czerwona kropka

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: czerwona kropka

Post autor: gsmok »

Panowie
Obmierzyłem 100 sztuk lamp 6N6P: jedna seria 9104, 70 bez kropek, 30 z kropkami, wszystkie były w jednym opakowaniu zbiorczym. Stwierdzam, że nie znalazłem różnicy pomiędzy lampami bez kropki i z kropką, dotyczy to zarówno parametrów elektrycznych (prądy anodowe, nachylenia) jak i cech ogranoleptycznych.
To potwierdza teorię, że kropki moga znaczyć dokładnie WSZYSTKO czyli: lampy lepsze, lampy gorsze, lampy do czegoś konkretnego przeznaczone, lampy z opakowania, których do czegoś nie należy używać, lampy, które już ktoś zmierzył i sobie oznaczył itp., itd.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: czerwona kropka

Post autor: ZoltAn »

gsmok pisze:Panowie
Obmierzyłem 100 sztuk lamp 6N6P: jedna seria 9104, 70 bez kropek, 30 z kropkami, wszystkie były w jednym opakowaniu zbiorczym.
Można się było tego domyśleć - w kwestii kropek.
Chyba, że kolorek na nosku oznacza jakiś szczególny parametr, istotny w przypadku zastosowań wąskoprzemysłowych lub wojskowych - jaki :?: - a tego nikt nie wie i się nie dowie :!: .

Jak wyglada powtarzalność typowych parametrów tych lamp przy wyborze losowym oraz "symetria" systemów w bańkach przy ew. selekcjonowaniu - jakiego rzędu były rozrzuty (tak pi x oko), czy zetknałeś się np. z całkowitą zdechliną i supertriodą lub zdechłymi obydwoma systemami albo supertriodami w jednej bańce :?:.

Audiofile uważają te lampy za doskonałe drajwery PP lamp mocy i ponoć dokładnie je selekcjonują - czy rzeczywiście jest taka trudność ze znalezieniem identycznych lub bardzo zbliżonych systemów w jednej bańce :?: .

Zoltan
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/