Elektrośmieci
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- Paniki
- 125...249 postów
- Kontakt:
Re: Elektrośmieci
Zrobiłeś mi nadzieję, że w Krakowie jest jakaś ciekawa zbiórka, a tu jakieś głupoty 

-
- 3125...6249 postów
Nie wiedziałem że z terrorystami się zadaję. 

- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
No to nasz Admin i pewnie jeszcze parę osób z Forum ma przechlapane.TELEWIZOREK52 pisze:Nie wiedziałem że z terrorystami się zadaję.

- AZ12
- 3125...6249 postów
Dziś było: radio Unitra Safari, Unitra Julia, stary rower miejski i chassis od radzieckiego telewizora, które było zbyt zardzewiałe.
Ratujmy stare tranzystory!
- riversedge_pl
- 125...249 postów
- Kontakt:
Dorwałem wczoraj z kontenera Video Sender UT-66. Aż tak dużo nie ma info o nim w sieci. Mój ma pod spodem naklejkę, że powiniem pracować na kanale 30. Jeszcze nie miałem czasu go ogarnąć. Mam nadzieję, że będzie sprawny. Oprócz tego wpadło mi w ręce kilka innych drobiazgów, ale niezbyt cennych z pkt. widzenia retro. 
Jakby ktoś miał więcej info na temat UT-66, proszę dać znać. Bawił się ktoś innymi transmiterami?

Jakby ktoś miał więcej info na temat UT-66, proszę dać znać. Bawił się ktoś innymi transmiterami?
Wybgrzebałem ostatnio fajnego kaseciaka z Pionierka chciałem go dołączyć do mojej wierzy żeby to wyglądało jednolicie ale niestety pionierek wyleciał przez okno...
Poza tym przywiozłem jeszcze jakieś tanie kino domowe ale jeszcze go nie sprawdziłem do końca

Poza tym przywiozłem jeszcze jakieś tanie kino domowe ale jeszcze go nie sprawdziłem do końca
- AZ12
- 3125...6249 postów
Może Pioneerek zamarzł.
Szukajcie na elektrośmieciach zdezelowanych urządzeń z lampkami telefonicznymi LS-13.
Dzisiaj, dosłownie przed chwilą dostałem od starszego pana tuner radiowy SONY ST-JX205L. Podłączyłem do niego zasilanie prądu stałego 24V i sprzęt ożył.

Dzisiaj, dosłownie przed chwilą dostałem od starszego pana tuner radiowy SONY ST-JX205L. Podłączyłem do niego zasilanie prądu stałego 24V i sprzęt ożył.
Ratujmy stare tranzystory!
- Thereminator
- 6250...9374 posty
To w Pionierze montowano magnatofony?koVal pisze:Wybgrzebałem ostatnio fajnego kaseciaka z Pionierka

W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 500...624 posty
- Kontakt:
Bardziej Pioneer niż PionierThereminator pisze:To w Pionierze montowano magnatofony?

- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Co to jest magnatofon?Thereminator pisze:To w Pionierze montowano magnatofony?koVal pisze:Wybgrzebałem ostatnio fajnego kaseciaka z Pionierka

73
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
- Thereminator
- 6250...9374 posty
- riversedge_pl
- 125...249 postów
- Kontakt:
Wspomniany wcześniej Video Sender UT-66 jest sprawny, aczkolwiek bardzo wrażliwy ma jeden potencjometr, reaguje nawet na dotknięcie śrubokrętem, przez co regulacja jakości obrazu jest trudna. Niemniej udało się nadać sygnał z dekodera DVB-T, a potem go odebrać na kanale 30 na TV za pomocą anteny pokojowej. Fajna ciekawostka 

Sorki miało być "wygrzebałem" nie zauważyłem błędu 

- Thereminator
- 6250...9374 posty
Mnie bardziej zainteresowało z jakiego Pioniera go wygrzebałeś.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Na takim złomowisku to bym sobie znów pochodził.
http://www.zso-ozarow.oswiata.org.pl/in ... &Itemid=37
Pamiętam jak z 15 lat temu (najpierw wpisałem 8.... ale ten czas leci) w tamtych okolicach bywałem na złomie w którym chodziłem po górach lampowych osyloskopów
to byly czasy! 6N8S można by liczyć w tysiącach. Jako uczeń szkoły średniej zarobiłem sobie trochę remontując i sprzedając aparaturę pomiarową. Nie było jeszcze złomu wojskowego na All. Najróżniejsze ruskie radiostacje w cenie aluminum, ech... To był raj krotkofalowca.
http://www.zso-ozarow.oswiata.org.pl/in ... &Itemid=37
Pamiętam jak z 15 lat temu (najpierw wpisałem 8.... ale ten czas leci) w tamtych okolicach bywałem na złomie w którym chodziłem po górach lampowych osyloskopów

A co by się stało gdyby rdzeń zastąpić drewnem?
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl