nie za duży??) gniazda w którym jest zworka wyjmowana na czas pomiaru amperomierzem, oraz kondensatora wkręconego do otworu w chassis.
Po włączeniu amperomierz pokazywał prąd 4,5mA, który szybko spadł do wartości 1,2mA
Teraz po 12 godzinach amperomierz pokazuje falowanie 0,59-0,70mA. Kondensator jest zimny -trochę ciepły jest transformator. Do jakiej wartości mA mam zejść i czy potem mam podłączyć kondensator pod pełne obciążenie ( bez rezystora)??
Kondensator był odpięty a radioodbiornik pracował tylko na drugim elektrolicie ( Tesla 16uF - jego gniazdo już ktoś powiększył pilnikiem aby się zmieścił.)
Zbudowałem na starym chassis prosty układ składający się z transformatora ( na wyjściu ma 335V) prostownika diodowego, rezystora 39om 20W ( nie wiem czy nie za duży??) gniazda w którym jest zworka wyjmowana na czas pomiaru amperomierzem, oraz kondensatora wkręconego do otworu w chassis.
Po włączeniu amperomierz pokazywał prąd 4,5mA, który szybko spadł do wartości 1,2mA
Teraz po 12 godzinach amperomierz pokazuje falowanie 0,59-0,70mA. Kondensator jest zimny -trochę ciepły jest transformator. Do jakiej wartości mA mam zejść i czy potem mam podłączyć kondensator pod pełne obciążenie ( bez rezystora)??
Wołyń 1943. Pamiętamy!
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Możesz podłączyć kondensator bez obciążenia, ale trzeba kontrolować prąd płynący przez niego, jeśli nie będzie wzrastał to oznacza zaformowanie. Dla pewności można zmierzyć jego pojemność rozładowując go żarówką 230V o mocy 15-40W.
Możesz podłączyć kondensator bez obciążenia, ale trzeba kontrolować prąd płynący przez niego, jeśli nie będzie wzrastał to oznacza zaformowanie. Dla pewności można zmierzyć jego pojemność rozładowując go żarówką 230V o mocy 15-40W.
Ratujmy stare tranzystory!