Co to jest?- czyli zaczynamy wieczór zagadek

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Alek

Post autor: Alek »

I ja też nie odpowiadam :D
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

OTLamp pisze:Kolejna zagadka: co to za lampa?
Udało ci się ją kupić na Allegro? Bo aukcja snończyła się przed czasem.
OTLamp

Post autor: OTLamp »

tszczesn pisze: Udało ci się ją kupić na Allegro? Bo aukcja snończyła się przed czasem.
Tak. Mam dwie sztuki, ale jak to bywa w życiu, byłoby zbyt pięknie i w jednej szlag trafił włókno żarzenia, mimo że paczka była ubezpieczona i dodatkowo z opcją "ostrożnie" :cry: :cry: .
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

OTLamp pisze:
tszczesn pisze: Udało ci się ją kupić na Allegro? Bo aukcja snończyła się przed czasem.
Tak. Mam dwie sztuki, ale jak to bywa w życiu, byłoby zbyt pięknie i w jednej szlag trafił włókno żarzenia, mimo że paczka była ubezpieczona i dodatkowo z opcją "ostrożnie" :cry: :cry: .
No to powiedz, co chcesz za ta dobrą.

A tego sprzedawcę to zaraportuje do ALlegro, bo już mnie szlag trafia z rzeczami które chcę kupić, ale się nie daje, bo aukcja już jest skończona (przed czasem)
OTLamp

tszczesn pisze: No to powiedz, co chcesz za ta dobrą.
Wcale jeszcze nie wiadomo czy jest dobra. Nie wiadomo jaki jest stan próżni, nic jeszcze nie wiadomo. Sprawdzenia trzeba dokonać bardzo ostrożnie. Nie wybaczyłbym sobie, gdybym ją uszkodził. Dotychczas znalazłem jedynie cząstkowe dane Uż=3V, Iż=0.5A Sa=0.1mA/V k=10 Ua=90V. Oczywiście nie jest na handel.
tszczesn pisze: A tego sprzedawcę to zaraportuje do ALlegro, bo już mnie szlag trafia z rzeczami które chcę kupić, ale się nie daje, bo aukcja już jest skończona (przed czasem)
Znam to uczucie. Zaraportowanie nic Ci nie da, gdyż jakiekolwiek pretensje może mieć osoba która wygrywała. Jest po prostu zbyt wielu chętnych na takie rzeczy. Wielu z nich przeniosło się również na aukro, przez co kupienie czegoś po okazyjnej cenie powoli staje się niemożliwe. Zresztą sądzisz że byś ją wygrał? Jest pewne, że ktoś przebiłby na kilka sekund przed końcem. Tak było np. z H3 Ostar. Nie było szans tego wygrać:( (chyba że dać astronomiczną kwotę, ale to i tak nie gwarantuje powodzenia)
Ostatnio zmieniony sob, 27 maja 2006, 14:45 przez OTLamp, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

OTLamp pisze:
tszczesn pisze: No to powiedz, co chcesz za ta dobrą.
Wcale jeszcze nie wiadomo czy jest dobra. Nie wiadomo jaki jest stan próżni, nic jeszcze nie wiadomo. Sprawdzenia trzeba dokonać bardzo ostrożnie. Nie wybaczyłbym sobie, gdybym ją uszkodził. Dotychczas znalazłem jedynie cząstkowe dane Uż=3V, Iż=0.5A Sa=0.1mA/V k=10 Ua=90V. Oczywiście nie jest na handel.
Jest, jeszcze o tym nie wiesz :)
OTLamp pisze:Znam to uczucie. Zaraportowanie nic Ci nie da, gdyż jakiekolwiek pretensje może mieć osoba która wygrywała.
Nie - pretensje może mieć każdy, jest to sprzeczne z regulaminem Allegro.
OTLamp pisze:Jest po prostu zbyt wielu chętnych na takie rzeczy. Wielu z nich przeniosło się również na aukro, przez co kupienie czegoś po okazyjnej cenie powoli staje się niemożliwe. Zresztą sądzisz że byś ją wygrał? Jest pewne, że ktoś przebiłby na kilka sekund przed końcem. Tak było np. z H3 Ostar. Nie było szans tego wygrać:( (chyba że dać astronomiczną kwotę, ale to i tak nie gwarantuje powodzenia)
Wiesz, ja nie pierwszy raz widzę e-aukcję na oczy :) Jakbym chciał to bym ją kupił. Do H3 nie podchodziłem (po pierwsze jedną mam), bo nie dostałem odpowiedzi od sprzedawvy, czy ma sprawne żarzenie. W przypadku EVNki dostałem, ale już nie zdążyłem zalicytować (zakończył aukcję jakieś 30 minut po wysłaniu do mnie odpowiedzi).
Alek

Post autor: Alek »

Zamieszczę jeszcze jedną zagadkę :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
OTLamp

tszczesn pisze: Jest, jeszcze o tym nie wiesz :)
Tzn jeszcze o tym nie wiem, że jest sprawna:P :?:

tszczesn pisze: Nie - pretensje może mieć każdy, jest to sprzeczne z regulaminem Allegro.
Tyle, że w regulaminie niczego takiego nie ma. Znalazłem jedynie taki punkt (choć za dokładnie nie szukałem):

8.3. Zamknięcie aukcji następuje z upływem czasu, na który przewidziana była aukcja, po skorzystaniu z opcji Kup Teraz lub na podstawie decyzji Sprzedającego.

