AMP Audio Music KL. A w wykonaniu amatorskim.

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Brencik_

Re: AMP Audio Music KL. A w wykonaniu amatorskim.

Post autor: Brencik_ »

Toroid ze szczeliną to ciężka sprawa. Lepiej w PP. Wtedy parametry wypadają znakomicie. Ale wolałbym brać od Piotra z forum niż z toroidy.pl
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: krzem3 »

Przecież nikt nie zna jeszcze parametrów w/w transformatora SE, jak i nie wykonał wzmacniacza DIY, nie wspomnę o braku pomiarów.
Czy nie przedwcześnie krytykować, co jest do końca nie znane. Posiadam pomiary tego transformatora, tj protokół wewnętrzny firmy Toroidy.pl, jednak nie jestem upoważniony przez firmę do jego rozpowszechniania. Wzmacniaczy Push Pull wykonałem kilka, teraz przyszła pora na zabawę w SE. Kolego Brencik, jesteś pewny, czy Kolega Piotr zajmuje się transformatorami wyjściowymi do wzmacniaczy SE?

Pozdrawiam
krzem3
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

krzem3 pisze:Kolego Brencik, jesteś pewny, czy Kolega Piotr zajmuje się transformatorami wyjściowymi do wzmacniaczy SE?
Nie, nie zajmuję się. Tylko przeciwsobne.
krzem3 pisze:Posiadam pomiary tego transformatora, tj protokół wewnętrzny firmy Toroidy.pl, jednak nie jestem upoważniony przez firmę do jego rozpowszechniania.
To ciekawe. Tajny produkt? Nie wydaje mi się, aby istniała w polskim prawie konstrukcja umożliwiająca zobowiązanie klienta do nieujawniania parametrów produktu, które są podane przy zakupie, kiedy produkt jest wytwarzany seryjnie i dostępny w sklepach.
Tym chętniej te wyniki poznam, jak i te z pomiarów rzeczywistego wzmacniacza :)

A gdyby kogoś to interesowało, to kibicuję Toroidom. Zrobili ostatnio spory postęp.
Tym bardziej jestem ciekawy rzeczy, która jest teoretycznie bez sensu, czyli toroida do SE ;)
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam
Piotr pisze:
krzem3 pisze:Posiadam pomiary tego transformatora, tj protokół wewnętrzny firmy Toroidy.pl, jednak nie jestem upoważniony przez firmę do jego rozpowszechniania.
To ciekawe. Tajny produkt? Nie wydaje mi się, aby istniała w polskim prawie konstrukcja umożliwiająca zobowiązanie klienta do nieujawniania parametrów produktu, które są podane przy zakupie, kiedy produkt jest wytwarzany seryjnie i dostępny w sklepach.
Myślę, że produkt jest chroniony patentem.
Ratujmy stare tranzystory!
Vic384
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Vic384 »

Czesc
Technologia moze byc i przewaznie jest, chroniona patentem, zgadzam sie, ale nie parametry przedmiotu kupowanego w sklepie.
Pozdrowienia
PS: W tym przypadku kupujesz trafo i jest na nim napisane: "audio transformator ", ale co to za element to nie wiadomo. Moze byc radiowezlowy 30V, moze 70V, a moze miedzystopniowy, a moze ........? I co, kupujemy "kota w worku" ?
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Piotr.
Przecież można zadzwonić lub napisać do firmy i dowiedzieć się więcej na temat TG do SE. Tak naprawdę to byłeś blisko Pana M.Lachowski na Facebook "Wzmacniacze lampowe" była znakomita okazja dowiedzieć się więcej. Przed pomiarami nie będę chwalił jak i krytykował, nowości w temacie zawsze budzą pewne wątpliwości. Jak pamiętasz, to nawet na moją i Kolegów prośbę nie pokazali nawet wnętrza wzmacniacza, na pewno się domyślasz dlaczego?

Vic 384

Transformatory dla mnie były wykonane na zamówienie i wcześniej uzgodnione dane techniczne, więc nie było kupowanie kota w worku. Na TG jest opis z rysunkiem, należy życzyć, aby tak wszystkie transformatory były opisane. Panowie nic trudnego zakupić transformatory i zbudować wzmacniacz, TG +TS tylko 1100 PLN, TS zamawiany w innej firmie.

