ECC88 i 6N13S OTL Headphones amplifier .
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1875...2499 postów
Re: ECC88 i 6N13S OTL Headphones amplifier .
To dodam od siebie, ze nawet suszarka do wlosow daje rade
Przetestowane!

Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-
- 625...1249 postów
Płytki w 100% polutowane, okablowanie częściowo zrobione. Nie mogłem wytrzymać i odpaliłem na razie samo żarzenie:-) Ładnie się świeci, radiator od stabilizatora po 15 minutach lekko ciepły. O wiele cieplejszy jest ten na którym są diody.
Reszta po świętach;-(
Reszta po świętach;-(
-
- 625...1249 postów
Zdjęcia zdjęcia... 

-
- 1250...1874 posty
Muszę dać u siebie jakiś dławik, bo drażnią mnie te oproniki zauważyłem, że idealny jest taki śmietnikowy DFSM-5, ale jeszcze lepszy jest nie pamiętam teraz modelu taki polski telewizyjny ma 900zw grubości 0,4mm.
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
-
- 625...1249 postów
Zdjęcia dam po świętach, jak już całość odpalę i podłącze słuchawki 
Ale na razie całość jest "na desce". Jak już wszytko zadziała, trzeba będzie skrobnąć jakiś projekcik obudowy i się uśmiechnąć do kolegi grzejdaka.

Ale na razie całość jest "na desce". Jak już wszytko zadziała, trzeba będzie skrobnąć jakiś projekcik obudowy i się uśmiechnąć do kolegi grzejdaka.
-
- 1250...1874 posty
MStaniszczak ostatnio myślałem jednak o zrobieniu czegoś na małej lampie z trafem wyjściowym 
Np.EL95 w trybie triody plus jakieś małe triody w tym małym sockecie.Takie Cini minis.
Chciałbym takie małe transformatorki głośnikowe SE.

Np.EL95 w trybie triody plus jakieś małe triody w tym małym sockecie.Takie Cini minis.
Chciałbym takie małe transformatorki głośnikowe SE.
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
-
- 2500...3124 posty
Transformatorki nie będą wcale takie małe. Na pewno nie mniejsze niż TG2,5. Moc przenoszona jest mała, ale jak przyjmiesz też mały rdzeń, to wyjdzie Ci, że musisz nawinąć 6000 zwojów drutem 0.nic
Tyle zwojów będzie potrzebne do uzyskania wymaganej indukcyjności uzwojenia pierwotnego. Mniej zwojów, to znowu większy rdzeń i koło się zamyka. Oczywiście pójście w układ transformatorowy jest jak najbardziej sensowne, ale nie będzie to małe
Ostatnio podłączyłem słuchawki (32Om) do wzmacniacza wzorowanego na Sipie 2V Jasia (6n1p jako stopień napięciowy + 6N6P PP w klasie A + TG2,5 z dzielonym pierwotnym) i gra o niebo lepiej niż ten OTL. Wymagana moc jest bardzo niewielka, więc możesz sobie pozwolić na to, żeby trioda na wyjściu pracowała na np. Ra=10*Ri. Dodatkowym plusem będzie spadek zniekształceń. Zamiast sporych mimo wszystko EL95 możesz zastosować tanie jak barszcz 6Ż1P (EF95). W stopniu napięciowym jako pentoda, a w stopniu wyjściowym w połączeniu triodowym. Trafo wyjściowe będzie jedna musiało mieć dość sporą indukcyjność uzwojenia pierwotnego, bo 6Ż1P w połączeniu triodowym ma Ri ponad 5kOm (około 3kOm dla EL95). Przekładnia taka, żeby uzyskać Ra rzędu 50kOm dla 32Om.
A jak chcesz coś małego to trzeba kombinować. To co ja wykombinowałem opisane jest tutaj http://trioda.com/forum/viewtopic.php?f=8&t=21994 Zdradzę tylko, że za tydzień prototyp idzie pod prąd

A jak chcesz coś małego to trzeba kombinować. To co ja wykombinowałem opisane jest tutaj http://trioda.com/forum/viewtopic.php?f=8&t=21994 Zdradzę tylko, że za tydzień prototyp idzie pod prąd

