Brak zera ochronnego. Jak wybrnąć.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
Re: Brak zera ochronnego. Jak wybrnąć.
Tak jest! Teraz masz problem rozwiązany. Jak nie chcesz zmieniac całej instalacji, to doprowadź sobie przewód do swojego gniazdka przekrojem 2,5 mm^ . Jeżeli chcesz różnicówke to sobie załóż wg wcześniej opisanego sposobu, ale nie musisz już. Pozdrawiam Ryszard.
-
- 250...374 postów
No zmiana całej instalacji jest nie możliwa. Mogę jakoś się upewnić że uziom jest nadal skuteczny?
-
- 1250...1874 posty
Kolego, nie grzeb w instalacji bo zrobisz krzywdę sobie albo komuś!
Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
-
- 6250...9374 posty
Można, mierząc rezystancję takiego uziomuMacck pisze:No zmiana całej instalacji jest nie możliwa. Mogę jakoś się upewnić że uziom jest nadal skuteczny?

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 625...1249 postów
Wykonywanie czegokolwiek w obrębie pracującego uziomu roboczego bez uprawnień i stosownego wykształcenia oraz praktyki grozić może śmiercia lub kalectwem. Język forum jest nieprecyzyjny i niespójny, w związku z tym trudno jest
brać odpowiedzialność za wynik./Możesz również trafić na jakąś wadę uziomu istniejącego ...jego zużycie i tym podobne historie.Po drugie trzeba wtedy upewnić się i zadbać o to aby wszystkie urządzenia zasilane z tego złącza były odłączone...itp,itd
W przypadku "wchodzenia" na przyłącze elektrowni -można tez mieć wizyte PANÓW od naliczeń prądu i kłopoty.
Lepiej jest iść do lokalnego przedstawiciela elektrowni,powiedzieć serio o co chodzi i oni coś pomoga i doradzą .
Po fakcie może być b. trudna rozmowa ...
A z róznicowym -to jest dobrze jak ten "razący prąd" ma gdzie spłynąć.I dobrze spłynąć.Ostatnio robiłem próby na zywych przewodach -po różnicówce-doswiadczalnie robiąc upłwności żarówką 220V/15 W .Wykrywa nawet popsutą spiralkę czajnika do wody -przez zadziałanie odłącza wszystko co zasila. Ale moc przy której to się odłącza wcale mi się nie podoba .Prawdopodobnie jest to coś około 5-10W .Jak na elektronikę to trochę to za duże wielkość .
brać odpowiedzialność za wynik./Możesz również trafić na jakąś wadę uziomu istniejącego ...jego zużycie i tym podobne historie.Po drugie trzeba wtedy upewnić się i zadbać o to aby wszystkie urządzenia zasilane z tego złącza były odłączone...itp,itd
W przypadku "wchodzenia" na przyłącze elektrowni -można tez mieć wizyte PANÓW od naliczeń prądu i kłopoty.
Lepiej jest iść do lokalnego przedstawiciela elektrowni,powiedzieć serio o co chodzi i oni coś pomoga i doradzą .
Po fakcie może być b. trudna rozmowa ...
A z róznicowym -to jest dobrze jak ten "razący prąd" ma gdzie spłynąć.I dobrze spłynąć.Ostatnio robiłem próby na zywych przewodach -po różnicówce-doswiadczalnie robiąc upłwności żarówką 220V/15 W .Wykrywa nawet popsutą spiralkę czajnika do wody -przez zadziałanie odłącza wszystko co zasila. Ale moc przy której to się odłącza wcale mi się nie podoba .Prawdopodobnie jest to coś około 5-10W .Jak na elektronikę to trochę to za duże wielkość .
-
- 250...374 postów
Czy w przypadku wzmacniacza audio muzycznego nie gitarowca , można go nieekranować tylko np na wierzch położyć zalakierowany laminat miedzią do góry na połysk i jakieś 2 płaskowniki do trzymania traf ?
-
- 6250...9374 posty
Zauważmy, że różnicówka ma ochronić przede wszystkim Ciebie a nie jakąś elektronikę.KaW pisze:Ale moc przy której to się odłącza wcale mi się nie podoba .Prawdopodobnie jest to coś około 5-10W .Jak na elektronikę to trochę to za duże wielkość .
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 1250...1874 posty
6,9W przy 30mA.
Przy zastosowaniu RCD o wartości 10mA, będzie to 2,3W
Poza tym prąd zadziałania tych ustrojstw zazwyczaj oscyluje około 70% wartości znamionowej, a sporą część wymienia się po pomiarach, bo spada poniżej połowy.
Przy zastosowaniu RCD o wartości 10mA, będzie to 2,3W
Poza tym prąd zadziałania tych ustrojstw zazwyczaj oscyluje około 70% wartości znamionowej, a sporą część wymienia się po pomiarach, bo spada poniżej połowy.
Masz gdzieś jakies przykłady ukarania kogokolwiek, za napisanie czegoś ogólnego? Ja nie spotkałem, ale chętnie poczytam na jakiej podstawie ktoś został skazany. To co opisujesz w drugiej części ni jak się ma do pierwszej. Są to różne sprawy.VacuumVoodoo pisze:Opublikowanie takiego artykulu postawi autora we wrazliwej sytuacji prawnej. Zalozmy ze ktos zostanie porazony pradem, okaze sie ze wzmacniacz byl montowany z uzyciem danego artykulu jako instrukcji. Nie jest wazne czy zawarte w artykule instrukcje sa w 100% poprawne i sformulowane w sposob nie pozwalajacy na wieloznaczne interpretacje. Autor i tak bedzie mial klopot.
Tak wiec jezeli ktos sie nosi sie z zamiarem napisania takiego tekstu radze sie zastanowic.
Dla ilustracji ryzyka prawnego: w czasie testow certfikacyjnych gdy tylko musialem cos zmienic aby spelnic wymogi norm laboratorium testowe przysylalo mi odpowiedni cytat tekstu normy aby nie bylo najmniejszych watpliwosci kto, kiedy i co i jak kazal zmienic.
-
- 625...1249 postów
Dziękuję "disasterowi" za podanie wartości parametrów odłączenia .Ale brakuje mi czasu-ile to trwa.
Dlatego to jest potrzebne, aby móc sobie uzmysłowić -jak to napięcie /prąd działać może w czasie "razenia" jakiegoś człowieka.Ile to okresów sinusoidy paść może na potencjalną ofiarę ?
Dla małych prądów różnicówki mozna wykorzystać instalację wodociągową istniejącą wykonana w metalu .Ale to wszystko musi obejrzeć ELEKTRYK /z praktyką/ .
**W jakimś pomieszczeniu mierzyłem napięcia na zerze inst. elektrycznej w stosunku do dostępnej rury wodociągowej /metalowej/, wynosiło ok 20V -przemiennego .Prawdopodobnie mogły tu być róznice między jakimś najbliższym uziomem elektrownia,a czymś co wcześniej/ ktoś juz podłaczył /-być może samodzielnie.....
Czasami ,wędrując po piwnicach spotyka się zielono-zółte przewody -idące z pionów klatkowych -zamocowane do rur wodociągowych metalowych -ocynk.Fi ok 70-80mm.
Dlatego to jest potrzebne, aby móc sobie uzmysłowić -jak to napięcie /prąd działać może w czasie "razenia" jakiegoś człowieka.Ile to okresów sinusoidy paść może na potencjalną ofiarę ?
Dla małych prądów różnicówki mozna wykorzystać instalację wodociągową istniejącą wykonana w metalu .Ale to wszystko musi obejrzeć ELEKTRYK /z praktyką/ .
**W jakimś pomieszczeniu mierzyłem napięcia na zerze inst. elektrycznej w stosunku do dostępnej rury wodociągowej /metalowej/, wynosiło ok 20V -przemiennego .Prawdopodobnie mogły tu być róznice między jakimś najbliższym uziomem elektrownia,a czymś co wcześniej/ ktoś juz podłaczył /-być może samodzielnie.....
Czasami ,wędrując po piwnicach spotyka się zielono-zółte przewody -idące z pionów klatkowych -zamocowane do rur wodociągowych metalowych -ocynk.Fi ok 70-80mm.
-
- 2500...3124 posty
Nie śledziłem wątku ale widzę, że mowa o podłączaniu uziomów do rur wodociągowych.
Ogólnie nie polecam.
Nawet jeżeli dziś jest dobrze to jutro przyjdzie zakład wodociągów i kanalicacji i wymieni rury na plastikowe. Oni nie musza wiedzieć, że tam są podłączone uziomy i mogą to zrobić. Zainteresowany nawet nie będzie pamiętał że ma instalację tak zabezpieczoną,
a może być jeszcze gorzej bo sprzedał mieszkanie nie informując nowego właściciela.
Resztę łatwo sobie dośpiewać.
Ogólnie nie polecam.
Nawet jeżeli dziś jest dobrze to jutro przyjdzie zakład wodociągów i kanalicacji i wymieni rury na plastikowe. Oni nie musza wiedzieć, że tam są podłączone uziomy i mogą to zrobić. Zainteresowany nawet nie będzie pamiętał że ma instalację tak zabezpieczoną,
a może być jeszcze gorzej bo sprzedał mieszkanie nie informując nowego właściciela.
Resztę łatwo sobie dośpiewać.
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
-
- 1250...1874 posty
Zasady pomiarów róźnicówek zawarte są w normie PN-IEC 60364-6-61:2000.
Jako, że poza branżą dostęp do norm jest problematyczny:
Generalnie czas zadziałania powinien być mniejszy od 200ms.
Aczkolwiek polska implementacja normy europejskiej nie wymagała pomiarów czasu zadziałania. (możliwe, że się to zmieniło, nie wiem)
Oczywiście wszystko zależy jeszcze od typu RCBO A, AB czy B tego czy wyłącznik jest selektywny, i tak dalej.
Rury wodociągowe można stosować jako uziomy ale tylko i wyłącznie za zgodą właściciela czyli ZWiK.
Samowolka może zabić hydraulika.
Co do różnicy potencjałów między PEN a rurą - tak jak pisałem wcześniej, nierówne obciążenie poszczególnych faz skutkuje tym, że potencjał PEN przyjmuje wartość niezerową względem ziemi.
Jako, że poza branżą dostęp do norm jest problematyczny:
Generalnie czas zadziałania powinien być mniejszy od 200ms.
Aczkolwiek polska implementacja normy europejskiej nie wymagała pomiarów czasu zadziałania. (możliwe, że się to zmieniło, nie wiem)
Oczywiście wszystko zależy jeszcze od typu RCBO A, AB czy B tego czy wyłącznik jest selektywny, i tak dalej.
Rury wodociągowe można stosować jako uziomy ale tylko i wyłącznie za zgodą właściciela czyli ZWiK.
Samowolka może zabić hydraulika.
Co do różnicy potencjałów między PEN a rurą - tak jak pisałem wcześniej, nierówne obciążenie poszczególnych faz skutkuje tym, że potencjał PEN przyjmuje wartość niezerową względem ziemi.
-
- 25...49 postów
Apropo uziemiania przez instalację CO.
Historia zasłyszana, nie wiem czy na 100% prawdziwa, ale bardzo prawdopodobna. Przytoczę dla przestrogi i wyobraźni.
Na warszawskim Bemowie, w blokach, pracownicy administracji zdejmowali grzejniki CO (żeliwne), celem ich przepłukania wodą, oczyszczenia. Któryś z lokatorów uziemił się do owej instalacji i widocznie miał jakieś upływy na to "uziemienie".
Fachowiec zdejmując kaloryfer zamknął obwód łapiąc jednocześnie zasilanie i odpływ.
Tak jak mówiłem, szczegółów nie znam ale bezboleśnie pewnie nie było, skoro historia żyje.
Pozdrawiam
Historia zasłyszana, nie wiem czy na 100% prawdziwa, ale bardzo prawdopodobna. Przytoczę dla przestrogi i wyobraźni.
Na warszawskim Bemowie, w blokach, pracownicy administracji zdejmowali grzejniki CO (żeliwne), celem ich przepłukania wodą, oczyszczenia. Któryś z lokatorów uziemił się do owej instalacji i widocznie miał jakieś upływy na to "uziemienie".
Fachowiec zdejmując kaloryfer zamknął obwód łapiąc jednocześnie zasilanie i odpływ.
Tak jak mówiłem, szczegółów nie znam ale bezboleśnie pewnie nie było, skoro historia żyje.
Pozdrawiam
grzyb po deszczu, deszcz po grzybie...