TGSE 1 Telto
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 3125...6249 postów
Re: TGSE 1 Telto
Jeszcze raz: "To jest moc wydzielona na anodzieEL34 przy niewysterowanym wzmacniaczu: (245-14)*0,057=13,167W"
Nie jest to moc przeniesiona przez transformator do głośnika.
Nie jest to moc przeniesiona przez transformator do głośnika.
-
- 125...249 postów
Proponuję:
1) Zmienić Rk w EL34 na zalecane w katalogach ok 130R, dla pewności 10W.
To pozwoli na lepsze wykorzystanie mocy admisyjnej lampy.
W klasie A można bez obaw ustawić 90% mocy w stanie spoczynkowym, czyli na 22,5W
(w praktyce gdzieś pomiędzy 22 a 24W).
Oczywiście - jeżeli przy 130R zacznie się żarzyć anoda EL34 - zwiększyć tę wartość, aby uzyskać poniżej 25W
z anody.
2) Szukając dalej mocy - zwiększyć Ck do 470uF/100V (mam dziwne, nie poparte niczym, przekonanie,
że im większe napięcie pracy kondensatora tym lepiej
3) W S2 zostawiłbym 1k, a może nawet i zwiększył do marshallowskiego 2k2 - bo S2 w EL34
"lubi" się nadmiernie nagrzewać przy silnym wysterowaniu.
4) "Dławik" 1k/5W w zasilaczu dobrałbym eksperymentalnie - zacząłbym od 220R/5W.
To pozwoli na lepsze wykorzystanie mocy admisyjnej lampy.
W klasie A można bez obaw ustawić 90% mocy w stanie spoczynkowym, czyli na 22,5W
(w praktyce gdzieś pomiędzy 22 a 24W).
Oczywiście - jeżeli przy 130R zacznie się żarzyć anoda EL34 - zwiększyć tę wartość, aby uzyskać poniżej 25W
z anody.
2) Szukając dalej mocy - zwiększyć Ck do 470uF/100V (mam dziwne, nie poparte niczym, przekonanie,
że im większe napięcie pracy kondensatora tym lepiej

3) W S2 zostawiłbym 1k, a może nawet i zwiększył do marshallowskiego 2k2 - bo S2 w EL34
"lubi" się nadmiernie nagrzewać przy silnym wysterowaniu.
4) "Dławik" 1k/5W w zasilaczu dobrałbym eksperymentalnie - zacząłbym od 220R/5W.
___//--RS--\\___
-
- 50...74 posty
Bardzo dziekuje Wincenty za konkretna odpowiedz bo spory off top sie zrobil
Postaram sie pozmieniac te wartosci i zobacze jak sie sprawuje
Mowiac dlawik rozumiem, ze masz na mysli rezystor, ktory juz wczesniej dobralem eksperymentalnie i ma on wartosc 430 omow a kolejny zamiast 10k mam 22k
Niestety ktos przebil mi oscyloskop na allegro a nie chce przeplacac
Pozdrawiam
Yassith
Mowiac dlawik rozumiem, ze masz na mysli rezystor, ktory juz wczesniej dobralem eksperymentalnie i ma on wartosc 430 omow a kolejny zamiast 10k mam 22k
Niestety ktos przebil mi oscyloskop na allegro a nie chce przeplacac
Pozdrawiam
Yassith
-
- 3125...6249 postów
Rezystor 5W a nawet 3W wystarczy:Wincenty pisze:Proponuję:
hipotetyczny prąd katody
sqrt(10/130)=277mA
wtedy Us1=130*0,277=-36V a to wyklucza przepływ takiego prądu.
-
- 125...249 postów
Zauważyłem, że rezystory wręcz masakrycznie się nagrzewają przy mocy zbliżonej do 1/2 maksymalnej,Zibi pisze:Rezystor 5W a nawet 3W wystarczy:Wincenty pisze:Proponuję:
hipotetyczny prąd katody
sqrt(10/130)=277mA
wtedy Us1=130*0,277=-36V a to wyklucza przepływ takiego prądu.
a jakoś nie lubię mieć w chassis takiego gorącego czegoś - koszt nie jest tragicznie duży.
Zazwyczaj Ck jest gdzieś w pobliżu - nie chcę go gotować.
Budda daje Rk 50W dla 2xEL84, taki w przykręcanej, mosiężnej jakby, obudowie, drutowy, - nie wiem, czy jest w tym
jakieś drugie dno?
___//--RS--\\___
-
- 3125...6249 postów
Nawet jeśli, to gdyby udało się osiągnąć 100mA w katodzie, na rezystorze 130R wydzieli się mniej niż 1,5W
Co do ewentualnego przekroczenia mocy admisyjnej lampy, to przy takim zasilaniu szanse są żadne.
Załóżmy, że na anodzie wydziela się 25W: napięcie na anodzie 230V, prąd 108mA, prąd siatki drugiej 15mA
prąd katody 123mA. Wtedy spadek napięcia na rezystorze katodowym 130R wyniesie 16V Jeśli nawet pominiemy spadek napięcia na uzwojeniu transformatora głośnikowego zasilacz powinien dać min. 246V. Dostarcza w porywach 250V, ale z charakterystyk lampy wynika, przy Ua=230V i Us1=-16V prąd anody wyniesie jakieś 50, a nie 108mA.
Co do ewentualnego przekroczenia mocy admisyjnej lampy, to przy takim zasilaniu szanse są żadne.
Załóżmy, że na anodzie wydziela się 25W: napięcie na anodzie 230V, prąd 108mA, prąd siatki drugiej 15mA
prąd katody 123mA. Wtedy spadek napięcia na rezystorze katodowym 130R wyniesie 16V Jeśli nawet pominiemy spadek napięcia na uzwojeniu transformatora głośnikowego zasilacz powinien dać min. 246V. Dostarcza w porywach 250V, ale z charakterystyk lampy wynika, przy Ua=230V i Us1=-16V prąd anody wyniesie jakieś 50, a nie 108mA.
-
- 125...249 postów
Miło - tylko dlaczego nie napisałeś tego 5 stron wątku wcześniej?Zibi pisze:Nawet jeśli, to gdyby udało się osiągnąć 100mA w katodzie, na rezystorze 130R wydzieli się mniej niż 1,5W
Już ci tłumaczyłem - rezystory katodowe nagrzewają się do BARDZO wysokiej temperatury.
Nie zauważyłeś? :>
EL34 (Svetlany): http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... e/EL34.pdf
Katalog on-line: http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/frank/
___//--RS--\\___
-
- 3125...6249 postów
A o co tym razem chodzi? Czymże znów zawiniłem? Zechce, to da 10W, tam gdzie innym wystarcza 5W.
http://web.tiscali.it/audiofanatic3/Sch ... mi_SE.html
http://web.tiscali.it/audiofanatic3/Sch ... mi_SE.html
-
- 125...249 postów
Jeszcze jeden wariant - żeby było głośniej:Yassith pisze:[..]
[..]
Yassith
Przejść z automatycznej polaryzacji za pomocą Rk na polaryzację siatkową (tzw. fixed bias).
W tym celu trzeba by dołożyć zasilacz dla napięcia ujemnego.
Powinno to dać słyszalny efekt zwiększenia mocy.
___//--RS--\\___
-
- 50...74 posty
Gdzie moglbym o tym cos poczytac bo nie wiem jak to zrobic a nie chce zameczac forum
Dlaczego oscyloskop komputerowy nie nadaje sie do analizy wzmacniacza lampowego (padlo gdzies takie stwierdzenie)
Oczywiscie majac na uwadze dopuszczalne napiecia wejsciowe i stosujac odpowiednie sondy redukujace to napiecie
Pozdrawiam
Yassith
Dlaczego oscyloskop komputerowy nie nadaje sie do analizy wzmacniacza lampowego (padlo gdzies takie stwierdzenie)
Oczywiscie majac na uwadze dopuszczalne napiecia wejsciowe i stosujac odpowiednie sondy redukujace to napiecie
Pozdrawiam
Yassith
-
- 3125...6249 postów
-
- 3125...6249 postów
A może podejdź ze wzmakiem do któregoś z kolegów posiadających oscyloskop. Na pewno jest na forum ktoś z Warszawy, kto by zrobił pomiary. Druga opcja - zapraszam na weekend do Zamościa 

Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
Bo większość tych urządzeń wykorzystuje kartę muzyczną PC i raczej nie osiągnie większego pasma niż 20kHz a to i tak z dużym optymizmem. "Prawdziwy oscyloskop" do PC taki z własnym wzmacniaczem pomiarowym, przetwornikiem i układem obróbki i transmisji nadaje się jak najbardziej, warto tylko zwrócić uwagę czy ma izolacje galwaniczną od PC w przeciwnym wypadku trzeba pomiary wykonywać bardzo uważnie, aby nie uszkodzić PC i samej karty. Realne pasmo analogowe to minimum 250kHz przy 8-bitach próbkowania. Tyle na początek wystarcza do badania wzmacniacza.Yassith pisze:Dlaczego oscyloskop komputerowy nie nadaje sie do analizy wzmacniacza lampowego (padlo gdzies takie stwierdzenie)Yassith
-
- 125...249 postów
Jakie masz uzwojenia na TS (trafie sieciowym)?Yassith pisze:Gdzie moglbym o tym cos poczytac bo nie wiem jak to zrobic a nie chce zameczac forum
[...]
Yassith
Albo trzeba któreś wykorzystać, żeby uzyskać ok -25V stałego, albo
"pożyczyć" z anodowego.
___//--RS--\\___
-
- 50...74 posty
Trafo mam 190-0-190 oraz 6,3V
Czy moglbys narysowac albo dac jakis przyklad takiego pozyczania anodowego ?
Rozumiem, ze trzeba dac jakis rezystor z anody na na S2 ale trzeba to policzyc (jak ?)
Toma juz wczesniej przeczytalem i jest rzeczywiscie mowa o fixed bias ale tylko dla ukladow PP a nie wiem czy to to samo. Dodatkowo tam zawsze jest brane z uzwojenia a nie z anody
Zamosc to jakies 250 km od Warszawy ale nie kus losu bo wsiade w auto i pojade - przy okazji zmontuje jakis wyjazd sluzbowy tylko raczej nie w weekend
Pozdrawiam
Yassith
Czy moglbys narysowac albo dac jakis przyklad takiego pozyczania anodowego ?
Rozumiem, ze trzeba dac jakis rezystor z anody na na S2 ale trzeba to policzyc (jak ?)
Toma juz wczesniej przeczytalem i jest rzeczywiscie mowa o fixed bias ale tylko dla ukladow PP a nie wiem czy to to samo. Dodatkowo tam zawsze jest brane z uzwojenia a nie z anody
Zamosc to jakies 250 km od Warszawy ale nie kus losu bo wsiade w auto i pojade - przy okazji zmontuje jakis wyjazd sluzbowy tylko raczej nie w weekend

Pozdrawiam
Yassith