Protokół wewnętrzny firmy Toroidy.pl z pomiarów nie jet do rozpowszechniania, tylko do mojej wiadomości.
Vic384
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Vic384 »

Czesc
Jak tak, to przepraszam, nie wiedzialem, ze byly uzgadniane. W tym przypadku, to logiczne, ze parametry sa tylko do Twojej wiadomosci.
Pozdrowienia
Brencik_

Post autor: Brencik_ »

krzem3 pisze:Kolego Brencik, jesteś pewny, czy Kolega Piotr zajmuje się transformatorami wyjściowymi do wzmacniaczy SE?
Nie pisałem nigdzie że Piotr robi transformatory do SE.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

AZ12 pisze:Myślę, że produkt jest chroniony patentem.
Patenty (oprócz wyjątkowych przypadków, np. wojskowych) są z definicji jawne. Nie można ich tylko kopiować i używać w celach zarobkowych.
krzem3 pisze:Protokół wewnętrzny firmy Toroidy.pl z pomiarów nie jet do rozpowszechniania, tylko do mojej wiadomości.
To nie trzeba było o nim w ogóle wspominać. Przecież wiadomo, że nikt nie lubi mówienia "wiem, ale nie powiem", więc będą padać pytania.
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Brencik_ pisze:Toroid ze szczeliną to ciężka sprawa. Lepiej w PP. Wtedy parametry wypadają znakomicie. Ale wolałbym brać od Piotra z forum niż z toroidy.pl
Po co Kolega sugeruje TG Push Pull od Piotra, jeżeli w wątek dotyczy wzmacniacza SE?
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Piotr pisze:
AZ12 pisze:Myślę, że produkt jest chroniony patentem.
Patenty (oprócz wyjątkowych przypadków, np. wojskowych) są z definicji jawne. Nie można ich tylko kopiować i używać w celach zarobkowych.
krzem3 pisze:Protokół wewnętrzny firmy Toroidy.pl z pomiarów nie jet do rozpowszechniania, tylko do mojej wiadomości.
To nie trzeba było o nim w ogóle wspominać. Przecież wiadomo, że nikt nie lubi mówienia "wiem, ale nie powiem", więc będą padać pytania.
Piotr.

Wspomniałem, ponieważ Kolega Brencik miał wątpliwości co do wykonania transformatora toroidalnego TG - SE.
Po 28 listopada postaram się podać więcej informacji, oczywiście jak uzyskam od firmy Toroidy.pl.

Podaję link do SERYJNEGO TG 2 X EL84 SE firmy Toroidy.pl

http://sklep.toroidy.pl/pl/p/TTG-EL84PS ... V6-PSE/588

Teraz będzie można komentować podane upublicznione parametry, chętnie poczytam opinie.

krzem3
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Potężne toroidalne transformatory wyjściowe zamontowane, ekrany pomalowane i porządnie zamocowane na kątownikach do chassis, dodatkowo dwa ekrany wzmocnione przez połączenie śrubą m5 przez środek. Teraz pozostało podłączenie transformatorów oraz zamontowanie płytki z lampami. Transformatory wykonane na obciążenie Ia max 313 mA, seryjne na 200 mA.

krzem3
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Pomiary transformatora wyjściowego SE 2,5K wykonanego na zamówienie udostępnione przez firmę Toroidy.

Ksieżyno 17.11.2016
Zam: 27744 / 1
P: 40,1W
Iamax: 313mA
fL(-3dB)/1W: 15,1Hz
fH(-3dB)/1W: 48,3kHz
fL(-3dB)/30W: 18,9Hz
fH(-3dB)/30W: 51,8kHz
Turns ratio: 25,00:1 (4) , 17,68:1 (8)
Lp: 21H
Lsp: 1,4mH
Zam: 27744 / 2
P: 40,0W
Iamax: 308mA
fL(-3dB)/1W: 15,3Hz
fH(-3dB)/1W: 48,1kHz
fL(-3dB)/30W: 19,0Hz
fH(-3dB)/30W: 51,3kHz
Turns ratio: 25,00:1 (4) , 17,68:1 (8)
Lp: 21H
Lsp: 1,8mH
Awatar użytkownika
przemak
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: przemak »

Aligancko! Ale to są pomiary wzmacniacza czy samego transformatora? Jak transformatora, to trochę mało danych o źródle i obciążeniu...
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: TooL46_2 »

przemak pisze:(...) Jak transformatora, to trochę mało danych o źródle i obciążeniu...
Z ust mi wyjales ;)
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com