Kącik gitarowy
Moderator: gsmok
-
- 3125...6249 postów
Wydaje mi się, że obawy są nieco przesadne. Piotr ma niewątpliwie wizję działu audio (mi się ona podoba) i myślę że zasługuje na mandat zaufania: niech spróbuje tę wizję zrealizować. UiU przestanie byc molochem, w którym wszystko sąsiaduje ze wszystkim, a nie stanie się wydmuszką - ostatnio kilku użytkowników aktywnie dyskutuje o zasilaczach i przyrządach pomiarowych.
Poza tym wszystko jest lepsze od "Kącika audiofilskiego" który wciąż nie może zostać wywalony, mimo że wszyscy się zgadzaja że powinien.
Poza tym wszystko jest lepsze od "Kącika audiofilskiego" który wciąż nie może zostać wywalony, mimo że wszyscy się zgadzaja że powinien.
-
- moderator
Chyba zostałem źle zrozumiany.
Nie jest moim celem zostanie moderatorem i uzyskanie "własnego" działu. Gdyby tak było od razu upominałbym się o dział głośnikowy - łatwo i przyjemnie.
Ale mnie chodziło przede wszystkim o zrobienie porządku z nieszczęsnym trupem w szafie, jakim jest kącik audiofilski. Cały czas zastanawiam się, czy jest to zadanie realne, szczególnie że jak na razie nikt nie zgłosił chęci współpracy.
Druga rzecz, może nawet bardziej odległa, to własnie stworzenie działu poświęconego urządzeniom hi-fi w całej ich różnorodności. Bez nacisku na "retro".
I tu właśnie pojawia się pytanie, czy taki dział na forum triody w ogóle jest potrzebny. Do tej pory kierowałem się w tej sprawie własnymi odczuciami, ale coraz częściej wydaje mi się, że nie mogę w tej kwestii liczyć na duże poparcie. A tworzenie nowego działu bez wyraźnego zapotrzebowania, tylko po to, żeby ktoś mógł sobie "pomoderować" jest raczej kiepskim pomysłem. Przynajmniej dla mnie...
Również nie chciałbym w żadnym razie wchodzić w drogę Romkowi, który jest dla mnie największym autorytetem w dziedzinie audio na forum.
Jeżeli dojdziemy do wniosku, że urządzenia hi-fi podpadają pod dział układy i urządzenia, to wystarczy zamknąć/przecedzić/wyrzucić kącik audiofilski i będzie spokój. Ja z moimi tranzystorami spokojnie zmieczszę się w dziale inne.
Nie jest moim celem zostanie moderatorem i uzyskanie "własnego" działu. Gdyby tak było od razu upominałbym się o dział głośnikowy - łatwo i przyjemnie.
Ale mnie chodziło przede wszystkim o zrobienie porządku z nieszczęsnym trupem w szafie, jakim jest kącik audiofilski. Cały czas zastanawiam się, czy jest to zadanie realne, szczególnie że jak na razie nikt nie zgłosił chęci współpracy.
Druga rzecz, może nawet bardziej odległa, to własnie stworzenie działu poświęconego urządzeniom hi-fi w całej ich różnorodności. Bez nacisku na "retro".
I tu właśnie pojawia się pytanie, czy taki dział na forum triody w ogóle jest potrzebny. Do tej pory kierowałem się w tej sprawie własnymi odczuciami, ale coraz częściej wydaje mi się, że nie mogę w tej kwestii liczyć na duże poparcie. A tworzenie nowego działu bez wyraźnego zapotrzebowania, tylko po to, żeby ktoś mógł sobie "pomoderować" jest raczej kiepskim pomysłem. Przynajmniej dla mnie...
Również nie chciałbym w żadnym razie wchodzić w drogę Romkowi, który jest dla mnie największym autorytetem w dziedzinie audio na forum.
Jeżeli dojdziemy do wniosku, że urządzenia hi-fi podpadają pod dział układy i urządzenia, to wystarczy zamknąć/przecedzić/wyrzucić kącik audiofilski i będzie spokój. Ja z moimi tranzystorami spokojnie zmieczszę się w dziale inne.
