Owszem, na pierwszy rzut oka wygląda zupełnie jak jakiś oscyloskop. Kto wie, może to jakiś monitor, np. dla telewizorni? Nie wygląda mi to na sprzęt powszechnego użytku.ximian pisze:Drugi z tego co widze to grundig i człowiek sam z tego co pisze się najpierw zastanawiał czy to aby nie oscyloskop.
Plebiscyt na najciekawszy TV lampowy
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 2500...3124 posty
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Właśnie do mnie dotarł, niestety kineskop ma uwaloną szyjkę
Jeżeli ktoś posiada kineskop 35MK1, 35MK21 lub podobny (MW36-44, 350QP44, 351QP44) to chętnie oddam za niego telewizor Neptun C, Lazuryt czy kilka odbiorników radiowych z lat 50/60, ew. odkupię.

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 500...624 posty
Moze chcialbys sprzedac tego neptuna powyzej
bardzo mi sie spodobal pokretlo ma chyba od szmaragda niestety nie mam takiego kineskopu czy ten telewizor ze zdjecia to neptun 3?
pytam gdyz moja wiedza o telewizorach oparta jest tylko na szafirze i szmaragdach 
choc nie wydaje mi sie.

choc nie wydaje mi sie.
Kamil Jabłoński
https://web.facebook.com/wirtualnemuzeumrtv/
https://web.facebook.com/wirtualnemuzeumrtv/
-
- 375...499 postów
Dużo, gdyż jest to dość rzadki telewizor i chcę zachować jego oryginalność. Dlatego kartoflaki nie będą wymieniane, lecz regenerowane. Najbardziej obawiam się przebić w transformatorze odchylania poziomego, ma on bowiem izolację papierową i przez lata mógł naciągnąć wilgoci. Wygotowanie w parafinie spowodowałoby uszkodzenie izolacji drutu nawojowego, więc jedynym sposobem na usunięcie tej wilgoci jest suszenie próżniowe.miki pisze:Śliczny. Dużo będzie z nim roboty?
-
- 6250...9374 posty
Najlepiej narazie nie ruszać trafa WN, ostatnio uruchamiałem Szmaragda 902 i założyłem mu cewki od 901 (okazało się nie potrzebnie). Trafo jest sprawne, jedynie co było przyczyną nie działania OTV był pęknięty rdzeń w owym trafie, dlatego tż nie ma się co na zapas denerwować
Swoją drogą OTV super wygląda, poszedł taki na allegro chyba za 100zł niedawno

Swoją drogą OTV super wygląda, poszedł taki na allegro chyba za 100zł niedawno

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
Na razie i tak nie mam co ruszac, bo nie mam kineskopumarcin_oizo pisze:Najlepiej narazie nie ruszać trafa WN,

To jest właśnie ten z allegro. Sprzedający postawił go u progu garażu i ktoś drzwiami zmiażdżył szyjkę kineskopumarcin_oizo pisze: Swoją drogą OTV super wygląda, poszedł taki na allegro chyba za 100zł niedawno

-
- 375...499 postów
-
- 375...499 postów
-
- 625...1249 postów
Pamiętam, że najpopularniejszy z tej serii Neptunów (nie wiem czy dokładnie model 1491) nie był wcale taką rzadkością na chodzie w latach 80. Na takim telewizorku na kampingu u znajomych oglądałem w 1982 roku pamiętny mecz Polska-Francja o srebrny medal na mundialu w Hiszpanii.
Jak ten czas leci... Przecież tamten Neptun miał wtedy zaledwie... ok. 20 lat! Jeżeli dzisiaj np. student w akademiku ogląda mecz na 20-letnim Heliosie czy Neptunie 505, to nie robi to zwykle specjalnego wrażenia.
Jak ten czas leci... Przecież tamten Neptun miał wtedy zaledwie... ok. 20 lat! Jeżeli dzisiaj np. student w akademiku ogląda mecz na 20-letnim Heliosie czy Neptunie 505, to nie robi to zwykle specjalnego wrażenia.
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
-
- 375...499 postów
Wyobraźcie sobie posty przyszłych użytkowników forum za 25-30 lat:
"-Udało mi się dziś w końcu wydębić od dziadka Neptuna 150 z 1988 roku.
Telewizor jest jeszcze analogowy, czarno-biały na tych śmiesznych układach scalonych: totalny archaizm.
-widziałem ostatnio ten sam model na allegro, poszedł za 300euro. Wrzuć zdjęcia, już dawno tego cacka nie widziałem"

Telewizor jest jeszcze analogowy, czarno-biały na tych śmiesznych układach scalonych: totalny archaizm.
-widziałem ostatnio ten sam model na allegro, poszedł za 300euro. Wrzuć zdjęcia, już dawno tego cacka nie widziałem"

-
- 625...1249 postów
Myślę, że takie coś możemy już przeczytać za niecałe 10 lat, albo jeszcze mniej.miki pisze:Wyobraźcie sobie posty przyszłych użytkowników forum za 25-30 lat:
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Za 30 lat to będziemy polować nawet na Sony, Philipsy czy słynne "wałęsowskie" Otake. Przecież wiele zagranicznych "kolorówek" z połowy lat 90. też już skończyło na śmietnikach.
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
-
- 6250...9374 posty
Kaem ma rację. Juz nieraz mi się zdarzyło, że ktoś znajomy zobaczywszy stojącego u mnie w pokoju na regale Hermesa T600 skrzywił się i rzekł coś w stylu:" Jeszcze trzymasz to stare barachło? Przecież to czarno-białe i pilota nie ma, jak w tym cokolwiek oglądać, kup sobie nowy..." A nie jest to znowu jakiś wielki staroć, bo zaledwie z 1989r - w porównaniu do Wiseł czy Neptunów to nastolatek. Inni mają moje przywiązanie do tego telewizora tylko za nieszkodliwe dziwactwo...
Ostatnio zmieniony śr, 22 sierpnia 2007, 22:29 przez Thereminator, łącznie zmieniany 1 raz.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.