Koledzy

To ja Wam może opowiem całą historię o tym jak zetknąłem się z tymi małymi ceramicznymi lampkami.
To wiele rzeczy wyjaśni
Było to dawno dawno temu... W czasach, kiedy jeszcze PR3 PR na UKF nie nadawał całą dobę...
( i w ogóle polskie rozgłośnie nie nadawały programów przez okrąglą dobę )
Kiedy jedyną możliwością żeby skorzystać z połączenia internetowego w mojej wsi, było
udać się do ośrodka kultury i tam, za opłatą, uzyskać połączenie za pomocą modemu telefonicznego.
Oto w takich czasach pojechałem na szrot wojskowy do Kolbuszowej i znalazłem tam sporą ilość
takich, walających się wszędzie ceramiczno metalowych "stożków".
Zapytałem właściciela co to takiego, powiedział, że chyba jakieś bezpieczniki i pozwolił zabrać za darmo
wszystkie te szpeja. A było tego ponad kilogram zdaje się.
Po powrocie do domu zacząłem się zastanawiać i próbowałem identyfikować te cacka.
Poszedłem do GOK-u i... Za ciężkie pieniądze... Wyszukałem w internecie adres najsłynniejszego podówczas
portalu internetowego prowadzonego przez Rosyjskich krótkofalowców...
http://www.cqham.ru/
A tam znalazłem tabelkę porównawczą, gdzie widniały podstawowe dane kilku małych ceramicznych triod...
I to było wszystko, czego udało mi się dowiedzieć na ich temat.
I to mi wtedy wystarczyło... Musiało wystarczyć.
Zbudowałem na tych lampach ( Głównie GS4W i GS13 ) kilka układów, w których traktowałem je tak,
jakby były... klistronami... Tzn budowałem zasilacz dostarczający dwu w miarę wysokich napięć o przeciwnej polaryzacji
i w drodze "radosnej twórczości" budowałem generatory i nadajniki...
I dzisiaj nawet do głowy mi nie przyszło, żeby sprawdzić, czy w sieci nie pojawiły się obszerniejsze zestawienia
charakterystyk tych lamp.
Stąd - wcale nie przesadziłem Staszku, że Twoja pomoc ma dla mnie ogromne znaczenie.
Sam bym na to nie wpadł po prostu

( Co chyba nie najlepiej świadczy o funkcjonowaniu mojej "gófki"

)
Cirrostrato

Wiem, że one są na aukcjach w niskich cenach. Pytanie jednak jak długo jeszcze.
Bowiem oprócz tego, że ich parametry widnieją w dostępnych dzisiaj katalogach...
Widnieją też w całkiem innych spisach ( i całkiem inne parametry )
Mianowicie w "sprawocznikach po sodzierżaniu dragmietalej"
https://dragmetinform.ru/spravochnik-so ... 16838.html
A to już jest smutne trochę