-
- 1250...1874 posty
Tak właśnie myślałem.Pomysł z EF95 bardzo mi się podoba mam ich sporo.Einherjer pisze:Transformatorki nie będą wcale takie małe
Wiem co masz na myśli mówiąc nie gra.Ten wzmacniacz mam wrażenie nie wnosi nic.
Jest przezroczysty.Zachowuje się jakby był tranzystorowy.Tyle że się żarzy

Podłączaj podłączaj ciekawią mnie efekty.Ale czuję że masz rację.
Czytałem u Piotra naszego moderatora jedną fajne zdanie zacytuję z jego strony tekst który mnie osobiście inspiruje "Przez dłuższy czas zastanawiałem się jak połączyć lampę z głośnikiem. Teraz już wiem, że są dwa sposoby dające dobre efekty - przez transformator, albo przez tranzystor. I nie sądzę, żeby w najbliższym czasie coś spowodowało zmianę moich poglądów"
Oryginał cytowanego tekstu pochodzi z tej strony https://sites.google.com/site/krzacze/otl .
-
- 625...1249 postów
Tylko coś mi się wydaje że tu jest mowa o "normalnych" wzmacniaczach głośnikowych... Nie słuchawkowcach;-)
-
- 2500...3124 posty
@MStaniszczak A jaka to różnica oprócz mocy? 
@djivo To, że nic nie wnosi to dobrze, niczego innego nie oczekuje
Mam tylko wrażenie, że połączenie OTL + AKG K514 "ma braki na dole pasma", których przy zastosowaniu transformatorowego wzmaka nie ma. Pomysł z EF95 w końcówce podoba mi się już mniej, trafa głośnikowe wyjdą naprawdę duże dla takich dużych Ri i Ra. Chyba, że odpuścić z dołem pasma i próbować nadrabiać to sprzężeniem, ale nie podoba mi się takie podejście. Jasiu opisywał układ z EL83 w połączeniu triodowym --- ma wtedy Ri=1kOm i dobrą liniowość. Można wypróbować też inną śmieciową pentodę o nieco większej mocy jako triodę. Ktoś też na audiotonie publikował przeróbkę omawianego OTLa na OT
6N13S ma Ri rzędu 500Om, wymagana indukcyjność uzw. pierw. będzie poniżej 5H, nawet śmieciowe trafa taką zapewnią. Można też użyć dwóch 6S19P są dostępne i w miarę tanie. Podsumowując w klasycznym układzie SE albo "małe" lampy, albo małe trafa.
Lepsze rozwiązanie to SRPP. Mamy wtedy co prawda dwie lampy w stopniu wyjściowym, ale poza tym są same zalety
Po pierwsze układ przeciwsobny to lepsza liniowość --- SE to zuo
Po drugie mała rezystancja wyjściowa --- dla katalogowego punktu pracy EF95 w połączeniu triodowym 140Om. Po trzecie przez trafo nie płynie prąd stały --- nie potrzeba szczeliny, więc i potrzebujemy mniej zwojów dla uzyskania tej samej indukcyjności. Wtedy transformator głośnikowy może być naprawdę mały
Moja kolejna propozycja: SRPP na EF95. Co Ty na to, żeby wspólnymi siłami takiego słuchawkowca zaprojektować i zrobić? Jak doprecyzuję szczegóły mogę zapytać kolegę KaKa czy namota takie małe trafa.

@djivo To, że nic nie wnosi to dobrze, niczego innego nie oczekuje

Lepsze rozwiązanie to SRPP. Mamy wtedy co prawda dwie lampy w stopniu wyjściowym, ale poza tym są same zalety

-
- 625...1249 postów
Ano "tyćke" inna moc ma tu chyba jednak znaczenie... I ja jednak myślę, że nie bez powodu wszyscy do tego OTLa zalecają wysokoomowe słuchawki;-) Była o tym mowa nawet przy tym art. na audiotonie o którym wspominasz.
-
- 2500...3124 posty
Masz rację --- moje rozważania dotyczą napędzania słuchawek 32Om. Moc nie ma takiego znaczenia --- lampy "nie lubią" obciążania tak małą impedancją i koniec
300Om i więcej to już inna bajka, tutaj OTLe sprawdzają się bardzo dobrze. Zwróć tylko uwagę, że 8Om i 32Om to różnica ledwie 4-krotna, natomiast 32Om i 600Om to różnica ponad rzędu. Stąd będę się upierał, że słuchawkowcom do niskoomowych słuchawek znacznie bliżej do "normalnych" wzmacniaczy i tak należy do nich podchodzić.

