Witam!gustaw353 pisze: ↑pt, 30 sierpnia 2019, 19:04 Witam.
TV Philipsa często miały zespół zasilacza skojarzony z układem odchylania poziomego. Wykonywał on funkcje stopnia odchylania H i jednocześnie przetwornicy zasilającej cały TV. Częstotliwość na jakiej toto pracowało to oczywiście częstotliwość odchylania poziomego z pełną synchronizacją . Układ musiał jeszcze obsłużyć jednocześnie kilka standardów wówczas obowiązujących we Francji ( np. 820 linii).
Zasilacz wys. nap. dla kineskopu był niezależnym stopniem.
Takie rozwiązanie miało swoją potoczną nazwę - chyba czoper (nie pamiętam jak to się pisało).
---------------------------------------
Takie same rozwiązanie zastosowano w radzieckim TV "Электроника Ц430" , przy tym można go zasilać z sieci 220V lub z akumulatora 12V
Mam Philipsa Leonardo 937, na chodzie, jak widać, nie chciało mi się kabli i modulatora AV szukać.
TV kupiony w Hamburgu w 2006 roku, na deszczu stał, na szczęście krótko i Turek mi go takiego mokrego odpalił, oczywiście sprawny to wziąłem za całe 5 EURO, trochę sobie pograł i kilkanaście lat stał w niesamowicie gorącym i mocno zakurzonym pokoju.
Ten TV ma właśnie czoper , jest to chassis KT3, były wersje z syntezą i pilotem, ten jest najprostszy, zwykła szufladka jak w Heliosie i isostaty.
Telewizor całkowicie oryginalny, ma fabryczny powielacz WN z logo Philips, jak go wtedy kupiłem, to mu "na szybko" domontowałem fonię równoległą, właściwie to robiąc go, dwie noce nie spałem, we śnie go zrobiłem, chyba dobrze bo 16 lat przetrwał u mnie.
Kolory i ostrość bez zarzutu, jest tu tylko dekoder PAL i głupieje na konsolach do gier, mam taki gówniany konwerter HDMI-RCA i ma on przełącznik PAL/NTSC, niestety nie na wszystkim tak idzie(szyfrowanie HDCP).
Jak podłączyłem DVD to na polskiej płycie DVD był obraz, na koncercie w NTSC zerwał synchronizację, oczywiście przy zastosowaniu konwertera by to działało, ja dałem z gniazd RCA wizję i fonię na modulator AV(za ten modulator lata temu grosze zapłaciłem, zasilacz miałem od starego splittera Cyfry+)