Wzmacniacz PP EL84, ECC83
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1875...2499 postów
Re: Wzmacniacz PP EL84, ECC83
Temat przycichł, czekam na transformator sieciowy od p. Ogonowskiego. Zamówiłem na ebayu dwie lampy 6E1P -odpowiedniki EM80. U nas ceny tych lamp to jakiś horror, w Rosji po 26zł plus 26 przesyłka. EM84 jakoś mi nie bardzo pasują. Będę musiał obrócić gniazda lamp ale nie jest to jakoś specjalnie trudne.
Wykonałem panel podświetlania LED z mlecznej plexi. Zdjęcia wkrótce.
Ogólnie po ostatnich zmianach w USZ i dodatkowo na zmianie lamp w regulatorze barwy z 12AX7S na ECC83 (akurat miałem pod ręką Tungsram-y) wzmacniacz odtwarza muzykę bardzo przyjemnie. Nie wiem w czym upatrywać różnic w brzmieniu pomiędzy ECC83 a 12AX7S. Być może w totalnie innej konstrukcji anody? Nie wiem ale różnica jest. Dodam że daleki jestem od audiofilskich herezji.
Zdecydowanie dobrym posunięciem był regulator barwy tonu. Im więcej używam tego wzmacniacza tym bardziej upewniam się w słuszności swojej decyzji.
Zdalne sterowanie AVT594 potrafi się zresetować do ustawień fabrycznych w momencie kiedy lutuję jakieś połączenia transformatorówką ( spokojnie, w części niskonapięciowej z zachowaniem szczególnej ostrożności). Co ciekawe przy załączaniu grzania w lutownicy układ jest w stanie sam się załączyć z czuwania do trybu "włączony". Generalnie nie polecam tego kitu bo jest on zdecydowanie niedopracowany chociaż w codziennej eksploatacji wzmacniacza nie odstawia żadnych dziwnych akcji.
Przełączanie pomiędzy wejściami oraz włączanie i wyłączanie korekcji nie powoduje żadnych stuków.
Ponieważ kolega 4pietro4 wystawił podobne transformatory na allegro napisałem do Niego informację opisując problemy z charakterystyką w moim wzmacniaczu zadając pytanie jak temu zaradzić. Czekam na odpowiedź.
Wykonałem panel podświetlania LED z mlecznej plexi. Zdjęcia wkrótce.
Ogólnie po ostatnich zmianach w USZ i dodatkowo na zmianie lamp w regulatorze barwy z 12AX7S na ECC83 (akurat miałem pod ręką Tungsram-y) wzmacniacz odtwarza muzykę bardzo przyjemnie. Nie wiem w czym upatrywać różnic w brzmieniu pomiędzy ECC83 a 12AX7S. Być może w totalnie innej konstrukcji anody? Nie wiem ale różnica jest. Dodam że daleki jestem od audiofilskich herezji.
Zdecydowanie dobrym posunięciem był regulator barwy tonu. Im więcej używam tego wzmacniacza tym bardziej upewniam się w słuszności swojej decyzji.
Zdalne sterowanie AVT594 potrafi się zresetować do ustawień fabrycznych w momencie kiedy lutuję jakieś połączenia transformatorówką ( spokojnie, w części niskonapięciowej z zachowaniem szczególnej ostrożności). Co ciekawe przy załączaniu grzania w lutownicy układ jest w stanie sam się załączyć z czuwania do trybu "włączony". Generalnie nie polecam tego kitu bo jest on zdecydowanie niedopracowany chociaż w codziennej eksploatacji wzmacniacza nie odstawia żadnych dziwnych akcji.
Przełączanie pomiędzy wejściami oraz włączanie i wyłączanie korekcji nie powoduje żadnych stuków.
Ponieważ kolega 4pietro4 wystawił podobne transformatory na allegro napisałem do Niego informację opisując problemy z charakterystyką w moim wzmacniaczu zadając pytanie jak temu zaradzić. Czekam na odpowiedź.
Moje drugie hobby można zobaczyć tu http://forum.aerodesignworks.eu/
Jak ktoś pomoże Ci całkowicie bezinteresownie to zwyczajnie powiedz "dziękuję".
-
- 1875...2499 postów
Zrobiłem pomiar pasma przenoszenia przy mocy ustawionej na 3.6W. Wcześniej zmieniłem kondensator i rezystor w USZ na wartość 33kom/39pF.
Charakterystyka stała się bardziej płaska. Przy mocy maksymalnej nadal jest ugięcie charakterystyki i zniekształcenia przy 16kHz ale trochę mniejsze. Nic więcej nie jestem w stanie zrobić w kwestii pasma i charakterystyki a przebudowywać stopnie wejściowe końcówki mocy mi się nie chce. Jestem w kontakcie z producentem transformatorów i sam jest zdziwiony takim problemem. Póki co zamieszczam wykres z pomiarów.
Charakterystyka stała się bardziej płaska. Przy mocy maksymalnej nadal jest ugięcie charakterystyki i zniekształcenia przy 16kHz ale trochę mniejsze. Nic więcej nie jestem w stanie zrobić w kwestii pasma i charakterystyki a przebudowywać stopnie wejściowe końcówki mocy mi się nie chce. Jestem w kontakcie z producentem transformatorów i sam jest zdziwiony takim problemem. Póki co zamieszczam wykres z pomiarów.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 625...1249 postów
Przecież to jest praktycznie liniowe - jeżeli pomiar był przeprowadzony prawidłowo, to na 40Hz masz spadek 1,2dB, a na 20kHz niecałe 0,3dB. To jest nic.
-
- 1875...2499 postów
Pomiar wykonałem w ten sposób że ustawiłem moc 3,6W przy poziomie wejściowym 730mV przy częstotliwości 1000Hz a następnie mierzyłem Vpp dla każdej z częstotliwości. Mając Vpp wyliczyłem RMS a z tego moc na obciążeniu 8omów. Jutro rano muszę wyjechać na kilka dni ale jak wrócę zrobię pomiar przy pełnej mocy.
Mając generator m.cz. (jaki jest taki jest ale działa) i oscyloskop pomierzę Wiliamsona na EL34 bo jestem ciekawy jego charakterystyk.
Mając generator m.cz. (jaki jest taki jest ale działa) i oscyloskop pomierzę Wiliamsona na EL34 bo jestem ciekawy jego charakterystyk.
-
- 625...1249 postów
Ale masz jakąś kartę dźwiękową? Bo Room EQ Wizard to robi bez problemu, z pasmem, fazą, zniekształceniami i co tam jeszcze.
-
- 1875...2499 postów
Karta dźwiękowa jak juź to tylko w laptopie. Problem w tym że nie znam obsługi programu.
-
- 625...1249 postów
Wiele tam się nie trzeba znać, ale niestety karta z laptopa się nie nada...slawekmod pisze:Karta dźwiękowa jak juź to tylko w laptopie. Problem w tym że nie znam obsługi programu.
-
- 1875...2499 postów
No właśnie. Problem w tym że u mnie w domu same laptopy. Co prawda jest jeden blaszak ale ma zintegrowaną kartę dźwiękową. Poza tym to program i tak by zmierzył wzmacniacz z kolumnami a nie na czystym obciążeniu.
-
- 625...1249 postów
A dlaczego ni ena czystym obciążeniu? Jak podłączysz, tak zmierzysz, to jest doskonały program do wszelkich pomiarów audio, tylko tradycyjna nazwa jest nieco myląca 

