Zasilacz wzmacniacza lampowego

Układy półprzewodnikowe pełniące ważne funkcje pomocnicze w układach lampowych.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

TokRa
50...74 posty
50...74 posty

Re: Zasilacz wzmacniacza lampowego

Post autor: TokRa »

Mam pytanie o symbol przekaźnika kontroli w module SoftStart 6.3V.
Ten biały przekaźnik K1 jest na jakie napięcie - 5V czy 9V i na jaki prąd? Co uruchomi?

Jestem pod wrażeniem tego projektu.
Pozdrawiam
Remigiusz
Awatar użytkownika
Jurek O
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: Jurek O »

Coś pomieszałeś. Jeżeli chodzi o Soft Start to zwykły Soft Start tylko tak zbudowany aby pracował bezawaryjnie przez wiele lat i tyle.
Pod postem masz ostateczny schemat. A K1 to taki dubler wyłącznika, który może przełączać tylko mały prąd i podłącza się go pod J2-SW. A przekaźnik bierze na siebie całą resztę roboty.

K1: RM84-2012-35-5230 - https://www.tme.eu/pl/details/rm84-2012 ... we/relpol/
K2: RM50-3011-85-1012 - https://www.tme.eu/pl/details/rm50-p-12 ... 1-85-1012/
Przykładowy wyłącznik - https://www.modushop.pl/przelacznik-bis ... s-pwr.html

A jeżeli chodzi Ci o zasilacz żarzenia to K1 uruchamia bądź wyłącza to co tam sobie już wymyślisz lub w ogóle możesz go nie montować :wink:
W moim przypadku gdyby doszło do awarii zasilacza żarzenia lub przegrzania jego elementów mocy to wówczas K1 (pośrednio) natychmiast "zdejmie" napięcie anodowe z lamp.

K1: RM50-3011-85-1006 - https://www.tme.eu/pl/details/rm50-p-06 ... 1-85-1006/

Edit:
A wracając do kondensatorów podałem dziś na nie ponad 500 VDC i żadnych fajerwerków nie było :cry:
Sprzedawca oczywiście zachował się jak należy.
Witam Pana ,
Dziękuję za sygnał istotnie coś nie tak w tej rolce sprawdziłem co któryś jest inaczej oznaczony , do tej pory nie miałem zgłoszeń o niezgodności . proszę podać ile Panu wysłać z napisem 630v ?
Załączniki
SoftStart_SCH.jpg
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam

W obwodach zasilanych przez zasilacz beztransformatorowy z kondensatorem ograniczającym prąd zaleca się stosować przekaźniki o napięciu cewki 24V lub więcej.
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
Jurek O
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

AZ12 pisze: śr, 12 sierpnia 2020, 16:21 Witam

W obwodach zasilanych przez zasilacz beztransformatorowy z kondensatorem ograniczającym prąd zaleca się stosować przekaźniki o napięciu cewki 24V lub więcej.
Dziękuję za uwagę :wink:

Walczę z zasilaczem HV.
Na szczęście Kolega Romek jak zwykle przyszedł z pomocą i stabilizatory poleciały do niego na serwis. Ponieważ jeszcze wtedy nie miałem pojęcia, iż spaprałem podstawową rzecz. Romek wziął w ręce układ, spojrzał poważnie na PCB i po 3 sekundach z uśmiechem na twarzy powiedział:
Stary to nie ma prawa działać :lol:
Prosto mówiąc spaprałem PCB. A dokładnie mówiąc zrobiłem w cholerę za długie ścieżki pomiędzy rezystorami antyparazytowymi a bramkami tranzystorów i zamiast stabilizatorów wyszły mi generatory :lol:

Najlepsze w tym wszystkim jest to, iż Romek w mig zrobił czary mary i wszystkie stabilizatory na tej samej spapranej płytce na dzień dzisiejszy działają wyśmienicie. Oczywiście muszę wykonać nową PCB. Ale to już teraz tylko czysta przyjemność.

Romek serdecznie dziękuję za pomoc :!: :!: :!:

Pozdrawiam
Jurek
Awatar użytkownika
Jurek O
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Katuje stabilizatory od dwóch dni. Dwa kanały w celach edukacyjnych dałem radę skutecznie zajechać na amen. Podczas jednego z hard-korowych testów miałem mały chiński nowy rok.
Na szczęście zawsze podczas takich testów obowiązkowo mam na nosie okulary więc skończyło się tylko fajerwerkami. No może trochę dziób mi z prawej strony osmoliło :twisted:
Tak czy inaczej stabilizator pracuje wyśmienicie. Mam trochę pomiarów i wniosków lecz muszę to pierw uporządkować.
Konstrukcja Romka podoba mi się do tego stopnia, iż myślę już o wykonaniu samodzielnego trój kanałowego zasilacza. Dlatego tym razem ciapłem trochę inne PCB aby układ był jak najbardziej uniwersalny. Trzy jak mi się wydaje najważniejsze rzeczy to zastosować wieloobrotowy potencjometr do regulacji napięcia wyjściowego. Tak dobrać elementy źródła prądowego aby prąd nigdy nie spadł poniżej 2,3 mA. I najważniejsze to nie robić anten nadawczych na płytce :lol:
W przyszłym tygodniu zamówię nowe PCB i zobaczymy co mi z tego tym razem wyjdzie :wink:

Jurek

Edit:

I dlaczego nikt nie alarmuje, że znów antenę zrobiłem ? :evil:
Załączniki
HV Testy.jpg
HV SCH.png
HV PCB.PNG
HV PCB 3D.PNG
Radiowiec
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Radiowiec »

Fajnie Ci to wyszło :). A skoro już płytka jest poprawiona, to mógłbyś zamówić jedną więcej?;)
Awatar użytkownika
Jurek O
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

No właśnie jeszcze nie wyszło :lol:

Tak czy inaczej minimalne zamówienie w JLCPCB to 5 sztuk. Jeszcze nie zamówiłem, ponieważ na razie zająłem się zaległymi pracami domowo ogrodowymi. Jak układ będzie w końcu działał wg. założeń i bez czary mary to oczywiście dam wam znać. Pozostałe układy spawarki przetestowałem gruntownie i działają rewelacyjnie. Notabene prawie wszystkie płytki tych układów już się rozeszły pod ladą 8)
Ponadto z doniesień kontrwywiadu mam informację, iż niedługo powinien pojawić się na łamach naszego forum wykład na temat zasilaczy HV :wink:

Jurek
Radiowiec
500...624 posty
500...624 posty

No jak nie wyszło, jak działa ;)
Wykład o zasilaczach brzmi nieźle :)
Awatar użytkownika
Jurek O
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Chyba będzie OK.
Jak to mówią "No risk No fun" - zamawiam :wink:
Załączniki
HV PCB 3D1.PNG
Stab HV PCB.png
Radiowiec
500...624 posty
500...624 posty

Jak się spisuje Twój multimetr?
Może by na nóżki tranzystorów mocy pozakładać takie koraliki?:
https://allegro.pl/oferta/rdzen-ferryto ... 8437834326
Tak na wszelki wypadek? Nie wiem tylko, czy otwór nie jest za mały.
Awatar użytkownika
Jurek O
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Koraliki mam, dzięki za radę. Jak będzie źle to spróbuje się nimi ratować :wink:

Multimetr kupiłem jeszcze za odrą około 15 lat temu. Przez ostanie 30 lat przeszło mi wiele różnych multimetrów przez ręce których używałem zawodowo jak i hobbystycznie. I powiem szczerze, że jest to jak na razie najlepszy miernik uniwersalny jaki miałem w łapach. W poprzedniej firmie miałem na wyposażeniu między innymi Fluke 287. Fajny kombajn ale jakiś taki tępy mi się wydawał. Może dlatego, że Fluke jakoś mi nigdy nie leżał. Mam również APPA 305. Do celów hobbystycznych jest całkowicie wystarczający. Lecz porównywać go z 29S jest mocno nie na miejscu. Np. to co Metra Hit normalnie mierzy to Appa nie jest w stanie nawet zauważyć 8)
Radiowiec
500...624 posty
500...624 posty

Bardzo mi się podoba to, jak wyświetla wynik:) Ma bardzo dobre parametry, szkoda że nie jest już dostępny. Szukałem czegoś podobnego, 5 3/4 cyfry, ale pojawiają się multimetry stacjonarne, szkoda.
Awatar użytkownika
Jurek O
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

PCB już gotowa, powinna dojść do mnie za około trzy tygodnie.
Metra Hit - napięcie na wyjściu stabilizatora, obciążenie 170 mA.
Appa 305 - szalejące napięcie na wejściu stabilizatora. :x
Jak tym razem nic nie spaprałem na płytce to będzie bajka :D
Załączniki
StabHV.jpg
StabHV1.jpg
Awatar użytkownika
Jurek O
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

W oczekiwaniu na PCB postanowiłem dokładnie zapoznać się z zasadą działania stabilizatora. I w efekcie powstał taki oto schemat jak widać poniżej.
Układ zmontowałem, na razie mocno prowizorycznie i okazało się, iż tranzystory T2 i T3 przestały się grzać a cały stabilizator jest mega stabilny.
Po zmostkowaniu R9 stabilizator obciążyłem lekko ponad 1 A przy ustawionym napięciu wyjściowym na 400 V (na tyle pozwala mi mój transformator) i ku mojemu zadowoleniu układ działa wyśmienicie. Gdy dotrą płytki zmontuję całość jak należy i wykonam uczciwe pomiary.
Przy napięciach do 400 V jako T3 doskonale spisuje się BUX85G.
Radiowiec pisze: śr, 26 sierpnia 2020, 20:09 Może by na nóżki tranzystorów mocy pozakładać takie koraliki?:
https://allegro.pl/oferta/rdzen-ferryto ... 8437834326
Tak na wszelki wypadek? Nie wiem tylko, czy otwór nie jest za mały.
Parę dni temu rozmawiałem na 80tce z kolegą krótkofalowcem, który jest również doświadczonym konstruktorem urządzeń nadawczo-odbiorczych i nie tylko. Po opisaniu mu mojego problemu poradził mi aby w tym przypadku nie bawić się w nawlekanie koralików a zastosować gotowy element, który najlepiej wlutować w miejsce odciętej nóżki (bramki) mosfeta. https://www.tme.eu/pl/details/frh035045 ... ferrocore/

Jurek
Załączniki
Stabilizator Anodowy +430V_0_5A.jpg
Awatar użytkownika
Jurek O
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

97% Poskładane 8)
Czekam jeszcze na mikropłytki do LM4040 i zobaczymy co tym razem wyszczeli :twisted:
Załączniki
StabHV PCB.jpg
ODPOWIEDZ