Pomiary wzmacniaczy za pomocą PC-ta

Układy półprzewodnikowe pełniące ważne funkcje pomocnicze w układach lampowych.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Pomiary wzmacniaczy za pomocą PC-ta

Post autor: Zibi »

OTLamp

Post autor: OTLamp »

Od wczoraj testuję program Visual Analyser 2011, który docelowo ma posłużyć do pomiaru poniższej deseczki :mrgreen:. Zastanawia mnie jednak opcja pomiaru zniekształceń intermodulacyjnych w ustawieniach, która to u mnie jest niedostępna (jest "zgaszona", nie można jej zaznaczyć). Wie ktoś jak ją uaktywnić?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
pcat
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: pcat »

:roll:
Robi wrażenie , i ładnie to wygląda na tej deseczce :D
Awatar użytkownika
Wojtek
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Wojtek »

:arrow: OTLamp - uzywasz karty graficznej zewnętrznej, jakiś dodatkowy sprzęt pomiedzy układem mierzonym, a komputerem?
Wojtek
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Używam zintegrowanej karty dźwiękowej, wnoszącej wg pomiarów RMAA i VA zniekształcenia nieliniowe około 0.02%. RMAA wypluwał w wyniku poziom zniekształceń intermodulacyjnych ok. 0.06%, jednak przed chwilą próbowałem nim powtórnie pomierzyć tę kartę i krzyczy ciągle że albo zbyt duża różnica w kanałach, albo za mały sygnał. Natomiast w Visal Analyzer pomiar zniekształceń intermodulacyjnych nie jest chyba po prostu w tej wersji jeszcze dostępny (zakładka IMD ma status "not yet available"). Oczywiście da się to pomierzyć na piechotę, bo można tym programem wygenerować odpowiednio zmodulowany sygnał i odczytać poziomy składowych różnicowych i sumacyjnych. Niestety moja karta podaje zbyt mały sygnał by w pełni wysterować "deseczkę", dlatego będę musiał przede wszystkim zlikwidować właśnie ten problem.
traxman

Post autor: traxman »

Już kiedyś miałem się zabrać, za taki uniwersalny wzmacniacz pomiarowy:
- wzmacniacz/tłumik dla wejść współpracujący z typową sondą 1:10,
- wzmacniacz wyjściowy x1/10 z regulowanym poziomem (0-10Vpp)
aby dostosować sygnały karty do standardów pomiarowych.
Bardzo przydatna, po unormowaniu się cen mikrofonów pomiarowych jest też możliwość zasilania Phantom +48V i przedwzmacniacz mikrofonowy, otwiera to dodatkowe możliwości (pomiar pomieszczenia, kolumn itp).
namor
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: namor »

traxman
tu jest gotowiec 8) http://www.pmillett.com/ATEST.htm
traxman

Post autor: traxman »

Dzięki, właśnie coś takiego miało powstać.
Wydaje, mi się jednak, że korzystanie z wyjść symetrycznych dla łączenia 30cm kabelkiem wzmacniacza pomiarowego z generatorem (kartą) jest nieco przesadzone. Zastosowanie toru niesymetrycznego, znacząco uprości i obniży koszt konstrukcji.
sztyga20
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: sztyga20 »

Odgrzebuje trochę wątek, kilka lat minęło, drogie jeszcze jakiś czas temu karty można kupić w cenie do 50zł. Rozglądam się za jakąś kartą zewnętrzną (mam laptopa) która mógłbym dokonać pomiaru pasma do 30khz i złapać druga harmoniczną 20khz.

Interesuje mnie zwłaszcza model SB Live External 24-bit
http://www.kiora.pl/zaplecze/Datasheet/ ... l%20pl.pdf

Czytałem, że producenci czasem fałszują dane tzn. niby mają 96khz przetworniki ale w praktyce wszystko ulega downsamplingowi i nie można z tych 96khz korzystać. Macie może doświadczenia z tą kartą? Nada się do pomiarów?
namor
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: namor »

Piszę do RomkaD, ale publicznie, bo ta wiedza może się przyda innym: w wątku viewtopic.php?f=48&t=28340&start=180 widzę, że jako program pomiarowy wygrała w porównaniu do innych "ARTA"?! Naprawdę jest warta tych pieniędzy ? - 79 EUR. Czy jest lepsza od innych które Pan testował?
Pozdrawiam
też Romek :D
Awatar użytkownika
przemak
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: przemak »

Spróbuj REW - darmowy ;)
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Witam.
namor pisze:Piszę do RomkaD, ale publicznie, bo ta wiedza może się przyda innym: w wątku viewtopic.php?f=48&t=28340&start=180 widzę, że jako program pomiarowy wygrała w porównaniu do innych "ARTA"?! Naprawdę jest warta tych pieniędzy ? - 79 EUR. Czy jest lepsza od innych które Pan testował?
Wybór programu ARTA był zupełnie przypadkowy-kolega zainstalował mi na komputerze wersję "DEMO" tego programu, która pozwala przeprowadzać analizy widma sygnału. Program w tej wersji nie ma możliwości zapisywania i odczytywania plików, ma ograniczone pewne funkcje, ale dla moich amatorskich celów jest na razie wystarczający (to potężne narzędzie o dużych możliwościach, z których tylko nieliczne wykorzystuję). Program działa bardzo stabilnie, dobrze współpracuje z moimi kartami pomiarowymi i robi to czego od niego oczekuję... :D
W przyszłości może kupię pełną jego wersję.

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Einherjer »

Ja przetestowałem jeszcze kilka innych dostępnych za darmo programów i zostałem przy wersji demo ARTA, działa też pod Linuksem przez Wine. ARTA daje się stosunkowo łatwo skonfigurować i daje stabilne pomiary.