Czołem.
Boguś pisze: ↑pt, 27 grudnia 2019, 00:52
Romku, i o to chodzi, jak badac to wszystko. Może tu tkwi sedno audiofilizmu ?
Boguś, jednak nie sądzę by najwyższa możliwa szybkość zmian napięcia wyjściowego miała decydujący wpływ na brzmienie wzmacniacza, jeśli tylko nie jest na tyle niska, by sprzęt zaczął wprowadzać do sygnału wyjściowego wysoki poziom zniekształceń IMD i TIM. Pamiętam, że był taki okres, gdy firmy próbowały w niektórych modelach sprzętu maksymalnie "wyśrubować" ten parametr. Sam mam w swoich zbiorach wzmacniacz firmy Kenwood o symbolu KA-80, wyprodukowany na początku lat 80., w którym maksymalna szybkość zmian napięcia wyjściowego wynosi ±150 V/μs, a pasmo przenoszenia rozciąga się od DC do 450 kHz (0/-3 dB).
https://www.hifiengine.com/manual_libra ... a-80.shtml
.
-
Z tego co pamiętam wzmacniacz dawał fajne brzmienie, ale nie było jakiejś porażającej różnicy (jeśli w ogóle jakaś była) w stosunku do brzmienia wzmacniaczy wyprodukowanych w podobnym okresie przez inne znane japońskie firmy.
Przez jakiś czas miałem końcówkę mocy DENON POA-1500, w której maksymalna szybkość zmian napięcia wyjściowego mogła osiągać aż ±400 V/μs, a pasmo wzmacniacza określone zostało na 1 Hz...300 kHz (0/-3dB, 1W).
https://www.hifiengine.com/manual_libra ... 1500.shtml
.
-
Muzyka odtwarzana przez ten model również brzmiała doskonale, ale nie wiem czy potrafiłbym usłyszeć jakiekolwiek różnicę w brzmieniu między tym sprzętem, a innymi wysokiej klasy wzmacniaczami, np. w ślepych testach...
To co zaciekawiło mnie w parametrach urządzeń przedstawionych w tej wypowiedzi, to niższy poziom zniekształceń IMD niż THD (w wielu badanych przeze mnie sprzętach zniekształcenia IMD potrafiły mieć nawet kilkadziesiąt razy wyższy poziom niż zniekształcenia harmoniczne THD dla sygnału o częstotliwości 1 kHz...).
W sygnałach muzycznych maksymalna szybkość narastania sygnału, zakładając, że mamy do czynienia z sygnałami leżącymi w paśmie od zera do 20 kHz, jest zależna od szczytowej wartości napięcia, jaką może na wyjściach głośnikowych oddawać wzmacniacz dla danej wartości impedancji kolumn. Dla zestawów głośnikowych o impedancji 4 Ω maksymalne wartości parametru "Slew Rate" mogą osiągać wielkości jak w tabeli poniżej.
-
Dla zestawów o module impedancji równym 8 Ω przy tych samych mocach wyjściowych wzmacniacze dają wyższe napięcie, więc i SR wychodzi odpowiednio wyższe.
-
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .