a do ilu proponujesz zwiększyć? A co z prowadzeniem masy?mslawicz pisze:Upsss! Sorry - nie zauważyłem w pierwszej chwili, że to inwerter parafazowy!mslawicz pisze: Daj albo rezystor o wartości znacznie mniejszej (10k), lub równolegle z rezystorem 1 meg daj kondensator zwierający składową zmienną do masy (>= 1uF). W obu przypadkach prawdopodobnie można zrezygnować z kondensatora 100 nF (i nawet zewrzeć galwanicznie siatkę z masą).
Niemniej jednak może warto nieco zwiększyć ten kondensator 100 nF, bo teraz tworzy filtr górnoprzepustowy o częstotliwości 10 Hz i psuje symetrię stopnia dla niskich częstotliwości.
Pozdrawiam,
Marcin
gdzie szukać jeszcze błędu?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 9375...12499 postów
-
- 75...99 postów
W zasadzie nie ma sensu zwiększać tego kondensatora. Częstotliwość graniczna jest mniejsza niż przedtem pisałem (około 2 Hz) i zwiększenie chyba tu nie pomoże.painlust pisze: a do ilu proponujesz zwiększyć? A co z prowadzeniem masy?
Co do prowadzenia mas - nie widzę nic, do czego można się przyczepić.
Pozdrawiam,
Marcin
-
- 625...1249 postów
Jest kilka źródeł przydźwięku: zła filtracja zasilania, asymetria gałęzi P-P, żarzenie, zmienne pola magnetyczne, prowadzenie masy, ekranowanie i bywa, że samo źródło sygnału. Może występować kilka na raz. Trzeba po kolei je wykluczać w kolejności mniej więcej jak je wymieniłem. Z prowadzeniem masy to jest tak że w/g pewnych wzorców postąpisz i po brumie. Czasem paradoksalne rozwiązania załatwiają problem. Kieruj się doświadczeniem. Może mniej mas lokalnych, może środek uzw. anodowego prosto do kond. filtra, może suwak potencjometru sym. żarz. do masy lokalnej wzm. pętli itd. Musisz kombinować.
Tyle co ja mogę doradzić. Pewnie niewiele pomogę, bo konkretnie nie piszę co zrobić. Bez sprzętu na stole to jednak dla mnie za trudne.
Pozdrawiam
Tyle co ja mogę doradzić. Pewnie niewiele pomogę, bo konkretnie nie piszę co zrobić. Bez sprzętu na stole to jednak dla mnie za trudne.
Pozdrawiam