Plebiscyt na najciekawszy TV lampowy

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

ximian pisze:Drugi z tego co widze to grundig i człowiek sam z tego co pisze się najpierw zastanawiał czy to aby nie oscyloskop.
Owszem, na pierwszy rzut oka wygląda zupełnie jak jakiś oscyloskop. Kto wie, może to jakiś monitor, np. dla telewizorni? Nie wygląda mi to na sprzęt powszechnego użytku.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Właśnie do mnie dotarł, niestety kineskop ma uwaloną szyjkę :( Jeżeli ktoś posiada kineskop 35MK1, 35MK21 lub podobny (MW36-44, 350QP44, 351QP44) to chętnie oddam za niego telewizor Neptun C, Lazuryt czy kilka odbiorników radiowych z lat 50/60, ew. odkupię.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
zbieracz55
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: zbieracz55 »

Moze chcialbys sprzedac tego neptuna powyzej :wink: bardzo mi sie spodobal pokretlo ma chyba od szmaragda niestety nie mam takiego kineskopu czy ten telewizor ze zdjecia to neptun 3? :) pytam gdyz moja wiedza o telewizorach oparta jest tylko na szafirze i szmaragdach :D
choc nie wydaje mi sie.
OTLamp

Mi się ten Neptun podoba od wielu lat i bardzo długo go szukałem. Pokrętła są typowe jak w Neptunach i innych podobnych telewizorach. To jest Neptun OT1491.
Awatar użytkownika
miki
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: miki »

Śliczny. Dużo będzie z nim roboty? Podaj jakieś orientacyjne wymiary lub postaw obok niego jakąś znaną lampkę, gdyż nie mogę sobie wyobrazić wymiarów tego cudeńka :roll: .
OTLamp

miki pisze:Śliczny. Dużo będzie z nim roboty?
Dużo, gdyż jest to dość rzadki telewizor i chcę zachować jego oryginalność. Dlatego kartoflaki nie będą wymieniane, lecz regenerowane. Najbardziej obawiam się przebić w transformatorze odchylania poziomego, ma on bowiem izolację papierową i przez lata mógł naciągnąć wilgoci. Wygotowanie w parafinie spowodowałoby uszkodzenie izolacji drutu nawojowego, więc jedynym sposobem na usunięcie tej wilgoci jest suszenie próżniowe.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Najlepiej narazie nie ruszać trafa WN, ostatnio uruchamiałem Szmaragda 902 i założyłem mu cewki od 901 (okazało się nie potrzebnie). Trafo jest sprawne, jedynie co było przyczyną nie działania OTV był pęknięty rdzeń w owym trafie, dlatego tż nie ma się co na zapas denerwować :wink:
Swoją drogą OTV super wygląda, poszedł taki na allegro chyba za 100zł niedawno :roll:
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
OTLamp

marcin_oizo pisze:Najlepiej narazie nie ruszać trafa WN,
Na razie i tak nie mam co ruszac, bo nie mam kineskopu :(
marcin_oizo pisze: Swoją drogą OTV super wygląda, poszedł taki na allegro chyba za 100zł niedawno :roll:
To jest właśnie ten z allegro. Sprzedający postawił go u progu garażu i ktoś drzwiami zmiażdżył szyjkę kineskopu :(. Dlatego wycofał aukcję. Zdjęcie pochodzi ze strony z aukcją, gdy kineskop jest jeszcze cały. Obecnie nie ma już luminoforu, spadł z ekranu, gdy wtargnęło tam powietrze.
Awatar użytkownika
miki
375...499 postów
375...499 postów

który to będzie rok? Na pewno do 1955, nie poźniej. A może nawet przed 1950, ale to już za śmiałe marzenie :roll:
OTLamp

Neptun OT1491 był produkowany od 1959 r. do ok. 1963 r., ale w tej skrzynce był chyba produkowany bardzo krótko.
Awatar użytkownika
miki
375...499 postów
375...499 postów

Tylko tak staro wygląda, fałszywy alarm :( .
Życzę udanych poszukiwań kinola :)
Awatar użytkownika
kaem
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: kaem »

Pamiętam, że najpopularniejszy z tej serii Neptunów (nie wiem czy dokładnie model 1491) nie był wcale taką rzadkością na chodzie w latach 80. Na takim telewizorku na kampingu u znajomych oglądałem w 1982 roku pamiętny mecz Polska-Francja o srebrny medal na mundialu w Hiszpanii.
Jak ten czas leci... Przecież tamten Neptun miał wtedy zaledwie... ok. 20 lat! Jeżeli dzisiaj np. student w akademiku ogląda mecz na 20-letnim Heliosie czy Neptunie 505, to nie robi to zwykle specjalnego wrażenia.
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
Awatar użytkownika
miki
375...499 postów
375...499 postów

Wyobraźcie sobie posty przyszłych użytkowników forum za 25-30 lat:
"-Udało mi się dziś w końcu wydębić od dziadka Neptuna 150 z 1988 roku.
Telewizor jest jeszcze analogowy, czarno-biały na tych śmiesznych układach scalonych: totalny archaizm.
-widziałem ostatnio ten sam model na allegro, poszedł za 300euro. Wrzuć zdjęcia, już dawno tego cacka nie widziałem"
:D :twisted: :D :twisted: :D :twisted: :D :lol:
Awatar użytkownika
kaem
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: kaem »

miki pisze:Wyobraźcie sobie posty przyszłych użytkowników forum za 25-30 lat:
"-Udało mi się dziś w końcu wydębić od dziadka Neptuna 150 z 1988 roku.
Telewizor jest jeszcze analogowy, czarno-biały na tych śmiesznych układach scalonych: totalny archaizm.
-widziałem ostatnio ten sam model na allegro, poszedł za 300euro. Wrzuć zdjęcia, już dawno tego cacka nie widziałem"
:D :twisted: :D :twisted: :D :twisted: :D :lol:
Myślę, że takie coś możemy już przeczytać za niecałe 10 lat, albo jeszcze mniej.
Za 30 lat to będziemy polować nawet na Sony, Philipsy czy słynne "wałęsowskie" Otake. Przecież wiele zagranicznych "kolorówek" z połowy lat 90. też już skończyło na śmietnikach.
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Kaem ma rację. Juz nieraz mi się zdarzyło, że ktoś znajomy zobaczywszy stojącego u mnie w pokoju na regale Hermesa T600 skrzywił się i rzekł coś w stylu:" Jeszcze trzymasz to stare barachło? Przecież to czarno-białe i pilota nie ma, jak w tym cokolwiek oglądać, kup sobie nowy..." A nie jest to znowu jakiś wielki staroć, bo zaledwie z 1989r - w porównaniu do Wiseł czy Neptunów to nastolatek. Inni mają moje przywiązanie do tego telewizora tylko za nieszkodliwe dziwactwo...
Ostatnio zmieniony śr, 22 sierpnia 2007, 22:29 przez Thereminator, łącznie zmieniany 1 raz.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.