Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Re: Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Post autor: Piotr »

daris pisze:Obudowy odebrałem od lakiernika.
Dziwne godziny pracy ma ten lakiernik, ale za to ładnie mu wyszło ;)
daris

Post autor: daris »

To ja mam dziwne godziny pracy, a właściwie godziny przeznaczone do DIY :)
Awatar użytkownika
Krzysztof_M
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Krzysztof_M »

daris pisze:Obudowy odebrałem od lakiernika. Mogę zacząć montować całość.
Skrzyneczki bardzo zacne, podobają mi się. Lubię takie klimaty. Trochę mi ten wyświetlacz LED nie pasuje, ale to kwestia gustu oczywiście.
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ
daris

Wyświetlacz będzie za ciemną plexi. Taki mam plan.
Awatar użytkownika
Krzysztof_M
500...624 posty
500...624 posty

daris pisze:Wyświetlacz będzie za ciemną plexi. Taki mam plan.
Ukryty smok, przyczajony tygrys :) ale i tak LED jakoś nie pasuje. Nixie byłyby lepsze :)
daris

Kupiłem taki regulator z selektorem

http://www.audiogears.it/product.php~id ... +V02~.html

dlatego jest ten led. NIXIE to już inna bajka. Sam przedwzmacniacz to temat rozwojowy, nawet nie wiem czy będzie potrzebny. Obudowę zrobiłem na wszelki wypadek, później dobrać drewno i kolor byłoby problemem.
Awatar użytkownika
Krzysztof_M
500...624 posty
500...624 posty

daris pisze:Kupiłem taki regulator z selektorem

http://www.audiogears.it/product.php~id ... +V02~.html

dlatego jest ten led. NIXIE to już inna bajka. Sam przedwzmacniacz to temat rozwojowy, nawet nie wiem czy będzie potrzebny. Obudowę zrobiłem na wszelki wypadek, później dobrać drewno i kolor byłoby problemem.
Rozumiem :)
daris

Mam mały problem, szukam odpowiedniego przewodu do napięcia anodowego. Zasilacz napięcia anodowego to osobna skrzynka.

Kupiłem wojskowe gniazda, chociaż nie wiem czy będę je mógł użyć do takich napięć.

Jaki użyć przewód WN ? Szukam już od jakiegoś czasu i nie wiem co wybrać ...
Lisor
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Lisor »

... niektórzy do konstrukcji takich zasilaczy stosują antenowe przewody koncentryczne odarte z ekranu. Co bardziej bojaźliwi nakładają dodatkowo koszulki...I tak już od kilkudziesięciu lat. :lol:
Ciągle początkujący od kilkunastu lat.
daris

A coś innego ?
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Przewód od świec w samochodzie? ;)
A na poważnie, to porządny przewód do przyłączeń 3-fazowych powinien dać radę, natomiast nikt nie zagwarantuje ci na 100% bezpieczeństwa takiego rozwiązania. Moim zdaniem zasilacz w osobnej obudowie do użytku domowego przy napięciach rzędu 800V to zła konfiguracja...
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Czołem.
Większość antenowych kabli ekranowanych, nawet tych stosunkowo cienkich, z dielektrykiem pełnym (nie spienionym), potrafi przez lata wytrzymywać napięcia sięgające kV. W młodości wykonałem jonizator powietrza, w którym stosunkowo cienki i elastyczny ekranowany kabel służył jako dodatkowy kondensator na wyjściu powielacza i doprowadzał wysokie napięcie (40 kV) do elektrody jonizującej powietrze. Działał poprawnie przez cały czas użytkowania urządzenia, tzn. prawie 10 lat...
Dzisiaj, gdybym miał doprowadzać napięcie 800 V z zasilania do wzmacniacza, użyłbym pewnie podobnego kabla, oczywiście pozostawiając dla własnego bezpieczeństwa zewnętrzną powłokę izolacyjną i ekran (podłączony do masy; w razie przebicia izolacji doszłoby co najwyżej do zwarcia w kablu i przepalenia się bezpiecznika w zasilaczu...)...

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
faktus
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: faktus »

Witam. W sprawie przewodów na napięcia 800V zapytaj w hurtowniach elektrycznych. Czesto mają takie przewody przystosowane do pracy przy napięciu 1000V. Są jednak znacznie droższe i mają standartowo podwójną izolację samej żyły. Pozwolę sobie jeszcze wtrącić jedną uwagę odnośnie przewodu, aby dało sie łatwo nim operować zastosuj linkę i to o jak największej ilości cienkich drucików tworzących przekrój przewodu.
" Nigdy się nie tłumacz-przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą i nigdy nie mów prawdy ludziom, którzy na nią nie zasługują "
Mark Twain
daris

Mam pytanie, czy jest sens dodawania pojemności kondensatorów w zasilaczu anodowym? Na przykład c16 zwiększyć z 100uf do 200uf.
faktus
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: faktus »

Witam. Co do zwiększenia pojemności tego kondensatora, to raczej nie będzie to potrzebne, choć jeśli chcesz możesz ją zwiększyć . Ze schematu wynika, że ta część zasilacza zasila anodę lampy mocy, a w takim przypadku nie ma potrzeby tak dokładnego filtrowania napięcia jak w przypadku lamp przedwzmacniacza. Jeśli jesteś zainteresowany lepszą filtracją tego napięcia anodowego to lepiej dodaj kolejny człon LC w zasilaczu, czyli dławik i następny kondensator np 100 uF, da to lepszy efekt niż zwiększenie tej pojemności ze 100uF do 200uF jeśli chodzi o zmniejszenie tętnień tego napięcia na transformatorze głośnikowym i anodzie lampy końcowej.
" Nigdy się nie tłumacz-przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą i nigdy nie mów prawdy ludziom, którzy na nią nie zasługują "
Mark Twain