jeżeli chcesz tylko sprawdzić poprawność połączeń możesz wsadzić nawet stare EL34.
ale nowym KT88 nie powinno się nic stać, a lepiej wszystko ustawić od razu jak należy.
Budowa wzmacniacza lampowego Jolida 502b, problem
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- moderator
-
- 125...249 postów
-
- moderator
tak, ale jedyne co w ten sposób sprawdzisz, to ogólna poprawność połączeń, w szczególności sprzężenia zwrotnego. nie ma mowy o żadnej regulacji. uważaj tylko na wartości dopuszczalne. 6P3S mają Pa-19W5, Ik-90mA i w wersji E napięcie max 250V, co może być problemem. zwykła wersja ma chyba 400V.
podsumowując, rozkład wyprowadzeń jest taki sam, ale nie wiem czy cały eksperyment ma jakiś większy sens.
podsumowując, rozkład wyprowadzeń jest taki sam, ale nie wiem czy cały eksperyment ma jakiś większy sens.
-
- 100...124 posty
Witam,
swego czasu przymierzałem się do złożenia dokładnie tej samej Jolidy (na EL34), jednak dysponowałem nieco gorszym schematem (bez napięć trafa sieciowego). Mam pytanie odnośnie zasilacza. Czy jest on wspólny dla obu kanałów? Czy do punktów B, B1, B2 na przytoczonym na początku wątku schemacie należy podłączyć zasilanie drugiego kanału? Chodzi mi tu głównie o wartości rezystorów szeregowych w zasilaczu - czy uwzględniają podwójne obciążenie.
Pozdrawiam!
swego czasu przymierzałem się do złożenia dokładnie tej samej Jolidy (na EL34), jednak dysponowałem nieco gorszym schematem (bez napięć trafa sieciowego). Mam pytanie odnośnie zasilacza. Czy jest on wspólny dla obu kanałów? Czy do punktów B, B1, B2 na przytoczonym na początku wątku schemacie należy podłączyć zasilanie drugiego kanału? Chodzi mi tu głównie o wartości rezystorów szeregowych w zasilaczu - czy uwzględniają podwójne obciążenie.
Pozdrawiam!