-
- moderator
Toteż wnioskowałem o ustalenie najpierw co chcemy osiągnąć. W sumie aktualny podział forum na działy nie jest zły i się w praktyce sprawdza. Co do kącika sam nie wiem co zrobić - taki 'wentyl bezpieczeństwa' jest przydatny, bo tematyka forum (lampowe audio) jest w sumie dość zapalna i zachaczająca nimalże o religię (dla pewnych kategorii osób). Można zmienić jego opis tak, aby dyskusje ściśle religijne (o wierze w wyższość kabla X na lmapą Y) nie były tam dozwolone.admin pisze:A więc dyskusja trwa. Za i przeciw są na tyle znaczące, że z dalszymi modyfikacjami musimy jednak poczekać do czasu wypracowania jednego zdania przez Moderatorów - to na nich przecież spoczywa praca związana z modyfikacjami struktury Forum.
Co do układów nielampowych mam mieszane uczucia. Z jednej strony jest to dość bliskie tematyce forum (te same cele osiągane w różnych technologiach), ale z drugiej strony właśnie to ograniczenie się tylko do techniki lampowej jest wyróżnikiem tego forum - rozmawia się to nie tylko o lampym audio, ale i lampowych radiach i TV, lampowych przyrządach pomiarowych, technologii lamp o innych, ale zawsze lampowych rzeczach. Rozszerzając tematykę na półprzewodniki robimy pierwszy krok w kierunku rozmycia charakteru forum, bo skoro można gadać o krzemi, to czemu nie o komputerach (używanych do pisania na forum, projektowania układów czy jako przyrządy pomiarowe), a jak o komputerach to czemu nie o samochodach? W końcu z sympatycznego miejsca dla hobbystów powstanie gigantyczny bazar jak Elektroda, ze wszystkimi tego stanu wadami, a bez zalet, bo Elektrody raczej nie pokonamy, ani prestiżem, ani liczą uczestników.
-
- 125...249 postów
Mam pytanie do admina - czy naprawdę nie ma możliości podziału na podkategorie. Sam administruję małym forum na phpBB, z dodatkami "by Przemo", ale podział na podkategorie jest chyba możliwy i bez modułów dodatkowych. Elektroda nie używa dodatku "by Przemo" i było możliwe utworzenie tam poddziałów.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 6250...9374 posty
Pierwsze co trzeba zrobić to porządek z działem audiofilskim - proponuję zamknąć i pozostawić jedynie mozliwość wglądu do co wartościowszych tematów - szkoda się ich definitywnie pozbywać choćby ze względu na pomiary przeprowadzane przez Romka D opisane w niektórych. Pozostałe wyeksmitować do kosza.
Co do wydzielenia Audio z UiU mam dość mieszane uczucia - z jednej strony wydzieli się kolejny dział o konkretnej tematyce obok Retro Radia i RetroTV - w Układach pozostaną mierniki, zasilacze itp.; z drugiej strony zasilacze wystepują z reguły w powiązaniu z układami wzmacniaczy i pewne problemy trudno jest rozpatrywać osobno (jak np. kłopoty z uruchamianiem układu). Czy wówczas działy te nie będą wchodziły w kolizję poprzez dublowanie się ich zakresów tematycznych?
Hybryd i tranzystory germanowe, jeśli forum ma pozostać lampowym, należy ująć w ramach działu Inne.
Co do wydzielenia Audio z UiU mam dość mieszane uczucia - z jednej strony wydzieli się kolejny dział o konkretnej tematyce obok Retro Radia i RetroTV - w Układach pozostaną mierniki, zasilacze itp.; z drugiej strony zasilacze wystepują z reguły w powiązaniu z układami wzmacniaczy i pewne problemy trudno jest rozpatrywać osobno (jak np. kłopoty z uruchamianiem układu). Czy wówczas działy te nie będą wchodziły w kolizję poprzez dublowanie się ich zakresów tematycznych?
Hybryd i tranzystory germanowe, jeśli forum ma pozostać lampowym, należy ująć w ramach działu Inne.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Będzie wydmuszką. Policz, ile jest tych tematów o zasilaczach czy przyrządach pomiarowych.jethrotull pisze:UiU przestanie byc molochem, w którym wszystko sąsiaduje ze wszystkim, a nie stanie się wydmuszką - ostatnio kilku użytkowników aktywnie dyskutuje o zasilaczach i przyrządach pomiarowych.
Zresztą część działów da się w sposób dosć naturalny wydzielić z forum, gdy już będzie forum zagnieżdżone.
Zagnieżdżenie forum jest naprawdę kwestią czasu.
Wtedy w ramach "UiU" będzie można zrobić podział na:
układy radiowe (tunery, p.cz itd)
wzmacniacze (inne niż gitarowe)
układy pomiarowe i mierniki
inne
Wtedy nie będzie żadnej wydmuszki, zaś interesujące posty będzie się łatwiej wyłuskiwać.
Podobny podział przyda się zapewne w paru innych działach.
-
- moderator
Policzyłem ilość wątków z pierwszej strony UiU podchodzących pod "lampowe audio". Okazało sie, że jest ich ok. 25, przy 19 wątkach nie mających z audio wiele wspólnego. Gdyby wszystkie te wątki przenieść do nowo tworzonego działu, to po dodaniu wzmacniaczy hybrydowych, tranzystorowych, gramofonów, magnetofonów, głośników i tym podobnych tematów, to właśnie ten dział stałby sie molochem. Dlatego zgadzam się z Alkiem, że podziały najlepiej wykonać w ramach istniejących już działów tematycznych, natomiast nielampowe audio umieścić w nowym dziale, stworzonym ze zmodyfikowanego wg pomysłu admina kącika audiofilskiego.
Pozdrawiam,
Romek
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 3125...6249 postów
Liczyłem. Tematów i tak zostanie więcej niż w całym dziale Technologia Lamp, a nikt nie kwestionuje zasadności jego istnienia. Dla mnie osobiście działy są bezużyteczne, bo poruszam się po forum za pomocą funkcjonalności "pokaż posty od ostatniej wizyty" i nic mnie nie obchodzi w jakim dziale są te posty. Ale skoro już chcemy zrobić podział to sądzę że oddanie Piotrowi działu audio, na który on ma sensowny pomysł jest jak najbardziej do rzeczy. Przy okazji pozbywamy się wstydliwego balastu: Kącika Audiofilskiego. Same zyski. A drugi moderator do działu audio, który by współpracował z Piotrem się znajdzie.Alek pisze:Będzie wydmuszką. Policz, ile jest tych tematów o zasilaczach czy przyrządach pomiarowych.jethrotull pisze:UiU przestanie byc molochem, w którym wszystko sąsiaduje ze wszystkim, a nie stanie się wydmuszką - ostatnio kilku użytkowników aktywnie dyskutuje o zasilaczach i przyrządach pomiarowych.
Pozdrawiam.
To, że zostanie więcej tematów niż w technologii lamp nie jest żadnym argumentem. Zostanie pewno nawet więcej niż w dziale gitarowym.
Nie zmienia to faktu, że "UiU" będą wydmuszką.
Podobnie, nie jest argumentem, że niejako przy okazji wyzbywamy się kącika audiofilskiego. Ten ostatni dawno już można było rozgonić na cztery wiatry. Jeśli już zostaje, to bliżej mi do koncepcji admina: akustyki, psychoakustyki itd.
Niestety, ale nie mogę ocenić propozycji Piotra jako sensownej. Wydzielenie wielkiego molocha "audio" jest bez sensu.
W jednym się zgadzamy. Ze znalezieniem moderatorów do "audio" nie byłoby najmniejszego kłopotu.
Nie zmienia to faktu, że "UiU" będą wydmuszką.
Podobnie, nie jest argumentem, że niejako przy okazji wyzbywamy się kącika audiofilskiego. Ten ostatni dawno już można było rozgonić na cztery wiatry. Jeśli już zostaje, to bliżej mi do koncepcji admina: akustyki, psychoakustyki itd.
