Zagray! - chassie + obudowa metoda IKEA

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Zagray! - chassie + obudowa metoda IKEA

Post autor: Marvel »

Wicker pisze:mnie tam mało interesuje na czym gra Raduli i Skawiński
Pierwszy CAA OD-100, drugi /13 LDW 17/39.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
Awatar użytkownika
Citroneamplification
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Citroneamplification »

To pewnie dla ciebie Aleksander oznacza nieporozumienie ?

http://www.youtube.com/watch?v=HdmFuvrOoOI

dla mnie zresztą akurat do tego pieca też .
Mała Mysz
poco
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: poco »

Fakt faktem, że na czym by nie grali, to i tak ustawiają pokrętła, żeby brzmiało jak kiedyś. A na czym gra Apostolis z SBB? Inaczej ,to tak jak w anegdocie o Fordzie. Zapytany, czy pomalował by swojego T na dowolny kolor , odpowiedział, że tak , o ile będzie to kolor czarny. To są rzeczy trudne do wyeliminowania ze sposobu artykulacji i przetwarzania dźwięku. Podświadomie robi się regulacje już osłuchane i każde inne powoduje niedosyt. To jest to co pozwala słuchaczom odróżnić wykonawców w tłumie. Kto nie pozna gry Santany, H.Marvina, Knopflera, Claptona? Wszędzie to samo, przynajmniej dla mnie. I nie ważne jaka metka jest na wzmacniaczu i pace. Reszta to tylko marketing. Aleksandra wyrób pozwala na tworzenie dźwięku, a nie tylko odtwarzanie i jest to sprzęt dla aranżerów, inżynierów dźwięku, twórców nieszablonowych, przy nagraniach, a nie do wydawania ryków na scenie wg wzorca. Wsłuchiwałem się w brzmienie wzmacniacza na tej paczce co była i nie wiem czy na innej nie wykręcił by jeszcze ciekawszych barw. Nie mam tak selektywnego słuch jak młodzi muzycy i gitarzyści otrzaskani ze sceną z forum. Słuch nie ten, lata nie te itd., ale muzykę czuję wewnątrz, nie potrafię nazwać tego w sposób akademicki, lecz wiem co mówię. Na pewno zaraz znajdą się poprawiacze tego i owego. Jest to dobre, ale najpierw niech postarają się zrozumieć Aleksandra jako twórcę i jego myśl twórczą, bo może tam w środku jest to wszystko, tylko trzeba umieć to wydobyć. A o tym tylko on wie.Ciekawe, kto będzie sygnował ten wzmacniacz i ile kasy trzeba mieć, żeby go mić :lol: . Nie obraź się Aleksandrze. :wink: Pozdrawiam Ryszard.
Awatar użytkownika
Citroneamplification
125...249 postów
125...249 postów

To nie tylko wzmacniacz , a dokładniej paluchy gitarzysty , one przede wszystkim wydobywają w pierwszej kolejności te tony ,bez artykulacji nie ma brzmienia.Muzyków nie da się przekonać lub obalić Brzmienia uznane za Kanon,już tego próbowano i spełzło na niczym,dalej króluje Hendrix,SRV,BBking itd,reszta to nie jest Brzmienie a namiastka .
Mała Mysz
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: VacuumVoodoo »

Citroneamplification pisze:To pewnie dla ciebie Aleksander oznacza nieporozumienie ?
http://www.youtube.com/watch?v=HdmFuvrOoOI
dla mnie zresztą akurat do tego pieca też .
Te nagrania byly robione u mojego dealera w Chicago. Zachcialo mu sie robic jakies porownawcze testy dopalaczy a poniewaz wszystko zostawilem ustawione (moja pomylka) wiec zrobil jak zrobil juz po moim wyjezdzie.
Mimo usilnych nalegan zeby to video zdjal z tuby nie zrobil tego. Juz nie jest moim dealerem. Zreszta wogole zrezygnowalem z dealerow, za duzo sobie naliczaja na cene i nic nie robia. Teraz sprzedaje bez posrednikow-darmozjadow.
poco pisze: Aleksandra wyrób pozwala na tworzenie dźwięku, a nie tylko odtwarzanie i jest to sprzęt dla aranżerów, inżynierów dźwięku, twórców nieszablonowych, przy nagraniach, a nie do wydawania ryków na scenie wg wzorca. {ciach}
Jest to dobre, ale najpierw niech postarają się zrozumieć Aleksandra jako twórcę i jego myśl twórczą, bo może tam w środku jest to wszystko, tylko trzeba umieć to wydobyć. Pozdrawiam Ryszard.
Dziekuje, doskonale zrozumiales o co mi chodzi z moimi wzmacniaczami. To sa narzedzia do rzezbienia wlasnego brzmienia.
Aleksander Niemand
125...249 postów
125...249 postów

Dlatego nie jesteś skonczony , jak to mi powiedział Muzyk .
Jak zrobisz brzmienie jesteś trupem , zrób Paletę , ale to też jak wszystko ma swoje ograniczenia , tych palet potrzeba troszkę żeby zapełnić wszystkie luki .
Mała Mysz
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

To dziwne bo Fallen Angel ma tylko jedno brzmienie (może nawet nie posiadać gałek) a znam deathmetalowców którzy by za niego się pokroić dali.
michel51
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: michel51 »

