Thereminator

Chodzi Ci o artykuł Marka Utkina dotyczący roweru poziomego "Puzon" ?
Właśnie w oparciu o ten artykuł ze "Świata Młodych" zbudowałem swój rower poziomy.
( Na pierwszej dołączonej fotce )
Z tym, że zrezygnowałem z głównej idei "Puzona", czyli systemu regulacji długości ramy...
Wydawał mi się zbyt mało sztywnym rozwiązaniem jak na moją wagę

Wykonałem po prostu dłuższą ramę a następnie po uruchomieniu roweru i pierwszych próbach...
Skróciłem i pospawałem "na miarę"

Projekt Pana Utkina wydaje mi się niezwykle ciekawy z racji sporej dostępności demobilowych
rowerów nadających się do jego realizacji...
W szrociarniach w mojej okolicy trzeba zapłacić 120 PLN za damkę, która będzie stanowiła bazę do realizacji
takiego pojazdu

Dlatego też poważnie biorę pod uwagę podobne rozwiązanie przy projektowaniu ramy do planowanego
poziomego tandemu.
( Inspirację zaczerpnąłem z roweru przedstawionego na drugim zdjęciu z mojego poprzedniego postu )
Co do trójkołowców i czterokołowców - ogólnie rowerowych dwuśladów...
Z tego co zauważyłem, to mają jedną bardzo dotkliwą wadę...
Czego by nie robić, to strasznie tamują ruch samochodowy na drogach...
A budować rower tylko na ścieżki rowerowe, których w mojej okolicy niewiele...
Bo ja wiem... Myślałem kiedyś o takim rowerze z żaglem... Właściwie to raczej rowero-bojerze na kołach
Tutaj trzecie koło ma już jakiś rzeczywisty sens, jak mi się wydaje

isophon

Dziękuję za interesujący artykuł

Nie widziałem go jeszcze

Rowery z drewnianą ramą to moim zdaniem bardzo ciekawa rzecz

Pozwalają w dużym stopniu uniknąć problemów z wytrzymałościowym spawaniem cienkich profili...
Aczkolwiek z dostępnością drewna nadającego się na tego typu konstrukcje nie jest obecnie najlepiej...
( Przynajmniej tak wynika z moich poszukiwań )
Rozważałem również drewnianą belkę nośną ramy i dokładnie taki jak w artykule system "okuć" połączonych
z metalowymi elementami roweru...
W mojej wizji poziomy tandem z drewnianą belką przypominać miałby rower, który prezentuję na drugiej z załączonych fotografii

Po prostu ta czerwona belka wyklejona została by z solidnego liściastego drewna...
Pozwoliło by to zachować dodatkowo możliwość korekty położenia siodełek względem układu napędowego

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.