Dziwne godziny pracy ma ten lakiernik, ale za to ładnie mu wyszłodaris pisze:Obudowy odebrałem od lakiernika.
Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
Piotr
- moderator
Re: Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?
-
daris
To ja mam dziwne godziny pracy, a właściwie godziny przeznaczone do DIY 
-
Krzysztof_M
- 500...624 posty

Skrzyneczki bardzo zacne, podobają mi się. Lubię takie klimaty. Trochę mi ten wyświetlacz LED nie pasuje, ale to kwestia gustu oczywiście.daris pisze:Obudowy odebrałem od lakiernika. Mogę zacząć montować całość.
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ
-
daris
Wyświetlacz będzie za ciemną plexi. Taki mam plan.
-
Krzysztof_M
- 500...624 posty

Ukryty smok, przyczajony tygrysdaris pisze:Wyświetlacz będzie za ciemną plexi. Taki mam plan.
-
daris
Kupiłem taki regulator z selektorem
http://www.audiogears.it/product.php~id ... +V02~.html
dlatego jest ten led. NIXIE to już inna bajka. Sam przedwzmacniacz to temat rozwojowy, nawet nie wiem czy będzie potrzebny. Obudowę zrobiłem na wszelki wypadek, później dobrać drewno i kolor byłoby problemem.
dlatego jest ten led. NIXIE to już inna bajka. Sam przedwzmacniacz to temat rozwojowy, nawet nie wiem czy będzie potrzebny. Obudowę zrobiłem na wszelki wypadek, później dobrać drewno i kolor byłoby problemem.
-
Krzysztof_M
- 500...624 posty

Rozumiemdaris pisze:Kupiłem taki regulator z selektorem
-
daris
Mam mały problem, szukam odpowiedniego przewodu do napięcia anodowego. Zasilacz napięcia anodowego to osobna skrzynka.
Kupiłem wojskowe gniazda, chociaż nie wiem czy będę je mógł użyć do takich napięć.
Jaki użyć przewód WN ? Szukam już od jakiegoś czasu i nie wiem co wybrać ...
Kupiłem wojskowe gniazda, chociaż nie wiem czy będę je mógł użyć do takich napięć.
Jaki użyć przewód WN ? Szukam już od jakiegoś czasu i nie wiem co wybrać ...
-
Lisor
- 1250...1874 posty

... niektórzy do konstrukcji takich zasilaczy stosują antenowe przewody koncentryczne odarte z ekranu. Co bardziej bojaźliwi nakładają dodatkowo koszulki...I tak już od kilkudziesięciu lat. 
Ciągle początkujący od kilkunastu lat.
-
Piotr
- moderator
Przewód od świec w samochodzie? 
A na poważnie, to porządny przewód do przyłączeń 3-fazowych powinien dać radę, natomiast nikt nie zagwarantuje ci na 100% bezpieczeństwa takiego rozwiązania. Moim zdaniem zasilacz w osobnej obudowie do użytku domowego przy napięciach rzędu 800V to zła konfiguracja...
A na poważnie, to porządny przewód do przyłączeń 3-fazowych powinien dać radę, natomiast nikt nie zagwarantuje ci na 100% bezpieczeństwa takiego rozwiązania. Moim zdaniem zasilacz w osobnej obudowie do użytku domowego przy napięciach rzędu 800V to zła konfiguracja...
-
Romekd
- moderator
Czołem.
Większość antenowych kabli ekranowanych, nawet tych stosunkowo cienkich, z dielektrykiem pełnym (nie spienionym), potrafi przez lata wytrzymywać napięcia sięgające kV. W młodości wykonałem jonizator powietrza, w którym stosunkowo cienki i elastyczny ekranowany kabel służył jako dodatkowy kondensator na wyjściu powielacza i doprowadzał wysokie napięcie (40 kV) do elektrody jonizującej powietrze. Działał poprawnie przez cały czas użytkowania urządzenia, tzn. prawie 10 lat...
Dzisiaj, gdybym miał doprowadzać napięcie 800 V z zasilania do wzmacniacza, użyłbym pewnie podobnego kabla, oczywiście pozostawiając dla własnego bezpieczeństwa zewnętrzną powłokę izolacyjną i ekran (podłączony do masy; w razie przebicia izolacji doszłoby co najwyżej do zwarcia w kablu i przepalenia się bezpiecznika w zasilaczu...)...
Pozdrawiam,
Romek
Większość antenowych kabli ekranowanych, nawet tych stosunkowo cienkich, z dielektrykiem pełnym (nie spienionym), potrafi przez lata wytrzymywać napięcia sięgające kV. W młodości wykonałem jonizator powietrza, w którym stosunkowo cienki i elastyczny ekranowany kabel służył jako dodatkowy kondensator na wyjściu powielacza i doprowadzał wysokie napięcie (40 kV) do elektrody jonizującej powietrze. Działał poprawnie przez cały czas użytkowania urządzenia, tzn. prawie 10 lat...
Dzisiaj, gdybym miał doprowadzać napięcie 800 V z zasilania do wzmacniacza, użyłbym pewnie podobnego kabla, oczywiście pozostawiając dla własnego bezpieczeństwa zewnętrzną powłokę izolacyjną i ekran (podłączony do masy; w razie przebicia izolacji doszłoby co najwyżej do zwarcia w kablu i przepalenia się bezpiecznika w zasilaczu...)...
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
faktus
- 625...1249 postów

Witam. W sprawie przewodów na napięcia 800V zapytaj w hurtowniach elektrycznych. Czesto mają takie przewody przystosowane do pracy przy napięciu 1000V. Są jednak znacznie droższe i mają standartowo podwójną izolację samej żyły. Pozwolę sobie jeszcze wtrącić jedną uwagę odnośnie przewodu, aby dało sie łatwo nim operować zastosuj linkę i to o jak największej ilości cienkich drucików tworzących przekrój przewodu.
" Nigdy się nie tłumacz-przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą i nigdy nie mów prawdy ludziom, którzy na nią nie zasługują "
Mark Twain
Mark Twain
-
daris
Mam pytanie, czy jest sens dodawania pojemności kondensatorów w zasilaczu anodowym? Na przykład c16 zwiększyć z 100uf do 200uf.
-
faktus
- 625...1249 postów

Witam. Co do zwiększenia pojemności tego kondensatora, to raczej nie będzie to potrzebne, choć jeśli chcesz możesz ją zwiększyć . Ze schematu wynika, że ta część zasilacza zasila anodę lampy mocy, a w takim przypadku nie ma potrzeby tak dokładnego filtrowania napięcia jak w przypadku lamp przedwzmacniacza. Jeśli jesteś zainteresowany lepszą filtracją tego napięcia anodowego to lepiej dodaj kolejny człon LC w zasilaczu, czyli dławik i następny kondensator np 100 uF, da to lepszy efekt niż zwiększenie tej pojemności ze 100uF do 200uF jeśli chodzi o zmniejszenie tętnień tego napięcia na transformatorze głośnikowym i anodzie lampy końcowej.
" Nigdy się nie tłumacz-przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą i nigdy nie mów prawdy ludziom, którzy na nią nie zasługują "
Mark Twain
Mark Twain