Co do ,,metalurgów'' (zarówno death, black itd. ) to nie wiem w jakim celu, im lepszy wzmacniacz niż tranzystorowy Randall. Co do ,,Zagray-a'' można się tylko domyślać ( lepszych próbek niż te do tej pory zamieszczone na YT, chyba się niedoczekamy :( ?) jego możliwości w kreowaniu brzmienia, które są pewnie duże :D . Ciekaw jestem ile w środku jest patentów, sądzę że sporo. Dopóki nie zobaczyłem zdjęcia wnętrza myślałem że to prosty ( ale z idealnym zestrojeniem elementów ) wzmak typu ,,TrainWreck'', a tu wnętrzności jak w Diezlu. Jak by dobrze poszukał to i parę scalaków by się znalazło :wink: . Please, Mistrzu, no chociaż jedna porządna próbka, tak z 8-10min., żeby chociaż się zorientować jak gałki działają, bo myślę że ich działanie nie jest całkiem standardowe :roll: .
Awatar użytkownika
Wicker
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Wicker »

Lutujesz jak rozumiem bezołowiowo ?
pozdrawiam,
Paweł
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Oczywiscie bezolowiowo.
Co do probek 8-10 minutowych. To przekracza zdolnosc koncentracji 99.5% ogladaczy youtube
ktorzy dluzej niz pierwsze 30 sekund nie wytrzymuja i klikaja dalej.
Aleksander Niemand
3125...6249 postów
3125...6249 postów

michel51 pisze:Ciekaw jestem ile w środku jest patentów, sądzę że sporo. [...] Jak by dobrze poszukał to i parę scalaków by się znalazło :wink: . Please, Mistrzu, no chociaż jedna porządna próbka, tak z 8-10min., żeby chociaż się zorientować jak gałki działają, bo myślę że ich działanie nie jest całkiem standardowe :roll: .
Patenty są raptem ze dwa w preampie i jeden w końcówce (zgaduję oczywiście 8) ) i jest dokładnie jak piszesz: precyzyjnie wszystko obliczone a potem jeszcze sprawdzone w praktyce i zmodyfikowane to, co trzeba. Scalaki nie są w torze sygnału raczej. Gałki działają dokładnie tak, jak są opisane: normalny korektor plus oddzielne gałki do przycięcia dołu, góry i podbicia środka z wyborem konkretnej częstotliwości, która ma być podbita. Ponadto dwa gainy, żebyś mógł ukręcić od całkowicie czystego do potężnego metalowego przesteru. Czyli masz pod ręką wszystkie możliwe ustawienia, tylko musisz wiedzieć, co chcesz ustawić. Co ciekawe, sprzęt zagra na każdym ustawieniu, łącznie z oboma Gainami na zero. A próbki po co? Kto chciał kupić - osobiście ograł prototyp. Wszystkie egzemplarze sprzedane.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
Awatar użytkownika
Citroneamplification
125...249 postów
125...249 postów

....

Jak to dobrze zestrojone jest , to gra wszystkim.
Ostatnio zmieniony pt, 10 grudnia 2010, 01:46 przez Citroneamplification, łącznie zmieniany 1 raz.
Mała Mysz
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Citroneamplification pisze:Jeżeli Iverter razem z koncówką jest strojony prawidłowo do głośnika
Jest strojony prawidłowo. Nie martw się.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Scalaki sa dwa: regulator napiecia 5V dla przekaznikow i jeden optofet. Tor sygnalowy jest 100% "silicon-free".
Przekazniki doszly ze wzgledu na zyczenie kilku klientow aby wprowadzic mozliwosc przelaczania trybu XOD i CLEAN.
Mimo ze praktycznie przy kazdym ustawieniu galek mozna wrocic do czystego brzmienia jedynie palcami, z ewentualna pomoca potencjometru glosnosci w gitarze, to jednak przelaczanie trybu w polaczeniu z podwojnym Master Vol rozszerza uzywalnosc wzmacniacza w grze na scenie.
Petla efektow to transplant z Tubewonder a wiec mozna ja uzywac jako SOLO Boost jezeli nie sa w nia wpiete zadne efekty.
Obawialem sie ze przez to lutowanie bezolowiowe nie da sie na tym ukrecic ciezkiego metalu lecz mylilem sie :mrgreen:

Co do zestrojenia z glosnikiem; jest to troche otwarta opcja poniewaz tym razem nie wiem na czym wiekszosc klientow bedzie grac. Tu wlasnie kontrolka "Bottom" spelnia swoje glowne zadanie pozwalajac na usuniecie studni lub t.zw. pierdow z basu. N.p. odfiltrowanie od ca 115Hz w dol z rownoczesnym podkrecniem BAS do okolo godz. 14-15 daje jakies +6db grzbiet w okolicy 160Hz i zwarty nie mulacy bas.
Aleksander Niemand
125...249 postów
125...249 postów

Wiesz co ci powiem , cieszę się że coś takiego się przyjmuje wśród muzyków lub zaczyna przyjmować , oby tego było więcej a nie 7 kanałów i 6 bylejakich a siódmy jakoś gra .
Z tego co mówisz to konstrukcja tego wzmacniacza jest jakby początkiem kazdego lutowajły który wszystko ma na potencjometrach i kreci nimi aż ukręci a potem znowu kreci i znowu coś ukręci .

Jakich Klientów masz głównie na te wzmacnicze ?

np: Jacyś konkretni Muzycy z tzw światka ? Chodzi mi o to kto głównie kupuje .
Mała Mysz
ODPOWIEDZ