A nie masz nadmiaru polskich EBL1?Czujnik pisze:Co do zabrania, to nie jest to konieczne, sam oddam, mam dublet tyle, że podstawka zamieniona niegdyś na bocznostykową. No ale o tym to zapraszam na prywatnego meila, nie warto zajmować miejsca na forum.
Lampy polskiej produkcji
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- moderator
Re: lampy PWLR ciąg dalszy
-
- 250...374 postów
Lampy polskiej produkcji
Niestety to jest tylko jeden egzemplarz. Nie przewiduję się go pozbywać. Za to chciałbym jeszcze dołożyć fotki innych lamp, jak dotąd nie występujące w powstającym zbiorze. Tym razem wszystkie produkcji ZWLE. Ciekawe, czy uda się zbudować pełny wykaz niegdysiejszej, polskiej produkcji?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 250...374 postów
Lampy polskiej produkcji
Jeszcze jedna polska lampa. Tym razem 5C3S Telamu.
-
- 500...624 posty
Re: Lampy polskiej produkcji
Ma Pan może taką sztukę na sprzedaż/ wymianę? Pilnie potrzebna...Czujnik pisze:Jeszcze jedna polska lampa. Tym razem 5C3S Telamu.

-
- 250...374 postów
-
- 250...374 postów
lampy PWLR
Znalazłem dwa pudełka z lampami Telam. Oba różne i oba dość ciekawe graficznie. Do tego zgłaszam lampę EL 3 PWLR. No i na razie zostawiam ten wątek.
-
- 625...1249 postów
no to w takim razie ten człowiek powinien wiedzieć co było w asortymencie. jeżeli znasz ludzi z kadry Telamu to może oni mieli by dostęp do jakichś archiwalnych dokumantów dot. produkcji? tzn. co było a co nie było produkowane...Alek pisze:A ma ktoś GKE500 z ZWLE? Dziś dowiedziałem się, że były takie wykonywane od człowieka, który je projektował

-Jó vevökészuleke van?
-Igen, ötlámpás, négysávos.
-Igen, ötlámpás, négysávos.
W firmie jest jeden człowiek z ZWLE -pracował tam w latach 1953-1955 w biurze konstrukcyjnym.
Drugi człowiek z ZWLE był przez długi czas naszym dyrektorem. Obecnie czasem przychodzi.
Problem polega na tym, że pierwszy z wymienionych tylko czasem staje się w miarę wylewny, przy czym podczas tych chwil można się co nieco dowiedzieć. Próbowałem dziś go namówić by poszukał starych zdjęć, jednak był do tej propozycji nastawiony dość sceptycznie
. Twierdzi, że większość raczej wyrzucił, jednak sądzę, że chyba coś mogło mu pozostać. Zastanawiam się, co uczynić aby jednak zechciał opowiedzieć więcej i w sposób na tyle składny, by dało się spisać kawałek historii.
Drugi człowiek jest otwarty na rozmowy, ale trzeba czytać między wierszami, gdyż opowieści często zbaczają w kierunku niepożądanym.
Myślę, że w przypadku Laminy i Dolamu można jeszcze próbować zapytywać o rzeczy historyczne. Nie tak dawno z tej ostatniej firmy dostałem pewną ilość widikonów
.
Drugi człowiek z ZWLE był przez długi czas naszym dyrektorem. Obecnie czasem przychodzi.
Problem polega na tym, że pierwszy z wymienionych tylko czasem staje się w miarę wylewny, przy czym podczas tych chwil można się co nieco dowiedzieć. Próbowałem dziś go namówić by poszukał starych zdjęć, jednak był do tej propozycji nastawiony dość sceptycznie

Drugi człowiek jest otwarty na rozmowy, ale trzeba czytać między wierszami, gdyż opowieści często zbaczają w kierunku niepożądanym.
Myślę, że w przypadku Laminy i Dolamu można jeszcze próbować zapytywać o rzeczy historyczne. Nie tak dawno z tej ostatniej firmy dostałem pewną ilość widikonów

-
- 375...499 postów
Zastanawiam się, jakie lampy mogły być jeszcze produkowane w PWLR. Jestem ciekaw, czy były robione sygnałowe lampy kołkowe z rodzaju AF2, RENS1284, skoro produkowano lampy końcowe RES964 i prostownicze 1802, 1805 i 506. Podobnie wśród lamp bocznostykowych serii A, produkowano AL1, AL4, AZ1, AZ4, zatem ciekawe czy były AF3, AF7 itp. Z serii stalowej produkowano EL11, AZ11, ciekawe więc, czy były np. ECH11. W zasadzie z lamp sygnałowych osobiście widziałem jedynie lampy serii czerwonej: EF8 i EF9.
Produkowano też lampę o nazwie "100 watowa lampa nadawcza". Widział ją ktoś kiedyś?
Ostatnia kwestia: gdzie produkowano kineskop 18K1, czy było to jeszcze PWLR, czy też ZWLE, a może już Zelos?
Produkowano też lampę o nazwie "100 watowa lampa nadawcza". Widział ją ktoś kiedyś?
Ostatnia kwestia: gdzie produkowano kineskop 18K1, czy było to jeszcze PWLR, czy też ZWLE, a może już Zelos?
-
- 3125...6249 postów
-
- 625...1249 postów
-
- 125...249 postów
-
- moderator