Jakie poprawne dane filtrów 10,7MHz ?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
Dzikiws
- 50...74 posty

Re: Jakie poprawne dane filtrów 10,7MHz ?
Tak na szybko zrobiłem test zasilania generatora i oscyloskopu bez połączenia przewodu ochronnego, załączam zdjęcie. Filtr dugiego stopnia.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Romekd
- moderator
Wygląda to okropnie, ale jestem przekonany niemal na 100%, że zakłócenia nie są generowane przez układ, tylko pochodzą od zewnętrznych pól elektromagnetycznych. Proszę jeszcze zrobić następującą próbę - w istniejącym układzie, z którego oscylogram był przedstawiony w poprzednim poście, proszę przełączyć wejście sondy oscyloskopu na masę, niczego więcej w układzie nie zmieniając i proszę podesłać załącznik z obrazem ekranu oscyloskopu.
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
Dzikiws
- 50...74 posty

Romku, nie rozumiem Ciebie, o jaki przełącznik Tobie chodzi, na sondzie jest tylko 1:1 i 1:10, czy chodzi tobie o styki do kalibracji, tam jest masa ?
-
Romekd
- moderator
Przepraszam, może nieprecyzyjnie się wyraziłem
Chodziło mi o to by wejście sondy przepiąć z wyjścia mierzonego filtru na masę tego filtru. Chciałem w ten sposób poznać poziom zakłóceń jaki dostaje się na wejście oscyloskopu przy wejściu sondy połączonej z zaciskiem masy sondy, połączonym z masą filtru, do którego na wejście podłączony jest generator.
-
Dzikiws
- 50...74 posty

Romku, ja mam ten filtr wyjęty z układu, ze zdjętym ekranem (aluminium) leżący luzem, do pierwotnego pdłączyłem generator a do wtórnego oscyloskop. Ale zauważyłem, iż wystarczy podłączyć tylko do uzwojenia pierwotnego sondę PP200 oscyloskopu i obraz jest podobny do przedstawionego wcześniej.
-
Dzikiws
- 50...74 posty

A tak wygląda na wyświetlaczu, wyjęte obie sondy - ustawienie - 20ns ; 5mV
-
zjawisko
- 625...1249 postów

Wypiąłeś całkiem sondę z oscyloskopu, a tymczasem Romkowi chodziło o zwarcie styku pomiarowego (sygnałowego) sondy z masą (najczęściej krokodylek) sondy.
Czyli wszystko jak było wcześniej, z generatorem, z ustawieniami, ale zacisk wejściowy sondy podłączony tam, gdzie jej zacisk masy.
Pozornie wydaje się to bez sensu, ale Romek wyjaśnił co wtedy zobaczymy - poziom zakłóceń przedostających się do oscyloskopu przez połączone masy obydwu urządzeń (oraz trochę zakłóceń "odbieranych" przez zwój przewodu masowego od sondy do krokodylka).
Czyli wszystko jak było wcześniej, z generatorem, z ustawieniami, ale zacisk wejściowy sondy podłączony tam, gdzie jej zacisk masy.
Pozornie wydaje się to bez sensu, ale Romek wyjaśnił co wtedy zobaczymy - poziom zakłóceń przedostających się do oscyloskopu przez połączone masy obydwu urządzeń (oraz trochę zakłóceń "odbieranych" przez zwój przewodu masowego od sondy do krokodylka).
Cóż to za robot piękny i młody,
i cóż to za robotniczka,
ona mu z dzbana daje pentody,
on jej - wtyczki z koszyczka.
S. Lem
i cóż to za robotniczka,
S. Lem
-
Dzikiws
- 50...74 posty