-
- 1250...1874 posty
Mstaniszczak ale AKG K151 mają 600ohm a i tak wole na tym wzmacniaczu słuchać na K701 które mają chyba 62 lub 94 ohm.
Myślę że wspólnie z Einherem można coś takiego namotać u kaki dla chęci posiadania.
Kiedyś już z Kaką rozmawiałem na ten temat. Nie wiem czemu wolę chyba układy SE.
Szybki montaż mało elementów. Co nie oznacza że nie lubię PP. Posiadam ale do słuchawek to najzwyczajniej przerost formy nad treścią.
Przy tak małym obciążeniu transformatora będzie grało to głośno i dokładnie.
Bardzo lubię lampę 6S19P mam ich bardzo dużo wszystkie pomierzone i poukładane w pary kwadry
.
Ale dałeś mi do myślenia tą ruską EF95 chociaż myślałem też o ECF82 lub PCF82 jak kto woli.
Wtedy byłby driver i końcówka w jednej bańce. Nie wiem czy poprawnie odczytałem dane katalogowe ale ma ona chyba 1,5W w anodzie pentody ?
No i to zdanie
"że słuchawkowcom do niskoomowych słuchawek znacznie bliżej do "normalnych" wzmacniaczy i tak należy do nich podchodzić."
Wiem że gdzieś głeboko w Tobie w sercu leży SE to zuo
YHM
Jedno zdanie zaprzecza drugiemu. Wy łobuzy 
Myślę że wspólnie z Einherem można coś takiego namotać u kaki dla chęci posiadania.
Kiedyś już z Kaką rozmawiałem na ten temat. Nie wiem czemu wolę chyba układy SE.
Szybki montaż mało elementów. Co nie oznacza że nie lubię PP. Posiadam ale do słuchawek to najzwyczajniej przerost formy nad treścią.
Przy tak małym obciążeniu transformatora będzie grało to głośno i dokładnie.
Bardzo lubię lampę 6S19P mam ich bardzo dużo wszystkie pomierzone i poukładane w pary kwadry

Ale dałeś mi do myślenia tą ruską EF95 chociaż myślałem też o ECF82 lub PCF82 jak kto woli.
Wtedy byłby driver i końcówka w jednej bańce. Nie wiem czy poprawnie odczytałem dane katalogowe ale ma ona chyba 1,5W w anodzie pentody ?
No i to zdanie

Wiem że gdzieś głeboko w Tobie w sercu leży SE to zuo

-
- 625...1249 postów
Ja sie pogłubiłem... SE, PP... Przecież ten otl to se... Bez tafa wyjściowego, ale se. I jakie to te k151? Nie mogę nic na ich temat odszukać. Masz jakiegoś linka?
-
- 2500...3124 posty
SE na 6S19P nuuuuda, ale rozsądnej wielkości trafa. PCF82 ma 1.5W mocy admisyjnej andody w systemie triodowym, ale dla Ri=6kOm trafa to będzie przerost formy nad treścią
Właśnie dlatego zasugerowałem układ SRPP --- tylko jedna trioda więcej, nie potrzeba inwertera. Komplikacja układu jest minimalna, a zysk duży --- małe i proste trafa. Jakby zastosować podwójne triody np. ECC88 to wyjdą tylko 3 lampy na stereo.
Omawiany OTL jest single-ended i to jest jego największa wada. Wykonanie tego wzmaka to był mój pierwszy kontakt z lampami. Sporo się od tego czasu nauczyłem i wiem już czemu bardziej doświadczeni forumowicze tak się upierają, że wtórnik i w dodatku SE to nie jest zbyt udany pomysł

Omawiany OTL jest single-ended i to jest jego największa wada. Wykonanie tego wzmaka to był mój pierwszy kontakt z lampami. Sporo się od tego czasu nauczyłem i wiem już czemu bardziej doświadczeni forumowicze tak się upierają, że wtórnik i w dodatku SE to nie jest zbyt udany pomysł