To sprawdź choćby na przykładzie podanym przez Gustawa.Nie uważam by zmiany parametrów głośnika były na tyle duże, by aż trzeba było uwzględniać je w obliczeniach kolumny.
Mnie przy pomocy WinISD wyszło tak:
Pierwszy przypadek - goły głośnik:
Fs = 64Hz, Qts = 0.57, Vas = 12.6l
Parametry obudowy - proponowana obudowa z otworem, Vb = 39.4l, ft = 44.94Hz.
Są to nasze parametry odniesienia.
Dla drugiego przypadku:
Fs = 64Hz, Qts = 0.63, Vas =12.6l
Obudowa z otworem, Vb = 54.9l, ft = 40.56Hz
Trzeci przypadek:
Fs = 64Hz, Qts = 0.53, Vas = 12.6l
Obudowa z otworem, Vb = 31l, ft = 48.41Hz.
Różnice są spore, w zależności od tego jak przyłożony jest magnes, objętość obudowy zmienia się nawet o 14 litrów, zaś strojenie o 5Hz (przy magnesie przyłożonym na +). To oczywiście przy założeniu że charakterystyka przenoszenia miałaby być możliwie najbardziej płaska.
Gdyby chcieć ten głośnik umieścić w obudowie zamkniętej, to objętość dla "gołego" głośnika wynosiłaby 23.4l, w przypadku magnesu na + mamy 48.6l (!), zaś przy magnesie na - mamy 16.2l.
Polemizowałbym czy te różnice są nieistotne.

Owszem, posłużyłem się dwoma skrajnymi przypadkami właśnie po to by uwidocznić zmiany, Kolega bowiem twierdził że nie ma żadnej różnicy.Uważam, że Kolega nagina je i to mocno, by dopasować do własnych teorii. Po pierwsze do wykazania "wielkości" zmian posłużył się Kolega dwoma ustawieniami magnesu, co podwoiło różnicę procentową
Dopasowywanie do swoich teorii można również "doklieić" Koledze, ponieważ najpierw twierdził Kolega że nie ma żadnych zmian, a jak wyszły to z punktu widzenia Kolegi się nieistotne. Częściowo to prawda bo dla głośnika wysokotonowego nie są istotne (a raczej konstruktor kolumny nie jest w stanie nic z tym zrobić). Co innego jednak w przypadku głośnika niskotonowego.
Nigdy nie sprawdzałem jak zmieniają się parametry głośnika pod wpływem temperatury, może kiedyś w wolnej chwili sprawdzę. Moim zdaniem (intuicja mi podpowiada) że nie będą to aż tak drastyczne zmiany jak w przypadku doklejania magnesu. Zmiany te wystąpią głównie podczas dużego obciążenia głośnika (duża moc dostarczana długotrwale), jednakże sytuacja wróci do normy gdy temperatura wróci do normy. W normalnych warunkach eksploatacji głośników nie mamy aż tak dużych różnic temperatur (realnie +/-20st) a i nikt nie gra cały czas z pełną mocą, więc i zmiany parametrów spowodowane różnicami temperatur nie będą duże, poza tym będą chwilowe. Doklejenie magnesu w przeciwieństwie do zmian temperatury, trwale zmienia parametry głośnika i dlatego należy to uwzględnić na etapie projektowania obudowy.