Czy chodzi o połączenie sygnału i masy na sondzie? Jeśli tak, to obraz wygląda tak. Ustawienie 10mV i 50ns.
-
Romekd
- moderator
Dzień dobry.
Z tego powodu w mojej pracowni jest kilkadziesiąt przewodów sygnałowych i różnego typu sond, który zawierają na kablu takie elementy.
Elementy te mają zmniejszać wartości prądów w przewodach (przez zwiększenie ich impedancji dla sygnałów wspólnych (zakłóceń), co zmniejsza poziom zakłóceń doprowadzanych do wejścia oscyloskopu i poprawie jakość wyświetlanych obrazów, przez co zwiększają szansę na poprawną obserwację małych sygnałów na oscyloskopie (jeden z moich oscyloskopów ma rozdzielczość 12-bitów, czułość 100 mV/dz. i pasmo przenoszenia do 800 MHz, więc można sobie wyobrazić co pokazuje na takim zakresie dla sondy z wejściem podłączonym do masy!). Na szczęście jakoś udaje mi się rozwiązać wiele związanych z tym problemów, właśnie przez stosowanie filtrów, sond różnicowych i ograniczanie pasma przenoszenia oscyloskopu do niezbędnego dla przeprowadzenia pomiarów minimum (ograniczenie pasma, różne tryby tryby akwizycji - uśrednianie, zmienianie wartości dostępnej pamięci itp)...
Pozdrawiam
Romek
Właśnie o to chodziło. Teraz Kolega już wie co zakłóca mu obraz na oscyloskopie. Niestety tak działają pętle masy i masy mierzonych urządzeń, które przy większych układach działają jak anteny. Nawet przy zwartej sondzie oscyloskopowej na ekranie wyświetlane są zakłócenia, obecne również w mierzonych sygnałach, gdy wejście sondy podłączymy do wyjściach filtru. Przez ekrany kabli doprowadzających sygnał i ekran kabla sondy oscyloskopowej płyną prądy niskiej i wysokiej częstotliwości, które wywołują spadki napięć na tych ekranach (tu widoczne na ekranie sygnały), więc masa testowanego układu nie jest już tożsama z masa oscyloskopu - zakłócenia te dostają się na wejście, są wzmacniane i pokazywane na ekranie.Dzikiws pisze: wt, 4 listopada 2025, 08:04 Czy chodzi o połączenie sygnału i masy na sondzie? Jeśli tak, to obraz wygląda tak. Ustawienie 10mV i 50ns.
Z tego powodu w mojej pracowni jest kilkadziesiąt przewodów sygnałowych i różnego typu sond, który zawierają na kablu takie elementy.
Elementy te mają zmniejszać wartości prądów w przewodach (przez zwiększenie ich impedancji dla sygnałów wspólnych (zakłóceń), co zmniejsza poziom zakłóceń doprowadzanych do wejścia oscyloskopu i poprawie jakość wyświetlanych obrazów, przez co zwiększają szansę na poprawną obserwację małych sygnałów na oscyloskopie (jeden z moich oscyloskopów ma rozdzielczość 12-bitów, czułość 100 mV/dz. i pasmo przenoszenia do 800 MHz, więc można sobie wyobrazić co pokazuje na takim zakresie dla sondy z wejściem podłączonym do masy!). Na szczęście jakoś udaje mi się rozwiązać wiele związanych z tym problemów, właśnie przez stosowanie filtrów, sond różnicowych i ograniczanie pasma przenoszenia oscyloskopu do niezbędnego dla przeprowadzenia pomiarów minimum (ograniczenie pasma, różne tryby tryby akwizycji - uśrednianie, zmienianie wartości dostępnej pamięci itp)...
Pozdrawiam
Romek
-
Dzikiws
- 50...74 posty

Tego typu elementy stosuję przy radiostacji na przewodzie antenowym i od "myszy" przy laptopie, innych związanych ze skrzynką antenową. Pierścionki, to widzę, są łatwo dostępne, ale pierścienie ferrytowe - tu mógłbyś podać symbole, zastosuję tak samo. Oczywiście nawijanie na ferrytach jest "przeciwsobnie", aby znosiły się prądy w.cz. - czy tak?
Ostatnio zmieniony wt, 4 listopada 2025, 13:22 przez Romekd, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: literówki
Powód: literówki
-
Romekd
- moderator
Użyłem rdzeni ferrytowych o największej przenikalności, które u siebie znalazłem. Nawinięcie jest dość proste i zastosowałem tu sposób redukujący pojemność, czyli po nawinięciu połowy uzwojenia przeciągam kabel ekranowany przez otwór i zaczynam nawijać dalszą część uzwojenia po przeciwnej stronie rdzenia, oczywiście nadal zachowując kierunek nawijania uzwojenia, by indukcyjność wzrastała, a nie redukowała się wskutek odwrócenia kierunku nawijania. Końce uzwojenia wychodzą wówczas po przeciwnych stronach rdzenia.
Jednak w przypadku problemów, które zobaczyłem na oscylogramie zacząłbym od zmiany akwizycji danych w oscyloskopie. Ponieważ zakłócenia wydają się być przypadkowe i "impulsowe" (nie harmoniczne, nie regularne), to spróbowałbym załączyć tryb uśredniania (w menu można prawdopodobnie wybrać ilość próbek do uśrednienia). Już to powinno radykalnie poprawić wyświetlany obraz. W większości oscyloskopów jest również możliwość ograniczenia pasma przenoszenia oscyloskopu, np. z 200 MHz do 20 MHz. Ograniczenie pasma powinno obniżyć składowe zakłóceń, występujące poza tym pasmem, więc powinno przyczynić się do poprawy wyświetlanego obrazu sygnału użytecznego. Próbował Kolega bawić się ustawieniami cyfrowego oscyloskopu (z reguły możliwości są spore)? Na kablu z generatora nawinąłbym po dziesięć zwojów na pierścieniach ferrytowych, po obu stronach kabla (być może trzeba będzie go dać nieco dłuższego, gdyż dwa filtry po 10 zwojów na rdzeniach ferrytowych pochłoną trochę z jego długości. Oczywiście nawijamy kabel w ekranie, tak jak wykonuje się symetryzatory antenowe nie zmieniające impedancji anteny do wartości impedancji falowej przewodu antenowego. Ciekaw jestem jak takie zmiany wpłynęłyby na poziom wyświetlanych przez oscyloskop zakłóceń...
Co do symboli użytych pierścieni ferrytowych, to na obecną chwilę nie mam jak ich sprawdzić, gdyż wykorzystałem wszystkie rdzenie, które posiadałem na stanie, a uzwojenia zasłaniają te symbole na rdzeniach (musiałbym je odwijać...). W każdym razie używałem pierścieni ferrytowych, jakie zostały mi po różnych projektach i pomiarach. Podobne, w umiarkowanych cenach, powinno dać się kupić na znanym portalu aukcyjnym. Sprzedawcy często podają przenikalność magnetyczną "mi" i liczbę AL (im większa indukcyjność, tym lepiej, a pojawiająca się wraz ze wzrostem częstotliwości rosnąca stratność, nawet jest przydatna - daje lepsze tłumienie zakłóceń).
Pozdrawiam
Romek
Jednak w przypadku problemów, które zobaczyłem na oscylogramie zacząłbym od zmiany akwizycji danych w oscyloskopie. Ponieważ zakłócenia wydają się być przypadkowe i "impulsowe" (nie harmoniczne, nie regularne), to spróbowałbym załączyć tryb uśredniania (w menu można prawdopodobnie wybrać ilość próbek do uśrednienia). Już to powinno radykalnie poprawić wyświetlany obraz. W większości oscyloskopów jest również możliwość ograniczenia pasma przenoszenia oscyloskopu, np. z 200 MHz do 20 MHz. Ograniczenie pasma powinno obniżyć składowe zakłóceń, występujące poza tym pasmem, więc powinno przyczynić się do poprawy wyświetlanego obrazu sygnału użytecznego. Próbował Kolega bawić się ustawieniami cyfrowego oscyloskopu (z reguły możliwości są spore)? Na kablu z generatora nawinąłbym po dziesięć zwojów na pierścieniach ferrytowych, po obu stronach kabla (być może trzeba będzie go dać nieco dłuższego, gdyż dwa filtry po 10 zwojów na rdzeniach ferrytowych pochłoną trochę z jego długości. Oczywiście nawijamy kabel w ekranie, tak jak wykonuje się symetryzatory antenowe nie zmieniające impedancji anteny do wartości impedancji falowej przewodu antenowego. Ciekaw jestem jak takie zmiany wpłynęłyby na poziom wyświetlanych przez oscyloskop zakłóceń...
Co do symboli użytych pierścieni ferrytowych, to na obecną chwilę nie mam jak ich sprawdzić, gdyż wykorzystałem wszystkie rdzenie, które posiadałem na stanie, a uzwojenia zasłaniają te symbole na rdzeniach (musiałbym je odwijać...). W każdym razie używałem pierścieni ferrytowych, jakie zostały mi po różnych projektach i pomiarach. Podobne, w umiarkowanych cenach, powinno dać się kupić na znanym portalu aukcyjnym. Sprzedawcy często podają przenikalność magnetyczną "mi" i liczbę AL (im większa indukcyjność, tym lepiej, a pojawiająca się wraz ze wzrostem częstotliwości rosnąca stratność, nawet jest przydatna - daje lepsze tłumienie zakłóceń).
Pozdrawiam
Romek
-
Dzikiws
- 50...74 posty

Dzięki znowu za wyczerpującą wypowiedź. Tak wygląda wykres na ekranie bez połączenia z ochroną. Ustawienia to 10mV, 20ms, a napięcie masy oscyloskopu do ochrony to 11V, natomiast do "zera" to 115V. Nie staram się grzebać jak czegoś nie wiem, więc ustawienia mam standart.
-
Romekd
- moderator
W poprzedniej swojej wypowiedzi użyłem kilku terminów, które nie wszystkim czytającym mogą być znane, dlatego wszystkim posiadaczom oscyloskopów cyfrowych polecam obejrzenie filmu Pana Piotra Burnsa z AGH w Krakowie, niezłego speca w dziedzinie metrologii, który w filmie opisuje sposoby korzystania z różnych trybów akwizycji danych i próbkowania w oscyloskopach cyfrowych, bowiem dobrym systemem filtrującym zakłócenia może być sam oscyloskop. Obejrzenie filmu polecam wszystkim amatorom pomiarów oscyloskopowych, którzy dysponują oscyloskopami cyfrowymi, a może jeszcze nie znają wszystkich możliwości, jakie daje im ten przyrząd. Poniżej link do filmu.
https://www.youtube.com/watch?v=K-0gbOVba2g
Pozdrawiam
Romek
https://www.youtube.com/watch?v=K-0gbOVba2g
Pozdrawiam
Romek
-
Romekd
- moderator
Jeden z Kolegów naszego Forum zadał mi pytanie, czy nie znam jakiegoś filmu dla bardziej początkujących. Na YouTube jest taki film, zresztą tego samego Autora. Link poniżej.
https://www.youtube.com/watch?v=fCMgeM3A_7E&t=2s
Pozdrawiam
Romek
https://www.youtube.com/watch?v=fCMgeM3A_7E&t=2s
Pozdrawiam
Romek
-
zjawisko
- 625...1249 postów

Podpowiem jako użytkownik takiego oscyloskopu. Pasmo można zmniejszyć poprzez widoczny na ostatniej fotografii przycisk "BW Limit" (przy menu jak na fotografii jest to drugi przycisk funkcyjny od lewej pod ekranem) z obecnej wartości "Full" - bez obcięcia pasma, na drugą opcję: bodaj 20 MHz.
Przy czym należy pamiętać o wprowadzonej zmianie. Opisywałem już kiedyś jak raz zapomniałem. I długo szukałem usterki w badanym układzie, wymieniałem sondy... nim zauważyłem, że sam na siebie nastawiłem pułapkę.
Przy czym należy pamiętać o wprowadzonej zmianie. Opisywałem już kiedyś jak raz zapomniałem. I długo szukałem usterki w badanym układzie, wymieniałem sondy... nim zauważyłem, że sam na siebie nastawiłem pułapkę.
Cóż to za robot piękny i młody,
i cóż to za robotniczka,
S. Lem
i cóż to za robotniczka,
S. Lem