MStaniszczak pisze:[...] żeby można było nagrać kilka sesji miernika, później ją odtworzyć na wirtualnym porcie
A nie łatwiej odczytywać plik tekstowy i cyklicznie wysyłać jego wiersze na port szeregowy? TxD zapętlić z RxD i można testować odbieranie. Tak tylko głośno myślę... Programowanie PC zakończyłem na Turbo Pascalu 3.0, python, delphi i w ogóle programowania obiektowego - nie trawię.
MStaniszczak pisze:Poszukam, może w ogóle istnieje coś jak "symulator" portu szeregowego - tak żeby można było nagrać kilka sesji miernika, później ją odtworzyć na wirtualnym porcie:-) Nigdy nic podobnego nie robiłem więc nie bardzo się orientuje Ale się dowiem
Jak masz 2 porty w kompie to spinasz je ze sobą i na jednym wysyłasz a na 2 odbierasz, jeżeli nie ma w kompie RS-ów to najtaniej kupić 2 kabelki szeregowe (USB) do np. starej nokii i odpowiednio połączyć. Używam jednego do łączenia się z dyskami Seagate i routerami.
Można tak, tylko trzeba sobie symulować opóźnienia etc. A ja jak to typowy programista jestem leniwy i liczyłem an gotowca;-) Ale jak trzeba to sobie sam zasymuluje;-) W zasadzie nie problem.
MStaniszczak pisze:Można tak, tylko trzeba sobie symulować opóźnienia etc. A ja jak to typowy programista jestem leniwy i liczyłem an gotowca;-) Ale jak trzeba to sobie sam zasymuluje;-) W zasadzie nie problem.
Żeby wszytko było fajnie przetestowane, fajnie by było zrobić warunki bliskie prawdziwemu miernikowi. A więc spływanie danych w nierównych odstępach czasu + na końcu kilka sek. bez danych (po czym można by je było posłać znowu, jednak to już ignorowane przez soft).
MStaniszczak pisze:Żeby wszytko było fajnie przetestowane, fajnie by było zrobić warunki bliskie prawdziwemu miernikowi. A więc spływanie danych w nierównych odstępach czasu + na końcu kilka sek. bez danych (po czym można by je było posłać znowu, jednak to już ignorowane przez soft).
Kiedyś jak jeszcze się zajmowałem takimi rzeczami zawsze rezerwowałem sobie umówiony bajt oznaczający koniec i początek transmisji. W wielu przypadkach paczki danych napływały w 30 minutowych odstępach czasu i nie miałem z tym problemu. Program w PC czekał sobie na dane i jak nadchodziły to odbierał bez błędów. Urządzenie działa do dziś i ma się dobrze, odległość przesyłania danych to około 8 metrów, przewód to skrętka sieci komputerowej. Wszystko przy nastawach 9600 8 N 1. Pisałem to w C na system Linux, jeżeli komuś pomogę to mogę podesłać plik *.h z funkcjami, jeżeli je gdzieś odszukam.
Ja od długiego już czasu zajmuję się "nieco" innym softem;-) W C (a w zasadzie w C++) coś większego pisałem ostatnio ok 4 lat temu Ale myślę że spokojnie dam sobie radę bez bitów start/stop pisząc to w Pythonie Ale zobaczymy
Python jest bardzo mocno obiektowy, więc tu wszytko jest nieco inaczej niż w C A w C wolał bym nie pisać, bo dzięki Pythonowi bez problemu soft zadziała na Windowsach, Linuxie czy innym MacOS-ie (o ile na MacOS-a jest wxWidgets bo nie pamiętam);-)
Zapowiada się nieźle, pod jakie systemy ten kompilator daje radę (od wczoraj mam W7x64), warto przewidzieć opcję nakładania serii danych, ułatwi to sporządzanie charakterystyk dla różnych wartości Ua.
traxman pisze:pod jakie systemy ten kompilator daje radę (od wczoraj mam W7x64), warto przewidzieć opcję nakładania serii danych, ułatwi to sporządzanie charakterystyk dla różnych wartości Ua.
Na pewno od WIN98 do XP, w Viście nie wiem jak będzie z obsługą RS-a, bo reszta też działa.
To będzie pojedyncze exe bez żadnych instalek, podeślę pierwszą działającą wersję to sprawdzisz czy pod 7-ką będzie działać. Zwykle jest kompatybilność chociaż do poprzedniej wersji.
Windows jak zwykle pełen niespodzianek, stary programator Xilinxa na LPT działa od strzału - nie działał w XP, działają programatory JTAGLPT/USB Digilenta, chociaż w dalszym ciągu nie potrafię zainstalować plugina do iMPACT'a, Avrstudio (STK500 + MKII) USB działa od razu i to przez przejściówkę USB, nie działa natomiast programator Wellon'a, (oprogramowanie w fazie testów - ponoć), w najbliższym czasie dowiem się czy działa CVAVR (czekam na klucz licencyjny).
Z programów działa mi wszystko co do tej pory (Bricscad, CircuitMaker, Traxmaker, itd) nie działa postscript - gsview.exe i spółka.
jako, że w W7 nie ma terminala, trzeba zgrać z XP i działa bez zarzutu, podobnie jak kalkulator, który w W7 został idiotycznie podzielony i stał się niefunkcjonalny.
traxman pisze:Windows jak zwykle pełen niespodzianek, stary programator Xilinxa na LPT działa od strzału - nie działał w XP, działają programatory JTAGLPT/USB Digilenta, chociaż w dalszym ciągu nie potrafię zainstalować plugina do iMPACT'a, Avrstudio (STK500 + MKII) USB działa od razu i to przez przejściówkę USB, nie działa natomiast programator Wellon'a, (oprogramowanie w fazie testów - ponoć), w najbliższym czasie dowiem się czy działa CVAVR (czekam na klucz licencyjny).
Z programów działa mi wszystko co do tej pory (Bricscad, CircuitMaker, Traxmaker, itd) nie działa postscript - gsview.exe i spółka.
jako, że w W7 nie ma terminala, trzeba zgrać z XP i działa bez zarzutu, podobnie jak kalkulator, który w W7 został idiotycznie podzielony i stał się niefunkcjonalny.
Pod tym względem W7x86 spisuje się lepiej, chodzi to to że nie wszyscy mają sterowniki dla x64, znakomita większość sterowników pasuje od Visty. I moim zdaniem bardziej chodzi o arch. x64 niż o sam W7.
Ja powoli też piszę;-) Nie ma co pokazać, bo mam aż dwa okienka - tu nie wyklikuję ich sobie, a muszę wszytko oprogramować, więc szablon aplikacji powstaje nieco dłużej
Założenia na dziś:
wykonanie pomiaru:
opatrzenie pomiaru nazwą,
komentarz,
wykres:
możliwość zapisania w postaci obrazka,
możliwość zapisania w postaci PDF-u,
eksport tabeli wyników do XLS-a
baza pomiarów - lista z nazwą + data wykonania,
możliwość podglądu pomiarów "historycznych"
możliwość podglądu kilku pomiarów historycznych na jednym wykresie, z możliwością eksportu jak wyżej,
może udało by się wyeksportować kilka pomiarów do XLS-a - każdy pomiar na osobnej zakładce.
Taki plan na dziś:-) Ale nie dam rady zrobić tego dziś czy w tydzień, bo mi czas na to nie pozwoli.
Za to soft zadziała na:
- Windowsach (XP/Vista 32/64-bit/Win7 32-64-bit)
- Linuxach
- FreeBSD
- z tego co wygooglałem MacOS X
- i myślę że wielu innych;-)
To będziemy mieli dwie aplikacje - jedną dla leniwych użytkowników Windozy i drugą, bardziej ambitną i pewnie dającą więcej funkcji no i działającą na wszystkich systemach