Aktualizacja i ważne zmiany!
1. Znalazłem w sieci schemat Plexi i JCM800, w której są wpisane pomiary napięć. Co znaleziony schemat, to te napięcia są inne, ale w tym okazały się możliwe do uzyskania w mojej konstrukcji, więc znowu po raz setny przebudowałem zasilacz anodowy tak aby uzyskać podobne napięcia z tabeli. Zwiększył się znacząco headroom, spadł gain, ale dźwięk jest pełniejszy mniej skompresowany. Zdecydowanie na plus!
2. Zmieniłem układ wejścia z namową kolegów na taki z kondensatorem i się przy okazji zainspirowałem układem z peaveya 5150.
3. Zmodyfikowałem przełącznik odrobinę na gałce GAIN w kanale przesterowanym.
4. Wiedziałem, że ta pętla efektów za łatwo mi poszła. Testując wzmacniacz wpiąłem sobie chorus Bossa z wbudowanym buforem i się okazało, że czy był on włączony czy nie strasznie wycinało górę. Pusta pętla było ok. Sporo nad nią czasu spędziłem i się okazało, że impedancja była za mała na RETURN i poziom sygnału za wysoki. Co zrobiłem to wywaliłem regulację na RETURN, tak aby maksymalnie podbijał sygnał, a na SEND wywaliłem ten kondensator, bocznikujący regulację, który jest chyba jakąś pomyłką, zmieniłem trymer na mniejszy i kondensator na większy. Teraz pętla działa dobrze i wydaje się nie wpływać zauważalnie na barwę, chyba, że jeszcze coś wyjdzie z czasem...
5. Wymieniłem fabryczny głośnik na Celestion Eight 15 i różnica ogromna.
Tutaj przykładowe porównanie, które ktoś nagrał. Dźwięk jest pełniejszy, głębszy i niweluje takie wysokotonowe pierdzenie.
Poprawione schematy:
Niedługo będę zamawiał grawerowane panele i kończył ten temat.