ENGL Straight Combo - potrzebuję pomocy !!!

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

kudłata zmora
25...49 postów
25...49 postów

Re: ENGL Straight Combo - potrzebuję pomocy !!!

Post autor: kudłata zmora »

Dlaczego piszecie, że trzeba podpiąć USZ do innego odczepu trafa? Jak dla mnie to trzeba zamienić miejscami końcówki uzwojenia pierwotnego...
Z pokrętłem presence bywa różnie- czasem nie jest podłączone do trafa wyjściowego, ale przeważnie jest i w tym englu raczej tak jest, a jeśli tak jest to odpowiada za regulację sprzężenia zwrotnego w końcówce mocy. Ale sprzeżenia a nie sprzęgania ! W każdym razie jakby nie było podłączone to jego działanie jest z reguły mniej więcej takie, że : kręcisz w lewo- zamula, kręcisz w prawo - zapiaszcza.
Piszczenie przy pokrętłach gain i volume skręconych w lewo może być objawem odwrotnego podpięcia USZ i ja bym to na samym początku sprawdził, ale oczywiście to nie jest pewne.
Mam nadzieję że coś Ci wyjaśniłem , bo koledzy chyba nie zajarzyli że się nie znasz...:P
Możesz powiedzieć znajomemu elektronikowi, żeby zamienił miejscami kabelki przylutowane do anod lamp mocy - i wywalcie ten rezystor i wtedy sprawdzcie czy jest lepiej czy gorzej i czy presence coś reguluje.

Oblukałem na mapie i zdaje się że przemyśl jest dość daleko od krakowa....
A tak w ogóle - nie byłeś Ty czasem gdzieś na śląsku u tego super magika? ;)
bleeee...
termitu
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: termitu »

Witam,

Sprawa piszczenia załatwiona. Postanowiłem zadzwonić jednak do tego mojego fachmana i polecił mi zrobić to co kolega wyżej. Zamieniłem miejscami dwa kable które idą do lamp mocy, wylotowałem ten rezystor znajomego i przestało piszczeć. Wzmacniacz normalnie gra z tym, że niestety potencjometr Presence dalej nie działa a raczej działa w ten sposób, że 1-9 nie robi nic a od 9 do 10 działa odwrotnie jak powinien - czyli obcina górę... Od razu mówię, że nie ma to związku z przelutowaniem kabli - bo przed było dokładnie tak samo tylko dodatkowo piszczał. Ma ktoś jakiś pomysł co to może być? Może wysłać Wam jakieś fotki.
kudłata zmora
25...49 postów
25...49 postów

to jeszcze może być odwrotnie podłączony potencjometr - jeśli jest logarytmiczny. Zakładam, że nikt go nie wymieniał a tylko grzebał przy nim . Jeśli nie wiesz jak go odwrócić to spróbuj zrysować schemat jego podłączenia(3 wyjscia - do czego idą) lub zrób jakąś fotkę tak żeby było go dobrze widać.
Poza tym miałem też kiedyś taki problem , że presence nie działało - i była to wina zimnego lutu w inwerterze(czyli tam gdzie idzie to USZ) - ale wtedy jeszcze dodatkowo wzmak był cichszy, miał wiecej góry i piszczał przy dużych volumach.
Jeśli by ci nie pomogł myk z potencjometrem to sprawdźcie omomierzem wszystkie połączenia na płytce w okolicy inwertera (przy wyłączonym piecu :) )
pozdro
bleeee...
termitu
50...74 posty
50...74 posty

Nie cytujemy w całości poprzedniego postu! Do odpowiadania służy przycisk "Odpowiedz" a nie "Cytuj".

Dzięki za pomoc! Zaraz zrobię fotkę- link do schematu jest na początku wątku więc możesz luknąć ! Nie wiem czy jest cichszy bo nie miałem przyjemności grac na w pełni sprawym, na pewno ma za dużo góry więc to pasuje - myślałem, że to taka jego uroda bo ENGL-e mają dużo góry ale jak tak piszesz to jest barrdzo prawdopodobne!
kudłata zmora
25...49 postów
25...49 postów

ten schemat wygląda na pierwszy rzut na w miarę poprawny, ale i tak bym się jakoś bardzo nim nie przejmował...z tego co tam widze to trzeba podmienić skrajne wyprowadzenia potencjometru ( zamienić miejscami kabelki) a to środkowe połączyć z tym kabelkiem , do którego było podłączone - czyli też podpiąć odwrotnie- ale co do tego środkowego nie mam pewności....może niech ktoś jeszcze się wypowie.
Tak wogóle to sprawdź czy u Ciebie jest ta cała pętla USZ taka jak na schemacie(wartości rezystorów itd..), bo jeśli mówisz , że magik coś tam w niej mieszał to może przez to masz dużo góry...
bleeee...
termitu
50...74 posty
50...74 posty

Zmieniłem kabelki tak jak mówisz i nie ma efektu - cały czas bez zmian - pot nie działa... coś jest namieszane z pętlą na dodatek jak go uruchamiam na 4 lampach to coś strzela w głośniku...kurcze ja już się poddaje...słuchaj jesteś z Krakowa? Jeżeli miałbyś ochotę się za to zabrać to daj jakiś kontakt do siebie! Akurat do kraka mogę go dowieźć!
kudłata zmora
25...49 postów
25...49 postów

Chcesz zaryzykować jechać taki kawał drogi? No to możemy spróbować...ja co prawda nie pomogę Ci za wiele z trafem ale tu może koledzy z forum doradzą...zresztą już chyba to zrobili.....to napisz na priv...gdzieś tu musi być mój mail podany...
pozdro
tomek
bleeee...