Niestety, ale nie mogę ocenić propozycji Piotra jako sensownej. Wydzielenie wielkiego molocha "audio" jest bez sensu.
W jednym się zgadzamy. Ze znalezieniem moderatorów do "audio" nie byłoby najmniejszego kłopotu.
-
- administrator
"Gołe" phpBB nie daje takiej możliwości. Daje je oprogramowanie zmodyfikowane przez Przemo oraz takie, które ma już niewiele wspólnego z pierwotnymk phpBB jak wspomniana Elektroda.jakosek pisze:Mam pytanie do admina - czy naprawdę nie ma możliości podziału na podkategorie. Sam administruję małym forum na phpBB, z dodatkami "by Przemo", ale podział na podkategorie jest chyba możliwy i bez modułów dodatkowych. Elektroda nie używa dodatku "by Przemo" i było możliwe utworzenie tam poddziałów.
Cały czas staram się unikać modyfikacji - jest tylko jedna związana z możliwością dodawania załączników. Robię to z dwóch powodów:
1. nie chce mi się tracić czasu na zabawy programistyczne - wolę go poświęcić na doglądanie funkcjonowania forum
2. zmodyfikowane fora mają potem problemy z przechodzeniem na nowe udoskonalone "czyste" wersja phpBB. Przykładowo - fora modyfikowane przez Przemo trudno będzie (jeśli ktoś oczywiście będzie chciał) przenieść na phpBB w wersji 3.
-
- moderator
Może warto poprosić o to jakiegoś forumowego informatyka?admin pisze: 1. nie chce mi się tracić czasu na zabawy programistyczne - wolę go poświęcić na doglądanie funkcjonowania forum
2. zmodyfikowane fora mają potem problemy z przechodzeniem na nowe udoskonalone "czyste" wersja phpBB. Przykładowo - fora modyfikowane przez Przemo trudno będzie (jeśli ktoś oczywiście będzie chciał) przenieść na phpBB w wersji 3.
-
- 125...249 postów
-
- administrator
-
- 3125...6249 postów
Popieram opinię OTL-a. Odnoszę wrażenie że opanował was jakiś rewolucyjny szał.OTLamp pisze:Szczerze mówiąc jakoś nie mogę się dopatrzyć tego straszliwego przeciążenia działu UiU i jakichś problemów związanych z ilością tematów tam zawartych

Tszczesn także ma rację obawiając się rozmycia tożsamości forum w związku z konstrukcjami półprzewodnikowymi. Poprawcie mnie jeśli się mylę ale chyba Piotr jest jedyną kukułką podrzucającą tu półprzewodnikowe jajo, czyż nie?

-
- moderator
W takim razie wytknę wam pewną niekonsekwencję i zapytam:
Dlaczego powstał dział gitarowy, do którego zostały przesunięte wątki z UiU, a dział audio nie ma racji bytu?
Argumentacja mówiąca, że dział audio byłby za duży jest moim zdaniem trochę dziwna. Prędzej zgodziłbym się z brakiem konieczności wydzielenia dziedziny, która zawiera zbyt mało tematów.
Zawsze wydawało mi się, że układy gitarowe i układy audio stanowią dwie główne, równouprawnione dziedziny, w których współcześnie używa się lamp elektronowych.
Czy ktoś może mi wytłumaczyć skąd ta dysproporcja?
Dlaczego powstał dział gitarowy, do którego zostały przesunięte wątki z UiU, a dział audio nie ma racji bytu?
Argumentacja mówiąca, że dział audio byłby za duży jest moim zdaniem trochę dziwna. Prędzej zgodziłbym się z brakiem konieczności wydzielenia dziedziny, która zawiera zbyt mało tematów.
Zawsze wydawało mi się, że układy gitarowe i układy audio stanowią dwie główne, równouprawnione dziedziny, w których współcześnie używa się lamp elektronowych.
Czy ktoś może mi wytłumaczyć skąd ta dysproporcja?