Proceder zakończenia przed czasem jest bardzo powszechny. Niektórzy sprzedający przy braku ofert kończą aukcję na kilka minut przed końcem (by nikt nie kupił za grosze w ostatniej minucie). Równie dobrze można by tu mieć pretensje, że chciało się zalicytować w ostatniej minucie, a sprzedający zakończył przed czasem:)

tszczesn pisze:
Do H3 nie podchodziłem (po pierwsze jedną mam), bo nie dostałem odpowiedzi od sprzedawvy, czy ma sprawne żarzenie.
Widzisz, a ja dostałem odpowiedź i czekałem do końca. I dlatego nie mam tej H3:(, ktoś przebił na 3s przed końcem.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

OTLamp pisze:
tszczesn pisze: Jest, jeszcze o tym nie wiesz :)
Tzn jeszcze o tym nie wiem, że jest sprawna:P :?:
Jeszcze nie wiesz o tym, że na sprzedaż :)

OTLamp pisze:
tszczesn pisze: Nie - pretensje może mieć każdy, jest to sprzeczne z regulaminem Allegro.
Tyle, że w regulaminie niczego takiego nie ma. Znalazłem jedynie taki punkt (choć za dokładnie nie szukałem):
8.3. Zamknięcie aukcji następuje z upływem czasu, na który przewidziana była aukcja, po skorzystaniu z opcji Kup Teraz lub na podstawie decyzji Sprzedającego.
A to się zmieniło w takim razie. Wcześniej był jawny zakaz kończenia aukcji przed czasem.

OTLamp pisze:Proceder zakończenia przed czasem jest bardzo powszechny. Niektórzy sprzedający przy braku ofert kończą aukcję na kilka minut przed końcem (by nikt nie kupił za grosze w ostatniej minucie). Równie dobrze można by tu mieć pretensje, że chciało się zalicytować w ostatniej minucie, a sprzedający zakończył przed czasem:)
OTLamp pisze:Widzisz, a ja dostałem odpowiedź i czekałem do końca. I dlatego nie mam tej H3:(, ktoś przebił na 3s przed końcem.
A boto normalna procedura jest, ale jedna już kilka bardzo atrakcyjnych rzeczy jednak udało mi się kupić - np. Superiora S :)
OTLamp

tszczesn pisze: Jeszcze nie wiesz o tym, że na sprzedaż :)
Możliwe, że byłbym skłonny się wymienić na coś ciekawego, ale od razu mówię z góry, że będę wybredny :P
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

OTLamp pisze:
tszczesn pisze: Jeszcze nie wiesz o tym, że na sprzedaż :)
Możliwe, że byłbym skłonny się wymienić na coś ciekawego, ale od razu mówię z góry, że będę wybredny :P
No to powiedz co chcesz. Bo i mi ma sznasę wpaść kilka ciekawych rzeczy :)
Awatar użytkownika
Teslacoil
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Teslacoil »

brys pisze:To jest fotopowielacz.
Tak, dokładnie.
Dziwi mnie brak gettera, bo to próżniowy przyrząd przecież jest.
Podstawkę mam, z układem obróbki sygnału, tak wnioskuję (układ trochę "nie z naszej bajki"). Próby z ustrojstwem wpisałem w lampowy grafik. Jak coś mi wyjdzie to się pochwalę.
Pozdrawiam.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Teslacoil pisze:Próby z ustrojstwem wpisałem w lampowy grafik. Jak coś mi wyjdzie to się pochwalę.
Tylko odpalaj go w ciemności, bo sileniejsze światło ma sznasę go przeciążyć, sądząc po ilości dynod on naprawdę solidnie wzmacnia.
Awatar użytkownika
Teslacoil
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Teslacoil »

tszczesn pisze:
Teslacoil pisze:Próby z ustrojstwem wpisałem w lampowy grafik. Jak coś mi wyjdzie to się pochwalę.
Tylko odpalaj go w ciemności, bo sileniejsze światło ma sznasę go przeciążyć, sądząc po ilości dynod on naprawdę solidnie wzmacnia.
Potrzebuję więc pilnie lampy noktowizyjnej :lol: .
A tak poważnie to dzięki za radę.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Teslacoil pisze: Potrzebuję więc pilnie lampy noktowizyjnej :lol: .
A tak poważnie to dzięki za radę.
Postaraj się poszukać do niego dokumentacji, tam powinny być podane maksymalne parametry tej lampy. Zapewne będzie to zależne od napięcia - im większe tym więcej elektronów wtórnych, tym większe wzmocnienie. Fotokatodzie zapewne nic się nie stanie, ale ostatnie dynody mogą mieć dość :)