-
- 1875...2499 postów
Pewnie masz rację, po prostu nie znam programu. Niestety, brak dobrej karty dyskwalifikuje pomysł. Tak czy inaczej, wzmacniacz okazał się całkiem dobry pod względem pasma. Niebawem dotrą do mnie parki 6P14P to pomierzę wszystko jeszcze raz.
-
- moderator
Na moje oko -1,2dB na 40Hz to nie jest nic, lecz delikatne zniekształcenie. Oczywiście zupełnie liniowe, zarówno praktycznie, jak i teoretycznieprzemak pisze:Przecież to jest praktycznie liniowe - jeżeli pomiar był przeprowadzony prawidłowo, to na 40Hz masz spadek 1,2dB, a na 20kHz niecałe 0,3dB. To jest nic.

Ale przy większej mocy wyjściowej już nie będzie tak kolorowo...
-
- 625...1249 postów
IMO to jest nawet mniej, niż nicPiotr pisze:Na moje oko -1,2dB na 40Hz to nie jest nic, lecz delikatne zniekształcenie. Oczywiście zupełnie liniowe, zarówno praktycznie, jak i teoretycznieprzemak pisze:Przecież to jest praktycznie liniowe - jeżeli pomiar był przeprowadzony prawidłowo, to na 40Hz masz spadek 1,2dB, a na 20kHz niecałe 0,3dB. To jest nic.

-
- 625...1249 postów
Oczywiście nie twierdzę, że walka o jak najlepsze parametry nie ma sensu, tylko przy wzmacniaczach lampowych trzeba brać jednak szerszy kontekst.
-
- 1875...2499 postów
Dostałem informację że doszła do mnie przesyłka z nowymi 6P14P. Po założeniu nowych lamp pomierzę jeszcze raz wzmacniacz przy różnych mocach. Jedno jest pewne, przy większej mocy na pewno pasmo sie pogorszy ale to wyjdzie przy pomiarach. Przed końcówką mocy jest wtórnik katodowy ale badałem go na oscyloskopie i w charakterystyce jest on po prostu neutralny i nie wnosi żadnych widocznych zniekształceń w przebiegach. Dodatkowo wcześniej mierzyłem wzmacniacz zarówno z wtórnikiem jak i bez niego i wyniki były identyczne więc w nim problemu nie ma.
Wszystkie rezystory we wzmacniaczu są jednoprocentowe metalizowane, dodatkowo przed lutowaniem wybierałem je omomierzem i z 20 wybierałem takie same (wszystkie rezystory kupowałem w ilości 20 sztuk danej wartości) Wrócę z delegacji w piątek to w sobotę przysiądę nad wzmacniaczem i zobaczymy co wyjdzie z pomiarów. Tak na prawdę to w sprawie zniekształceń dużo nie mogę zrobić bo końcówka mocy to standardowy układ PP UL EL84 i prócz transformatorów i zmiany elementów USZ niewiele więcej można zrobić.
Wzmacniacz nie wzbudza się, nie słychać przydźwięku więc problem nie jest w montażu. No nic, pożyjemy zobaczymy.
Wszystkie rezystory we wzmacniaczu są jednoprocentowe metalizowane, dodatkowo przed lutowaniem wybierałem je omomierzem i z 20 wybierałem takie same (wszystkie rezystory kupowałem w ilości 20 sztuk danej wartości) Wrócę z delegacji w piątek to w sobotę przysiądę nad wzmacniaczem i zobaczymy co wyjdzie z pomiarów. Tak na prawdę to w sprawie zniekształceń dużo nie mogę zrobić bo końcówka mocy to standardowy układ PP UL EL84 i prócz transformatorów i zmiany elementów USZ niewiele więcej można zrobić.
Wzmacniacz nie wzbudza się, nie słychać przydźwięku więc problem nie jest w montażu. No nic, pożyjemy zobaczymy.